Kodinhoito

Onko sinulla turhia tavaroita, joista et kuitenkaan raaski luopua? Ammattijärjestäjä neuvoo, miten karsit tavaroita tunnesiteestä huolimatta

Kysyimme Kaaoksen kesyttäjät -ohjelmasta tutulta ammattijärjestäjä Laura Holmströmiltä vinkit, miten turhista tavaroista raaskisi luopua, vaikka tavaroihin liittyy vahva tunneside.

Astiakaapit ovat pullollaan perintöarabiaa, vaatehuone pursuaa äidin vanhoista mekoista eikä autotallin ovi meinaa mahtua kiinni isovanhempien huonekalujen takia.

Kuulostaako tutulta? Ehkä, sillä moni tuskailee kotiin kertyneen tavaramäärän kanssa. Etenkin perityistä tavaroista voi olla vaikea päästää irti, vaikka tavarat toimisivat vain kaapintäytteenä.

Ammattijärjestäjä Laura Holmström kertoo törmänneensä näihin tilanteisiin usein.

Ihmisiltä löytyy usein tavaroita, jotka muistuttavat esimerkiksi lapsena koetuista hetkistä tai edesmenneistä läheisistä. Tavaroita voivat olla niin valokuvat, maljakot kuin vaatteetkin – käytännössä mikä vaan voi edustaa elettyä elämää tai kertoa tarinaa rakkaista ihmisistä.

”Matkamuistot ovat yleisiä tunnelatauksen sisältäviä esineitä. Jotkut muistot voivat olla hieman huvittavia, jos esimerkiksi entisen poikaystävän kanssa ollaan oltu reissussa, ja sieltä on raahattu tuliaisia vitsillä kotiin”, Holmström selittää.

Perittyjen tavaroiden lisäksi myös lahjoista on Holmströmin mukaan monen erityisen vaikea luopua.

”Lahjahan edustaa lahjan antajaa ja sisältää muiston hänestä. Lahjoista luopumiseen liittyy usein myös pelko siitä, että loukkaa sen antajaa. Olen kuullut tarinoita, joissa anoppi on luullut miniän vihaavan häntä, kun hän on luopunut lahjamaljakosta.”

Monesti tavaroiden säästäminen on Holmströmin mukaan opittu tapa.

Jos esimerkiksi vanhemmat ovat keränneet lapselleen pienestä pitäen tiettyä Arabian astiastoa, on keräilyä mahdollisesti jatkettu aikuisiällä, eikä astioista raaskita luopua, vaikka tila loppuisi ja muoti muuttuisi.

Lue myös: 13 toimivaksi todettua vinkkiä: Näin Kotilieden lukijat ovat onnistuneet karsimaan tavaroitaan

Luopumispäätöstä ei kannata pitkittää

Mitä tehdä, jos tila on loppumassa ja turhista mutta tunnesiteen omaavista tavaroista pitäisi osata päästää irti? Päätöksen pitkittämiseen Holmström ei kannusta.

Mikäli tavara on ollut jo vuosia kaapissa, on turha tuudittautua ajatukseen, että entä jos esineelle tulisikin vielä käyttöä. Holmström kehottaa luottamaan omaan intuitioon.

”Vaikka päätöksen tekeminen raastaa sillä hetkellä, ei vuoden päästä todennäköisesti muista enää koko asiaa. Elämä kantaa, vaikka tavaroita ei olisikaan loputtomasti ympärillä. Vähemmälläkin pärjää.”

Tunnearvo on tavaran omistajalle kaikista tärkein.

”Toinen ihminen harvoin näkee itselle rakkaan tavaran arvoa. Tavaroista luopuminen voi olla raskasta ja raadollista, mutta on hyvä muistaa, että tavarasta luopuminen ei poista tavaran tuomia muistoja.”

Usein elämänlaatu voi parantua, kun elämiseen on yhtäkkiä enemmän tilaa ja tavaraa vähemmän.

Kaikesta ei kuitenkaan tarvitse luopua. Jos kaapit täyttyvät perintökalleuksista, eikä niistä halua päästää irti, on Holmströmillä yksi selkeä neuvo.

”Nosta esineet kaapin perukoilta pöydälle esille. Mikäli ne eivät tuo sinulle silloinkaan iloa, tiedät, että nyt on oikea aika antaa ne eteenpäin”, hän vinkkaa.

Lue myös Annan juttuMiksi olen antanut kotini ajautua täyteen roinaa? Matilda, 46, katuu löperöä tavarasuhdettaan ja saa tietää, mitä tilanteelle kannattaa tehdä

Nainen pakkaa laatikkoa.
© iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko sinulla turhia tavaroita, joista et kuitenkaan raaski luopua? Ammattijärjestäjä neuvoo, miten karsit tavaroita tunnesiteestä huolimatta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.