Kodinhoito

Näin poistat tahrat villaneuleesta – 4 tapaa

Tahra villaneuleessa on harmillinen ilmestys. Tahranpoisto kannattaa pitää mielessä jo lankoja tai neuletta hankkiessa.

Villaneule on lämmin ja miellyttävä valinta kylminä kuukausina. Viime vuosina neuleinnostus on kasvanut, ja yhä useamman vaatekaapista löytyy itsetehtyjä neuleita. Mutta mitä tehdä, kun lempineuleeseen ilmestyy tahra?

Villa tunnetaan kuituna, joka luontaisen ominaisuutensa vuoksi hylkii likaa. Siitä huolimatta villavaatteet tarvitsevat huolenpitoa, etenkin tahrojen ilmaantuessa.

Kysyimme Käsityökekkerit-blogista tunnetulta muotoilija Veera Jussilalta, miten tahran saa poistettua villaneuleesta.

Tahranpoisto viileän veden avulla

Neuleen tahranpoistoon pätee sama sääntö kuin muuhunkin tahranpoistoon: mitä nopeammin tahraan reagoi, sen helpommin sen saa puhdistettua. Jussila mainitseekin ensimmäiseksi virheeksi sen, että jättää tahran huomioimatta pitkäksi aikaa.

Nopeasti reagoidessa tarvitsee myös vähemmän aineita tahran poistamiseen.

”Riippuen tietysti siitä, onko tahran aiheuttanut punaviini, veri vai lapsen räkä. Ne ovat keskenään erilaisia, mutta nopealla toiminnalla näistä kaikki lähtevät irti pelkällä viileähköllä vedellä.”

Osaan villaneuleista tahrat eivät imeydy ollenkaan lanoliinin eli lampaanvillarasvan ansiosta. Lanoliini hylkii likaa luonnostaan, joten tahrat saa usein neuleesta pois pelkästään pyyhkäisemällä.

Jussilan mukaan tahranpoisto kannattaa pitää mielessä, kun valitsee lankoja tai on ostamassa neuletta. Lanoliinia sisältäviä villalankoja löytyy paljon esimerkiksi kotimaisista ja islantilaisista langoista.

Marseille- tai sappisaippua on paras pesuaine villavaatteen puhdistamiseen. © iStock

Lue myös: Pesussa värjäytynyt vaate ei välttämättä ole menetetty tapaus! Asiantuntija paljastaa keinot, joiden avulla pelastat vaatteen

Tahranpoisto vaateharjalla, sappisaippualla ja konepesulla

Vaateharja on oiva väline tahrojen puhdistamiseen neuleesta. Vaateharjan avulla saa tahrojen poistamisen lisäksi siistittyä neuleen pintaa nukasta ja irtokarvasta. Jussila kehuu vaateharjan poistavan tehokkaasti roiskeita, jotka eivät ole vielä imeytyneet kuidun sisään.

Herkempiä villakuituja, kuten kashmiria, harjatessa on hyvä olla hellävarainen. Jotta kashmirille ominainen pörröisyys säilyisi, neuletta kannattaa harjata molempiin suuntiin. Paksuvillaisia neuleita harjatessa riittää yhdensuuntainen harjaus sileän pinnan vuoksi.

Jos tahra on imeytynyt kuidun sisään, Jussila suosittelee avuksi sappisaippuaa tai Marseille-saippuaa. Liian puhdistavia pesuaineita ei ole suositeltavaa käyttää, sillä ne poistavat neuleesta lanoliinin. Hän huomauttaa, ettei neuletta kannata pestä koskaan kokonaan pelkän yhden tahran tähden.

Tahrakohdan voi kastella haalealla vedellä ja levittää tahran päälle sappisaippuaa. Tahraa kannattaa hieroa, jotta saippua alkaa vaahdota. Saippuan on hyvä antaa vaikuttaa tahrakohdassa 1 – 5 minuutin verran.

Sen jälkeen tahrakohdan voi huuhdella haalealla vedellä ja puristella kuivaksi. Neule kannattaa kuivata tasaisella alustalla, jottei kostunut kohta pääse venymään.

Tahrakohtaa käsin pestessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei pesemiseen käytetty vesi ole yli 30-asteista. Tahraa ei tule myöskään hangata liian kovaa, ettei neulos huovu.

Jos villaneuleen tahra on levinnyt laajalle alueelle, voi neuleen pestä pesukoneessa villanpesuohjelmalla. Jussila suosittelee tutustumaan hyvin oman pesukoneen ohjelmiin, jottei lopputuloksena ole oman lempipaidan kutistuminen.

Näkymättömien tahrojen eli hajujen raikastaminen onnistuu parhaiten tuulettamalla.

Lue myös Anna.fi: Tunkkaiselta haisevasta vaatekaapista ei kannata kärsiä – asiantuntija kertoo, miten ikävän hajun saa pois

Märän villaneuleen kuivaaminen

Pesitpä villaneuleen käsin tai koneella, oleellista on, miten kuivaat sen. Huonoimmat vaihtoehdot ovat Jussilan mukaan märän villapaidan kuivaaminen henkarissa tai pyykkinarulla. Kummassakin tavassa villaneule venyy tarpeettomasti tai aiheuttaa siihen taitoksia.

”Nyrkkisääntönä on, että tasokuivatus esimerkiksi pyyhkeen päällä on paras tapa kuivattaa villaneule.”

Kuivaaminen antaa myös mahdollisuuden muokata neuletta itselleen mieleiseksi. Jos neule on aiemmin tuntunut liian lyhyeltä tai liian leveältä, voi neuleen muotoilla märkänä uudelleen haluamiinsa mittoihin.

”Ei sitä tietenkään saa määräänsä enempää muutettua, mutta asettelemalla ja muotoilemalla voi vaikuttaa jonkin verran siihen, minkä mallinen neule on kuivuttuaan.”

Jussila muistuttaa, että neule kuivuu siihen muotoon, mihin sen on jättänyt.

”Jos sen kuivattaa rytyssä, se on myös kuivuessaan ryttyinen.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin poistat tahrat villaneuleesta – 4 tapaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.