Kodinhoito

Näin puhdistat sohvan Marttojen ohjeilla – yksi kikka nujertaa myös rasvatahran

Jäikö sohvaan elämisen jälki? Marttaliiton kodinhoidon asiantuntija kertoo kohta kohdalta, miten sohvan pesu tehdään oikeaoppisesti.

Elämisen jäljet tarttuvat herkästi sohvaan, jossa loikoillaan koko perheen voimin, napostellaan ja paijataan lemmikkejä. Ennemmin tai myöhemmin sohvan pesu tai vähintään puhdistus tulee ajankohtaiseksi.

Sohvan puhdistamisessa on syytä olla tarkkana, sillä montakin asiaa voi mennä pieleen – ja kukaan ei totisesti halua pilata kallista sohvaansa huolimattomuudella. Kysyimme Marttaliiton kodinhoidon asiantuntija Teija Jerkulta vinkit, miten sohva puhdistetaan oikeaoppisesti.

Lue myös: Sisustusarkkitehti neuvoo: näin valitset täydellisen sohvan

1. Mieti sohvan pesua jo ennen ostamista

Sohvakaupoilla kannattaa selvittää, millaiset sohvan pesuohjeet ovat: saako sohvaa vesipestä? ovatko kangaspäälliset irrotettavat?

Esimerkiksi valkoinen pesua kestämätön sohva ei välttämättä ole se paras hankinta lemmikkitalouteen.

2. Imuroi säännöllisesti ja ehkäiset kulumista

Säännöllistä imurointia kannattaa tehdä ahkerasti, noin kerran viikkoon sohvan materiaalista riippumatta. Käytä pehmeää tekstiilisuulaketta eritoten nahkasohvaa imuroidessa, jottei nahka naarmuunnu.

Pienet roskat, ruoanmurut ja muut irtoliat saattavat ajan mittaa kuluttaa ja liata sohvaa, joten imurointi ennaltaehkäisee lian syntymistä.

3. Varmista, että kangas kestää pyykinpesukoneen

Jotkut kangassohvien päälliset sopivat koneessa pestäviksi, mutta konepesuun liittyy yksi vaaranpaikka: päälliset saattavat kutistua väärässä lämpötilassa, jolloin ne on vaikea saada takaisin kalusteisiin ja tyynyihin. 

Yhtä oikeaa nyrkkisääntöä sopivaan pesulämpötilaan ei ole. Katso kankaan omaa pesuohjetta ja noudata sitä. Materiaalilla on paljon väliä.

“Esimerkiksi puuvilla saattaa kestää hieman kuumempaa, mutta kankaissa saattaa olla erilaisia sekoitteita, mikä vaikuttaa pesulämpötilaan”, Jerkku sanoo.

Jerkku muistuttaa, että vaikka sohvan irtopäälliset voisikin pestä koneessa, ne eivät tule enää aiemmassa kunnossa takaisin pesusta, sillä konepesu kuluttaa kankaita.

Lue myös: Sametin pesu ja puhdistus vaatii pari niksiä – lue, kuinka hoidat samettikangasta oikein

4. Esikäsittele selkeät tahrat ennen koneeseen heittämistä

Jos kankaassa näkyy selviä tahroja, tahraa kannattaa esikäsitellä esimerkiksi vesi-käsitiskiaineseoksella ennen pyykinpesukonetta. Voi olla, että tahra lähtee näin paremmin konepesun aikana.

5. Kuivaa irtopäälliset ilmavasti

Kuivata päälliset ilmavasti levällään. Kuivausrumpua ei yleensä suositella, sillä se saattaa kutistaa kangasta entisestään.

Jos kankaan kutistuvat hieman pesussa tai pelkäät, että ne on hankala saada takaisin paikoilleen, yksi hyvä kikka on sujauttaa irtopäälliset takaisin sohvaan jo silloin, kun ne ovat edelleen hieman kosteat.

6. Syväpese sohva painehuuhtelulaitteella, jos sohvan pesu ei onnistu pyykinpesukoneessa

Jos sohvan päällyskankaita ei pysty pesemään pyykinpesukoneessa, pesu painehuuhtelulaitteella on toinen hyvä vaihtoehto. Myös silloin, jos sohva kaipaa järeämpää syväpuhdistusta.

Laitteita saa vuokrattua monesta eri paikkasta, kuten Clas Ohlsonilta tai Pesuri vuokraukselta . Voit myös tilata ammattilaisen tekemään pesun puolestasi.

7. Tuliko sohvaan rasvatahra? Toimi nopeasti

Yksittäisten tahrojen puhdistamisessa pelataan aikaa vastaan: mitä nopeammin tahraan käy käsiksi, sitä paremmin se irtoaa – ehkä jopa kokonaan.

Yksittäisiä tahroja pystyy pyyhkimään kostealla, puhtaalla liinalla. Paras kikka rasvatahroihin on kostuttaa liina ensin vesi-käsitiskiaineseoksessa ja pyyhkiä tahraa sen ulkoreunoista sisäänpäin. Näin lika ei lähde leviämään laajemmalle alueelle.

Rasvalikaan sopii myös sappisaippua ja Marseille-saippua, joka sopii erityisen hyvä nahkasohvan tahroihin.

Jerkku varoittaa, että liiallinen hankaaminen voi vaurioittaa kankaan pintaa ja jättää jälkeensä ruman läiskän. Hellävarausta hankausta kannattaa testata ensi kerran johonkin piilossa olevaan nurkkaan ja katsoa, miten kangas kestää pyyhkimistä ja tahranpoistoainetta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näin puhdistat sohvan Marttojen ohjeilla – yksi kikka nujertaa myös rasvatahran

Sinun täytyy kommentoidaksesi.