Espanjalainen ekofarmi saa haukkomaan henkeä – katso ihanat kuvat mysteerisen liikemiehen maatilalta!
Andalusian vuoristoseudulle kunnostettu luomutila on itävaltalaisen liikemiehen todeksi tullut unelma, jossa ei ole tingitty mistään. Katso tyrmäävän tyylikkäät kuvat ja tee nojatuolimatka Espanjan maaseudulle!
Kun julkisuutta välttelevä itävaltalaisliikemies Manfred Bodner tuli Espanjaan etsimään kakkosasuntoa, joutui hän ensin pettymään karvaasti.
”Päädyin vuonna 2003 suoraan keskelle Espanjan rakennusbuumia. En lainkaan pitänyt siitä, kuinka maata käytettiin hyväksi”, Manfred Bodner muistelee.
La Donaira sijaitsee Málagasta noin 120 kilometriä luoteeseen Andalusian vuoristoisessa sisämaassa. Se on perinteinen maatila, jota viljellään biodynaamisesti. Seitsemänsadan hehtaarin kokonaisuus on myös ratsutila, jolla kasvatetaan 80-päistä laumaa lämminverisiä lusitanianhevosia. La Donairan asuintilojen estetiikka on tulosta huolellisesta entisöinnistä ja taidokkaasta, kerroksellisesta sisustamisesta.
Aurinkorannikon piittaamaton kiinteistökeinottelu ajoi Bodnerin syvemmälle sisämaahan. Silti kului vuosia ennen kuin hän löysi kunnon kokoisen kappaleen juuri sitä mitä oli etsinyt: autenttisuutta.
Manfred Bodner oli jo nuorena miehenä harrastanut hevosia ja rakastanut ratsastamista. Hänellä oli myös aina ollut kiinnostus biodynaamiseen viljelyyn ja ympäristöä kunnioittavaan elämäntapaan. Kun Bodner löysi La Donairan tilan, kaikki askelmerkit osuivat yhteen kuin itsestään.
Ekologiset arvot näkyvät niin maanviljelyssä kuin talon sisustuksessakin
Yli satavuotiaan, huonoon kuntoon päässeen tilan kunnostus aloitettiin maaperän henkiin herättämisellä. Se vaati avukseen karjaa, jota tilalla on nyt monenkirjava katras.
”Eläimet auttavat meitä ylläpitämään luonnon tasapainoa, ne ovat liittolaisiamme. Meillä on lampaita ja vuohia, harvinaisia ja uhanalaisia karjarotuja, kanoja ja mehiläisiä. Kasvatamme lusitanianhevosia ja meillä on myös joukko vetohevosia, muuleja ja aaseja auttamassa viljelyksillä.”
Lue myös: Sisustusarkkitehti suunnitteli kesämökin pakopaikaksi käkkyrämäntyjen suojaan
Tilan viljelykset eivät palvele pelkästään asukkaiden omaa keittiötä.
”Tuotamme suurimman osan siitä mitä syömme tilalla ja myymme ylimääräiset tuotteet. Luonnonmukaisia vihanneksia, kuten omenia, aprikooseja ja luumuja tuotamme ympäri vuoden. Kolmesataa kanaamme munii hurjan määrän kananmunia, lampaat ja vuohet antavat satoja litroja maitoa, josta teemme juustoa, Bodner listaa.
Bodnerin lähestymistapa viljelyyn on avoin ja kokeellinen, mutta perustuu vahvasti kestävän kehityksen periaatteisiin.
”Samat arvot muodostavat perustan kaikelle, mitä teemme La Donairassa, on sitten kyse ekologisesta viljelystä tai sisustussuunnittelusta.”
Satavuotias maatalo remontoitiin perinteisin työtavoin
Tilaan kuuluu myös vanhojen luostaripuutarhojen inspiroima keidas, joka sisältää yli 350 lajin verran parantavia, rauhoittavia ja virkistäviä kasveja. Se on Manfredin veljen Gerhardin vihersuunnittelun tulos. Myös päätalon sisustus on veljen kädenjälkeä.
”Vapaaehtoisten työntekijöiden, asiantuntijoiden ja vieraiden virta tuo tuoretta ajattelua tänne – se on eräänlaista älyllistä permakulttuuria, joka jatkuvasti kylvää uusia ideoita paremmista toimintatavoista kaikilla elämän alueilla”, tiivistää Bodner.
Sama ajattelu näkyy rakennuksissa. Päärakennuksen tunnelma on boheemin kodinomainen, vanha maatalo on kunnostettu perinteisiä tekniikoita ja paikallista estetiikkaa kunnioittaen.
La Donaira on esimerkki siitä, mitä voimme tulevaisuudessa odottaa ekologisen arkkitehtuurin sekä luomumaatalouden liitolta. Yhden miehen vehreä koelaboratorio jatkaa pioneerityötään Andalusian vehreillä kukkuloilla.
Juttu on ilmestynyt Dekossa 1/2021.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Espanjalainen ekofarmi saa haukkomaan henkeä – katso ihanat kuvat mysteerisen liikemiehen maatilalta!