Kodinhoito

Koti täyttyy tavarasta, mutta puoliso tai muu perhe ei halua karsia tai luopua mistään? Tv:stä tuttu ammattijärjestäjä neuvoo, mitä silloin kannattaa tehdä

Tavaroiden karsiminen voi kompastua moneen seikkaan. Yksi niistä saattaa olla oma perhe tai puoliso.

Kysyimme jonkin aika sitten Kotilieden lukijoilta tavaroiden karsimisesta. Useampi kyselyyn vastannut lukija kertoi suurimmaksi syyksi karsimisen epäonnistumiselle sen, että puoliso on kuin hamsteri tai haluton luopumaan mistään.

Moni valitteli myös sitä, ettei muu perhe osallistu karsimiseen.

Ammattijärjestäjä Laura Holmström tunnistaa ilmiön. On todella yleistä, että puolisoilla tai perheen sisällä on erilaisia käsityksiä tavaroiden määrästä ja niistä luopumisesta – samoin kuin siisteyskäsityksetkin vaihtelevat.

Ja kuten siivoamisen myös tavaroiden suhteen voi joutua tekemään kompromisseja.

Holmström neuvoo Kaaoksen kesyttäjät -televisio-ohjelmassa ihmisiä pääsemään eroon liiasta tavarasta.

Lue myös: Tavaroiden karsiminen helposti – 30 tavaraa, jotka voit heittää pois kaapeista tilaa viemästä

Oman esimerkin kautta

Jos tavaramäärä häiritsee, lähde ratkomaan ongelmaa oman esimerkin kautta. Keskity karsimaan omia tavaroitasi ja vie ylimääräiset pois kotoa. Väljentyneet neliöt voivat innostaa muutkin käymään läpi ­tavaroitaan.

Mikäli oma esimerkki ei auta, toinen tai seuraava vaihtoehto on avata suu ja kertoa, mikä sinua tavaramäärässä häiritsee ja miksi toivot, että tavaroita ei olisi niin paljon.

Onko roju esimerkiksi vallannut keittiön pöydän niin, ettette mahdu syömään yhdessä sen ääreen? Tai kahmaiseeko järjestyksen ylläpito kaiken yhteisen aikanne?

Pidä keskustelu myönteisenä. Syyttely ja riitely harvoin johtavat toivottuun lopputulokseen.

Lue myös Anna.fi:stä: 5 syytä, miksi kunnon riita voi tehdä joskus hyvää – näin riitelette rakentavasti

Ostolakko avuksi

Sopikaa yhteisestä ostolakosta, jos karsimisessa on käynnistysvaikeuksia.

Rahahanojen sulkeminen pistää stopin sille, ettei kotiin kulkeudu ainakaan enempää tavaraa, kunnes jo olemassa olevat on saatu setvittyä tai niistä on päästy yhteisymmärrykseen.

Koira seisoo vaatepinon vieressä
Kodin tavaramäärä voi aiheuttaa riitoja perheessä tai puolisoiden kesken. Lemmikkejä tavaramäärä taitaa haitata harvemmin. © iStockphoto

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 1/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Koti täyttyy tavarasta, mutta puoliso tai muu perhe ei halua karsia tai luopua mistään? Tv:stä tuttu ammattijärjestäjä neuvoo, mitä silloin kannattaa tehdä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.