Puutarha

6 mielenkiintoista ideaa: askartele itse kukkaruukku

Pihalle ja parvekkeelle sopivat ruukut voi pienellä vaivalla askarrella itsekin. Tarvikkeiksi käyvät monenlaiset astiat.

Ideoi itse ja nauti lopputuloksena syntyneestä yksilöllisestä ruukkupuutarhasta. Ruukuista rakkaimmat voi säilyttää vuodesta toiseen, tai sitten astiat voi uusia vaikka joka kevät.

1. Mosaiikkiruukku

Mosaiikkiruukun pohjana on halpa punasaviruukku, jonka sisälle siveltiin kosteusuojaksi vedellä ohennetua liimaa. Sen kuivuttua pintaan levitettiin saneerauslaasti, johon mosaiikinpalat pisteltiin. Seuraavana päivänä pinta viimeisteltiin saumauslaastilla. Ruukku ei kestä talvea ulkona, mutta piristää kesäistä puutarhaa.

2. Vanhaa uudesta

Upouusi saviruukku saatiin viikossa näyttämään vanhalta ja käytetyltä. Ruukun pinta siveltiin sisältä jogurtilla pariin kertaan. Kun ruukku täytettiin kostealla mullalla ja siihen istutettiin basilika, ruukun pinta alkoi pukata valkoista härmettä. Ajan oloon ruukku alkaa näyttää ikivanhalta, kun pinta vähitellen myös sammaloituu.

3. Kori pelakuille

Koriruukkuja on saatavana valmiina, mutta edullisemmin sellaisen voi tehdä itse. Hanki halpa kori ja vuoraa se jätesäkillä, täytä mullalla ja istuta taimet. Pistele reikiä muoviin koripinnan läpi, jos olet asettamassa ruukun taivasalle. Koriruukku kestää vuoden tai kaksi, riippuen siitä, onko se kostean maan kanssa kosketuksissa.

4. Hopeaa kärhölle

Vanha maalipurkki palvelee kärhön kasvatusastiana. Tyhjä astia pestiin ja suihkutettiin spraymaalilla hopeanhohtoiseksi. Pohjalle laitettiin 20-senttinen kerros kevytsoraa, sanomalehtiä välipohjaksi ja kasvualustaksi hiekansekaista multaa. Kärhö ruukkuineen viedään talveksi kellariin. Kantokahva auttaa siirtelyssä.

5. Yrtit säilykepurkkiin

Metallisia ruokaöljy- ja säilykepurkkeja on hauska kerätä, ja niistä saa tunnelmallisia yrttiruukkuja. Ruukku syntyy, kun peltipurkin yläosa poistetaan purkinavaajalla ja terävät reunat litistetään pihdeillä sileiksi. Jos ruukkuun ei tehdä pohjareikää, kastelu on aika tarkkaa. Rehevä basilika kasvaa Kreikan-tuliaisessa.

6. Suojaruukku amppeliruusulle

Vanhat, kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista löytyneet navettasangot ovat erinomaisia suojaruukkuja. Laita sangon pohjalle ylösalaisin käännetty pienempi ruukku, jos kasvi jää liian syvälle. Napsauta amppelista kannattimet pois ja sujauta ruukku astiaan. Jos pinnat, kahvat ja liitokset ajan oloon ruostuvat, ruukkua ei tule asettaa suojaamattomalle pihakiveykselle tai pöydälle.

Katso myös, miten kakkuvuoasta askarrellaan kukka-amppeli.

Kuvat: Elvi Rista

Kommentoi

Kommentoi juttua: 6 mielenkiintoista ideaa: askartele itse kukkaruukku

tiuku

mukavia nuo mosaiikki ruukut puutarhassa ! ekat tein jo v.1998 kun laattoja jäi remontin jälkeen !

elenitsa

kiitos ideoista, kokeilen noita ruukkuideoita aivan varmasti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.