Sisustus

Anna-Maria remontoi kaksion lattiasta kattoon euroja säästelemättä: ”Etenkin kalanruotoparketti teki kipeää budjetilleni”

Anna-Maria Arjasto myi unelma-asuntonsa ja ryhtyi suunnittelemaan uutta kotia, koska rakastui remontointiin. Tältä 1960-luvun kaksio näytti ennen remonttia ja remontin jälkeen.

Helsinkiläinen Anna-Maria Arjasto remontoi vuonna 1961 valmistuneen kerrostalokaksion kauttaaltaan. Huoneistoremontissa hän halusi vaalia talon aikakauteen sopivia materiaaleja ja värejä sekä panostaa laatuun.

Nyt Anna-Maria kertoo, mitä 44-neliöisen asunnon remontointi maksoi.

Anna-Maria Arjasto
Anna-Maria Arjasto rakastaa remonttien suunnittelemista. © Anna-Maria Arjasto

”Sain paljon kysymyksiä ystäviltä, läheisiltä ja seuraajiltani sosiaalisessa mediassa, miksi vaihdoin asuntoa niin nopeasti. Asuin edeltävässä asunnossani vain puolitoista vuotta. Olin remontoinut vuonna 1908 valmistuneen talon kaksioni kauttaaltaan. Tyylillisesti se oli lähellä unelma-asuntoani. Siinä oli korkeat huoneet, ja meri pilkotti ikkunasta. Rakastin sielua, joka vanhalla talolla oli.

Mutta olin rakastunut myös remontointiin. Remontointi on hirveää, stressaavaa ja siinä menee rahaa. Mutta se, että pääset luomaan kaiken alusta, on hienoa. Kun edeltävä kotini valmistui, minuun iski tyhjiö. Aloin kaipaamaan uutta projektia.”

Toivottua paremmassa kunnossa

”Uuden asunnon oli oltava riittävän remontoitava ja luonnonvalon kuuluttava pakettiin. Remontissa voi tehdä monta asiaa, mutta valoa ei voi korvata. Vuonna 1961 valmistuneen talon päätyasunto täytti riittävän monta kriteeriä. Se oli paremmassa kunnossa kuin olisin toivonut, mutta hinta ratkaisi.

Keittiökalusteet oli vaihdettu vain 15 vuotta sitten. En näe mitään järkeä siinä, että käyttökelpoista rikotaan ja heitetään pois. Siksi myin keittiön ja kylpyhuoneen irtaimistot.
Tein remontin kesällä 2022, jolloin oli iso materiaali- ja tekijäpula. Etenkin kalanruotoparketti teki kipeää budjetilleni. Olin pyytänyt puolitoista vuotta aiemmin edeltävään asuntooni tarjouksen. Hinta oli noussut 40–50 prosenttia. Vaikka laskua sattui maksaa, en voinut laittaa lattiaan laminaattia.”

Remontoitu asunto on sijoitus

”Olen miettinyt, olisiko rahan voinut käyttää muuhunkin – vaikkapa rahastoon. Mutta asunnon remontoiminen ja myyminen on minulle sopivampi sijoitusmuoto. Pyysin kiinteistövälittäjää arvioimaan, mitä asunnosta voisi remontin jälkeen saada. Tavoitteena on saada myydessä omat rahat takaisin. Hyvässä markkinatilanteessa asunnon arvo voisi olla välittäjän mukaan suurempikin. Onneksi en tinkinyt materiaaleista.”

Anna-Marian keittiö ennen remonttia.
Tältä keittiö näytti ennen remonttia. Remontissa keittiökomerosta tehtiin avokeittiö. © Anna-Maria Arjasto
Anna-Marian keittiö remontin jälkeen.
Anna-Maria Arjastolle on tärkeää kunnioittaa remontissa talon henkeä. Hän googlasi 60-luvun ominaismateriaaleja ja -värejä. ”Parketti oli ilmiselvä lattiavalinta. En aiemmin tykännyt puun väristä, mutta se vain kuului tänne – kuten tammiviilu keittiöönkin”, Anna-Maria sanoo. © Anna-Maria Arjasto
Anna-Marian keittiö remontin jälkeen.
Anna-Maria halusi keittiöön lisää lasku- ja säilytystilaa helpottaakseen arkea. © Anna-Maria Arjasto
Anna-Marian kylpyhuone ennen remonttia.
Tältä kylpyhuone näytti ennen remonttia. Anna-Maria myi kylpyhuoneessa olleen irtaimiston.  © Anna-Maria Arjasto
Anna-Marian kylphyuone remontin jälkeen.
Tältä kylpyhuone näytti remontin jälkeen. Anna-Maria uskoo, että laadukkaat materiaalit lisäävät asunnon jälleenmyyntiarvoa. © Anna-Maria Arjasto

Juttu on julkaistu Dekossa 10/2023. Verkkoversiota on täydennetty lisäkuvilla ja -teksteillä.

Lue myös Anna.fi: Hei hei, valkoiset lattiat – 4 lattiavalintaa näkyy nyt kysynnässä, ja yksi niistä on ruskea

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna-Maria remontoi kaksion lattiasta kattoon euroja säästelemättä: ”Etenkin kalanruotoparketti teki kipeää budjetilleni”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.