Kodinhoito

Pesussa värjäytynyt vaate ei välttämättä ole menetetty tapaus! Asiantuntija paljastaa keinot, joiden avulla pelastat vaatteen ja ehkäiset saman ongelman toistumisen

Vaatteiden värjäytymistä pesussa voi onneksi itse estää. Joskus vahinko pääsee kuitenkin tapahtumaan. Asiantuntija kertoo vinkit, joiden avulla pesussa värjäytynyt vaate voi saada oma värinsä takaisin.

Oijoi, pyykinpesukoneesta löytyi vaaleanpunainen paita, joka oli ennen vitivalkoinen. Kuinka tässä näin kävi? Pesussa värjäytynyt vaate on harmillinen ilmestys.

Tyypillistä on, että mustan pyykin sekaan eksyy valkoinen vaate, joka värjäytyy pesussa harmaaksi tai punaisen pyykin seasta löytyy vaate, joka on vaihtanut pesussa värinsä valkoisesta vaaleanpunaiseksi.

Kotiliesi kysyi Keudan tekstiili- ja muotialan opettajalta Sari Mallatilta, onko pesussa värjäytynyt vaate pelastettavissa, ja miten vaatteiden värjäytymistä voi estää.

Lue myös: Keltaiset kainalot valkoisessa paidassa? Katso 3 tapaa kirkastaa vaate – sitruunakikan helppous yllättää

Lajittelu on tärkein asia pyykinpesussa

Pyykit tulisi jaotella värin ja likaisuuden mukaan. Lisäksi on tärkeää huomioida tekstiilien hoito-ohjeet, joista selviävät niiden materiaali ja suositeltava pesulämpötila.

Hoito-ohjeita noudattamalla vältytään turhilta värjäytymisiltä.

”Kalleimmat virheet tehdään, kun pyykki lajitellaan väärin ja otetaan turhia riskejä esimerkiksi kokeilemalla laittaa valkoisen pyykin sekaan vaate, jossa on valkoisen värin lisäksi paljon myös jotain muuta väriä”, Mallat toteaa.

Värien kanssa tulee olla tarkkana: jos haluat pitää valkoiset tekstiilit valkoisina, älä pese samalla kerralla mitään muuta kuin valkoista pyykkiä.

”Jos valkoisessa paidassa on esimerkiksi yksi värillinen raita, se ei haittaa. Tällaisen paidan voi laittaa valkopyykin sekaan sillä oletuksella, että valmistaja on testannut värinkeston.”

Miksi vaate värjäytyy pesussa?

Uusissa vaatteissa on usein irtoväriä, joka irtoaa ensimmäisessä pesussa ja voi värjätä muut vaatteet. Vaatteen hoito-ohjeessa voi olla teksti, jossa kehotetaan pesemään vaate muista erillään. Neuvoa kannattaa noudattaa.

”Vaikka vaatteita on hyvin epäekologista pestä yksittäin, se on suositeltavaa tällaisessa tapauksessa. Tällöin voi esimerkiksi valita lyhyemmän pesuohjelman.”

Väri tarvitsee tietyn lämpötilan kiinnittyäkseen kuituun. Uusi vaate päästää ensimmäisissä pesuissa väriä erityisesti silloin, kun se pestään liian kylmässä vedessä.

”Kun olin töissä pesulassa tuotantopäällikkönä, tämä värjäytymisongelma tuli eteen, kun yksi erikoinen perulainen villatakki pestiin liian kylmässä vedessä, ja värit levisivät. Saimme villatakin pelastettua, kun se uusintapestiin kuumemmassa vedessä”, Mallat kertoo.

Synteettiset tekokuidut pitävät värit paremmin kuin luonnonkuidut. Etenkin puuvillasta valmistetut tekstiilit sekä päästävät väriä että värjäytyvät pesussa helposti.

Pesussa värjäytynyt vaate? Kokeile uusintapesua

Värjäytyneen vaatteen voi yrittää pelastaa pesemällä sen uudestaan mahdollisimman pian värjäytymisen jälkeen.

Jos vaate on pesty aiemmin liian kylmässä vedessä, ja vaatteen värit ovat levinneet, uusintapesu lämpimämmässä lämpötilassa voi palauttaa vaatteen värit ennalleen.

”Jos vaate on värjäytynyt 30 asteisessa pesussa, uusintapesu kannattaa tehdä 40–60 asteessa. Tässäkin tapauksessa on tärkeintä aina noudattaa tekstiilin hoito-ohjetta.”

Tekokuiduista on yleensä vaikeaa saada värjäytymä pois.

Valkaisu voi pelastaa puuvillasta tai pellavasta valmistetun tekstiilin

Värjäytyneen tekstiilin alkuperäistä väriä voi kokeilla palauttaa valkaisemalla tekstiilin kloriitilla. Keino toimii puuvillasta tai pellavasta valmistettuihin vaatteisiin.

Keino voi tepsiä esimerkiksi vaaleanpunaiseksi värjäytyneeseen puuvillalakanaan.

”Jos valkaiset kaksivärisen vaatteen, jossa on valkoista ja jotain muuta väriä, värillinen kohta yleensä haalistuu. Valkaisua kannattaa siis kokeilla vain täysin valkoisen vaatteen kohdalla.”

Lue myös Anna.fi: Pitääkö uusi vaate pestä ennen käyttöä? Vastaus löytyy vaatteen väristä

Pesussa värjäytynyt vaate. Pyykinpesukoneessa valkoista pyykkiä.
© iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pesussa värjäytynyt vaate ei välttämättä ole menetetty tapaus! Asiantuntija paljastaa keinot, joiden avulla pelastat vaatteen ja ehkäiset saman ongelman toistumisen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.