Sisustus

Ethän ole heittänyt näitä lasitölkkejä roskiin? Karhu- ja Ilves-lasipurkit kiinnostavat nyt sisustajia

Karhulan lasitehtaan Karhu-lasitölkit ja Riihimäen lasin Ilves-lasipurkit tehtiin alun perin säilöntään. Nyt ne ovat palanneet koteihin sisustusesineinä.

Riihimäen lasin valmistama Ilves- ja Karhulan lasin Karhu-lasipurkit ovat hurmanneet sisustajat. Lasitölkit sopivat koristeeksi sellaisenaan tai säilytykseen pikkutavaroille, kukille ja miksei yhä myös ruoalle.

Lue myös: Marimekon klassikkokuosit kiinnostavat nyt keräilijöitä – löytyykö sinultakin näitä aarteita?

Ei siis ihme, että sisustajat ja keräilijät hamstraavat Karhu- ja Ilves-lasitölkkejä kirpputoreilta, huutokaupoista ja vanhantavaranliikkeistä.

”Vielä 1990-luvulla Karhu- ja Ilves-lasitölkkejä meni lasinkeräykseen, mutta tällä vuosikymmenellä ne ovat kiinnostaneet nuoriakin. Meille tölkkejä tulee, kun tyhjennämme vinttejä ja kellareita”, turkulaisen Wanha Elias -liikkeen kauppias Antti Kulmala kertoo.

Keräilykohteena tölkit on loputon, sillä kattavaa listaa erilaisista ei ole.

”Arvokkaita harvinaisuuksia niiden joukossa ei tiettävästi ole. Silti tölkeistä kannattaa pitää huolta. Tölkit ovat kauniita uusiokäytössä”, Suomen lasimuseon intendentti Kaisa Koivisto sanoo.

Tölkit vasemmalta Riihimäen 2­ l ilvestölkki, Karhulan 5 l narupurkki, Riihimäen 5 l Kodin tölkki, Karhulan 1 l Keittiötölkki, koon mukaan 10–30 e. Karhulan pullo ja värikäs Riihimäen metallikansi rekvisiittaa. Tölkit Antiikkiliike Wanha Elias, Turku.

Karhu-ja Ilvespurkkien valmistus alkoi 1920-luvulla

Lasitölkkien historia yltää Suomessa 1700-luvulle. Aluksi ne olivat suupuhallettuja, eikä eri tehtaiden tuotantoa erottanut.

Lue myös: Oiva Toikan lasilinnun hinta jopa yli 4000 euroa! Omistatko sinä tämän Toikan arvokkaimman linnun?

”Koneellisen valmistuksen alku 1920-luvulla mahdollisti tölkkien tekstit ja tehtaiden tunnuskuvat, kuten Karhulan lasitehtaan karhun ja Riihimäen lasin ilveksen. Kuvilla nämä ajan suurimmat tehtaat pyrkivät erottumaan kovassa kilpailussa”, Kaisa Koivisto kertoo.

Kierrekannelliset tölkit tulivat 1930-luvulla lasikantisten umpiointitölkkien ja narupurkkien rinnalle. Narupurkkien kanneksi kiinnitettiin kangas narulla. 1960–70-luvulta alkaen pakastaminen syrjäytti tölkit.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ethän ole heittänyt näitä lasitölkkejä roskiin? Karhu- ja Ilves-lasipurkit kiinnostavat nyt sisustajia

surinc

Meillä oli kotona 1960-70 -luvulla arkikäytössä ja kellarissa näitä purkkeja tallessa paljon.

Äitini käski hävittää jossain siivouspuuskassa ja viedä ne kaatopaikalle ”pois silmistä” vuonna 1979 kun sain ajokortin. Vein käskystä ja bensarahoja vastaan monta pahvilaatikollista priimakuntoisia tölkkejä kaatopaikalle.

Ai että minua harmitti jo silloin – saati jälkikäteen monta kertaa omaa kotia perustaessa. Käyttöä olisi ollut ja olisi vielä monesti…

Ursula

Minulla on aika pimeä asunto,mutta rakastan kirkasta lasia, purkkeja,maljakoita .
Pidän niitä horkean hyllykön päällä ja se vähäinenkin valo heijastuu niistä kauniisti.

Mellu

En toki rakastanja käytän näitä melkein päivittäin.

S.S

Löysin roskiksesta ..oli sentään jätetty kaiken kasan päälle. Isoon lasipurkkiin olen kerännyt erilaisia vanhoja piparimuotteja ja ns.” hiekkahenttus” muotteja. Pienemmässä jauhoja. Mulla näkösällä hyllyllä onhan niitä ihasteltu 😉

Riitta

Kävin pelastamassa kun olivat heittämässä roskiin 250 km oli matkaa 😂

Sinun täytyy kommentoidaksesi.