Kodinhoito

Juomalasi ei kuulu lasinkeräykseen eikä vaate roskikseen – tiesitkö nämä yllättävät asiat kierrätyksestä?

Erottelet jo varmaan pahvit ja biojätteen sekajätteestä, mutta tiedätkö, minne juomalasit kuuluvat? Entä purukumi? Tästä jutusta se selviää.

Jätteiden kierrätysvelvoite tiukentui vuoden 2016 alussa ja nyt 50 prosenttia yhdyskuntajätteestä tulee kierrättää materiaalina. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi tekstiilijätettä ei enää sijoiteta kaatopaikalle, vaan se joko poltetaan tai tekstiili hyödynnetään uudelleen. Kuluttajan kannalta tämä tarkoittaa sitä, että tekstiili lajitellaan energiajätteeseen tai esimerkiksi myydään eteenpäin kirpputorilla. Energiajätteen puuttuessa käyttökelvottomat tekstiilit voi edelleen lajitella sekajätteeseen.

Jos olet epävarma omasta kierrätysvastuustasi, löydät ohjeita paikallisen jäteyhtiösi nettisivuilta tai kunnasta. Taloyhtiön asukkailla on usein apunaan jätekatoksesta tai ilmoitustaululta löytyvät kierrätysohjeet.

Juomalasi on sekajätettä

Mutta lasihan ohjeistetaan hävittämään lasinkeräykseen? Tämä pitääkin paikkansa – paitsi kotitalouslasin kohdalla. Kotitalouslasin sulamispiste on sen kemiallisen koostumuksen takia korkeampi kuin esimerkiksi hillopurkeilla. Hillopurkki kestää kyllä kiehuvaa vettä, mutta sulamispiste tarkoittaa sitä lämpötilaa, jossa lasi sulaa möykyksi. Siinä elintarvikepakkaus ja kuumuutta kestävä kahvipannu tai uunivuoka eroavat toisistaan. Innokkaan kierrättäjän kannattaakin muistaa, että kuumuutta kestävä lasi kuuluu sekajätteeseen.

Lajittele sekajätteeseen:

Energiansäästölamput ja loisteputket tulee palauttaa sähkölaitteiden tai vaarallisen jätteen keräyspisteisiin.

Tupakantumppi ei maadu

Keväisin lumen alta paljastuvat tupakantumpit ovat tuttu näky puistoissa ja katujen varsilla. On yleinen harhaluulo, että tupakannatsan voi jättää luontoon maatumaan, sillä filtteri on selluloosa-asetaattia, joka muuttuu hajotessaan suurimmaksi osaksi muoviksi.

Muovi ei tunnetusti maadu, vaan huuhtoutuu mereen, missä se hajoaa pienenpieniksi mikromuovipalasiksi, jotka päätyvät kalojen ruoaksi. Tätä kautta mikromuovi päätyy ruokapöytiimme. Ongelma ei ole aivan mitätön, sillä mikromuovi kerää itseensä ympäristömyrkkyjä, joita sitten popsimme suuhumme. Tupakantumpin oikea kierrätysosoite on sekajäte.

Myöskään purukumin paikka ei ole maassa – tai edes biojätteessä. Purukumin perusmassa hajoaa hyvin hitaasti, joten sen maatuminen kestää useita vuosia. Tästä syystä myös jäystetyn purukumin oikea osoite on sekajäte.

Lähteet: HSY, kiitoskunlajittelet.fi, kysy.fi

Lue kierrätyksestä myös jutut:

Lajittele ja kierrätä 3 + 1 toimivaa vinkkiä: hyödynnä lumi ja pakkanen siivouksessa Tuunataan ja kierrätetään

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juomalasi ei kuulu lasinkeräykseen eikä vaate roskikseen – tiesitkö nämä yllättävät asiat kierrätyksestä?

KaisuR

Ehkä omakotitalossa onkin ns. miesten töitä, mutta täältä kerrostalosta en ole niitä paljoa löytänyt. Ei silti, ei mieheni osaakaan / halua opetella perinteisiä miesten töitä.

Jurnaho

Lasivillan valmistaja sanoo ikkunalasia parhaaksi raaka-aineeksi toisin kun jutussa sanotaan että se kuuluu sekajätteeseen?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.