Ompelu

Ompele ihana tilkkupeitto

Ompele kaunis tilkkupeitto helpolla ohjeella.

Ompele ja askartele herkullinen kaksipuolinen Tirsat-tilkkupeitto. Se sopii lapsen sängynpäälliseksi tai koristeeksi sohvalle.

Tilkkupeitto on muunnelma kaitaleita neliökeskustan ympärillä -tilkkumalleista (esimerkiksi klassinen hirsimökki-blokki). Australialaisen My Poppet -blogin Cintia keksi leikata neliöt palasiksi ja kääntää kulmat keskustaan. Tirsat-peitto on tehty samalla tekniikalla.

Tilkkupeitto, ohje

Malli ja toteutus: Hanna Tamminen

Koko: Noin 125 x 88 cm, lopullinen koko tässä rennosti ommeltavassa peitossa on vähän sattumaa.

Kankaat: Malliin saa upotettua paljon tähteeksi jääneitä kangaskaitaleita. Hyvin suurikuvioiset, pienikuvioiset ja yksiväriset kankaat sopivat kaikki. Kaitaleet ovat 4–6 cm leveitä ja niitä on viidestä eri väriryhmästä: oransseja, pinkkejä, tiilenvärisiä, vihreitä ja tummansinisiä. Kustakin väriryhmästä on tehty 7 blokkia. Valkoisia noin 11 cm x 11 cm keskuspaloja on 5 x 7 = 35 kpl. Alapuolen voit tehdä joko yhdestä tai useammasta palasta.

Vanu: Väliin tuleva vanu voi olla yleisesti kangaskaupoista saatavaa ohutta polyestervanua tai tilkkutarvikekaupoista saatavaa puuvilla-polyestervanua, täyspuuvillavanua tai villavanua. Valitse vanu sen mukaan kuinka joustavan, pesuja kestävän tai lämmittävän peitosta haluat.

Tikkaus: Tämän peiton koko on noin 110 x 130 cm, ja sen voi helposti tikata koneella. Suorat tikkaukset kulkevat ristikuvioiden keskikohdilla noin sentin päässä toisistaan.

Reunat: Leikkaa haluamastasi kankaasta 5,5 cm levyistä kaitaletta niin paljon, että se riittää reunojen ympäri.

Tee näin: Leikkaa valkoiset palat ja eri värisiä ja levyisiä kaitaleita yllä oleva määrä tai oman halusi mukaan. Ompele saman sävyisiä kaitaleita neliöiden ympäri, kutakin väriä 7 blokkia.

HUOM: Silitä saumanvarat samaan suuntaan, tällöin valmiiseen peittoon ei tule ”reikiä”.

Jokainen valmis pala leikataan neljään osaan, keskustan neliön ei tarvitse mennä tasan samankokoisiin paloihin. Käännä kaitalesivut keskelle ja yhdistä palat. Sommittele blokit haluamaasi järjestykseen. Rivi kerrallaan suorista ensin palojen sivureunat ja ompele palat riviksi. Suorista sitten rivien pitkät sivut ja ompele ne yhteen peitoksi. Silitä.

tilkkupeitto

Tikkaaminen: Aseta päällipala, vanu ja aluskangas päällekäin, neuloita ja harsi kymmenen sentin välein yhteen. Ompele tikkausraidat koneella kolmen tikin ryhmissä väriristien keskikohdille. Suorista peiton reunat, neuloita reunakaitale oikealle ja ompele kiinni. Käännä kaitale nurjalle ja ompele käsin.

Ohjetiedustelut: Hanna Tamminen 050 591 3227

Lisää käsityöohjeita: Tilkkupeitto Tilkkupaitapeitto Tee tilkuista vihkonpäällinen Pussukka nauhanpätkistä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ompele ihana tilkkupeitto

Sinun täytyy kommentoidaksesi.