Kodinhoito

Kuinka paljon pyykkiä voi laittaa koneeseen? Nämä 2 keinoa varmistavat, ettet ahda laitetta liian täyteen

Pohditko, paljonko pyykkiä koneeseen saa laittaa? Asiantuntija kehottaa tutustumaan pesukoneen käyttöohjeeseen ja pysymään sen suosittelemissa määrissä.

Pyykkikori pursuaa likaisista pyykeistä, jotka pitäisi pestä. Ehkä koneen voisi laittaa täpötäyteen, jolloin yksi pesukerta riittäisi ja aikaa säästyisi. Tässä kohtaa kannattaa pysähtyä ja miettiä, kuinka paljon pyykkiä voi laittaa koneeseen – täyteen ahdettu koneellinen ei takaa hyvää pesutulosta.

Keudan tekstiili- ja muotialan opettaja Sari Mallat kehottaa tutustumaan pyykinpesukoneen käyttöohjeisiin. Laitteen valmistajan manuaalista löytyy tieto siitä, mikä on koneen suositeltava täyttömäärä.

Lue myös: Tarkista pesumerkinnät, ennen kuin peset vaatteesi – tätä pesumerkit tarkoittavat

Noudata pesuohjelman maksimi täyttömäärää

Pyykinpesukoneissa on erilaisia pesuohjelmia, joita noudattamalla saavuttaa hyvän pesutuloksen. Pesuohjelma valitaan tekstiilin hoito-ohjeen, värin, likaisuuden ja materiaalin mukaan.

Koneen käyttöohjeesta löytyy kunkin pesuohjelman oikea maksimikuormitus kilogrammoina. Tarvittaessa käyttöohjeen voi etsiä netistä pesukoneen sarjanumeron avulla.

Esimerkiksi 15 minuutin pikapesuohjelmaa käytettäessä koneen maksimikuormitus on noin 2–3 kilogrammaa. Jos pyykkimäärä on suurempi, vaatteet eivät ehdi kastua ja pesutulos on kehno.

Mistä tietää, kuinka paljon pyykki painaa?

Pyykin painon voi mitata esimerkiksi henkilövaa’alla. Paino lasketaan kuivasta pyykistä.

Mittaa ensin painosi, kun seisot vaa’alla pyykit sylissä. Punnitse tämän jälkeen itsesi ilman pyykkiä, ja vähennä sitten oma painosi ensimmäisestä punnitustuloksesta.

Painavimpia tekstiilimateriaaleja ovat pellava ja puuvilla, kun taas keveimpiä ovat silkki, tekokuidut ja villa. Pellava on jäykkä ja helposti rypistyvä kuitu, joten pellavapyykki on hyvä pestä väljässä vedessä, vajaammalla täyttömäärällä.

Tämän verran yleisimmät kodin pyykit painavat

Pestävän vaatteen tai kodin tekstiilin paino riippuu materiaalin lisäksi myös sen koosta. Nämä painomäärät ovat suuntaa antavia:

Lue myös Anna.fi: Pyykinpesu 30, 40 vai 60 asteessa? Tämä on totuus pesumerkinnöistä – monen vaatteen voi huoletta pestä ohjetta kuumemmassa

Jätä koneeseen vähintään nyrkin kokoinen tila

Vuosikymmeniä vallalla ollut sääntö, jonka mukaan pesurumpuun tulee jättää nyrkin kokoinen tyhjä tila, on edelleen pätevä ohje.

Vaikka kilojen puolesta koneeseen mahtuisi enemmän pyykkiä, lopeta täyttö siinä vaiheessa, kun nyrkille on vielä tilaa.

Tekstiilimäärä ei saa ylettää pyykinpesukoneen rummun kattoon asti, ja pyykkiä ei kuulu painaa alas tiiviisti.

”Nyrkkisäännössä sopivana nyrkin mittana on aikuisen nyrkki, ja sen pitää olla pystysuunnassa, jolloin peukalo osoittaa ylöspäin.”

Kuinka paljon pyykkiä koneeseen?

Laitteen valmistajan suosittelemaa pyykin maksimi kilomäärää ei kannata ylittää, eikä nyrkkisääntöä ohittaa.

Pestävät tekstiilit eivät välttämättä puhdistu kunnolla, eikä kone jaksa lingota, jos pyykkimäärä on liian suuri.

Jos pesurummussa on liikaa pyykkiä, pyykkikasan keskikohta pysyy koneen pyöriessä paikallaan, eivätkä pyykit hankaudu toivotulla tavalla toisiaan ja rummun seiniä vasten. Tällöin vesi ja pesuaine eivät myöskään imeydy tasaisesti pyykkiin.

Lopputuloksena on huonosti puhdistunut ja ryppyinen pyykki.

”Pyykki tulisi laittaa koneeseen väljästi. Kun pyykki liikkuu riittävästi pesun aikana, pesutulos on hyvä”, Mallat sanoo.

Liiallisesta pyykkimäärästä voi olla haittaa pyykinpesukoneelle: pahimmillaan kone voi rikkoontua.

Vajailta koneellisilta ei voi aina välttyä

Pyykit eivät mene pilalle, jos ne pesee vajaatäytöllä esimerkiksi laittamalla koneeseen kaksi kilogrammaa pyykkiä pesuohjelman mukaisen neljän kilogramman sijaan.

Vajaalla koneella peseminen on epätaloudellista, mutta siltä ei voi kokonaan välttyä.

”Joskus voi esimerkiksi olla tarve pestä yksi erikoisen värinen tai herkästä materiaalista valmistettu paita, jota ei voi pestä muiden vaatteiden kanssa.”

Paljonko pyykkiä koneeseen? Nainen istuu pyykkikoneen päällä.
© iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuinka paljon pyykkiä voi laittaa koneeseen? Nämä 2 keinoa varmistavat, ettet ahda laitetta liian täyteen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.