Sisustus

Maalaisromanttinen sisustus on monen mieleen – asiantuntija listaa 6 asiaa, jotka tuovat kotiin heti vanhan ajan tunnelmaa

Sisustussuunnittelija Marika Piekkala listaa maalaisromanttisen tyylin kulmakivet, joita ovat ennen kaikkea koristeellisuus ja aitous.

Maalaisromantiikka on suosittu tyylisuuntaus niin kotien kuin kesämökkien sisustuksessa. Mutta mistä aito maalaisromanttinen sisustus koostuu? Kotiliesi kysyi asiaa sisustussuunnittelija Marika Piekkalalta.

1. Lattiat ja ovet

Piekkalan mukaan yksi maalaisromanttisen sisustuksen ehdottomista kulmakivistä on puulattia, joka henkii aitoa maatalon tunnelmaa.

Ilmettä havittelevan kannattaa suosia lattiassaan tummia sävyjä vaaleiden sijaan.

Ovet Piekkala suosittelee mahdollisuuksien mukaan maalaamaan vanhanaikaisen perinnevärikartan ruskean eri sävyillä, sillä se tuo tilaan ryhtiä, näyttävyyttä ja arvokkuutta.

”Romanttisen sisustuksen avain on aitous. Siksi lattiat ovat useimmiten puulattioita. Myös vanhat ladonovet ovat löytäneet tiensä maalaisromantikkojen sydämiin”, Piekkala vinkkaa.

Maalaisromanttinen sisustus.
Puuta käytetään maalaisromanttisessa sisustustyylissä. © Riitta Sourander

2. Paneelit ja tapetit

Maalaisromanttiselle tyylille ominaisia ovat erilaiset koristeelliset paneelit katoissa ja seinissä sekä koristeelliset tapetit.

Tapeteissa tulisi olla isoja barokki- tai kukkakuvioita, mutta sävyltään niiden tulisi olla haaleita ja hieman utuisia.

”Kylpyhuoneet ja vessat usein tapetoidaan, jos tavoitteena on maalaisromanttinen tunnelma.”

Makuuhuone.
Näyttävät tapetit ovat tärkeä osa tyyliä. © Boråstapeter

3. Listat

Monien nykyään unohtamat katto- ja lattialistat ovat olennainen osa maalaisromanttista tyyliä, huomauttaa Piekkala.

”Listat ovat kodissa arvokkaita elementtejä, mutta niistä usein pihistellään. Ei kannattaisi, sillä listoilla saa tilaan ryhtiä, tunnelmaa ja näyttävyyttä.”

Maalaisromanttinen sisustustyyli.
Listoja ei kannata unohtaa, jos haaveissa on maalaisromanttinen sisustustyyli. © Boråstapeter

4. Kodin kiinteät kalusteet

Kodin kiintokalusteiden ilmeeseen kannattaa panostaa, mikäli tavoittelee kotiin maalaisromantiikkaa.

Kiintokalusteita ovat esimerkiksi keittiön ja kylpyhuoneen kaapistot sekä erilaiset tasot, jotka maalaisromanttisessa sisustuksessa ovat usein koristeellisia.

Tärkeää olisi, että kaapistojen ovissa olisi vähintään jonkinlainen kehys.

”Luksusversioissa voi hyödyntää erilaisia koristelistoja, pilareita, tolppia ja vitriineitä tai jopa valita erikoisemman liesituulettimen”, Piekkala listaa.

Keittiössä puutasot ovat omiaan luomaan maalaisromanttista tunnelmaa, mutta ne vaativat paljon hoitoa, eli laiskemman siivoojan kannattaa valita kivitaso.

”Lopullisen silauksen antavat koristeelliset kahvat.”

Puusepän rakentama keittiö.
Kaapistojen ovista löytyy usein kehys. © Jaana Veikkola-Virtanen

5. Valaistus

Valaisimiksi Piekkala suosittelee esimerkiksi kristallikruunuja tai antiikkisia valaisimia, joita löytää esimerkiksi antiikkikaupoista tai kirpputoreilta.

Kerroksellisuutta saa yhdistämällä kattovalaisimiin lattiavalaisimia, pöytävalaisimia sekä seinälampetteja.

”Itse koen, että seinävalaisimet ovat itseasiassa kaikista miellyttävin tapa valaista tilaa, ja ne tekevät tilasta juhlavamman. Tyylin kruunaavat takkatuli ja kyntteliköt.”

Olohuone.
Upeakaan maalaisromanttinen sisustus ei pääse oikeuksiinsa ilman oikeanlaista valaistusta ja tyyliin sopivia valaisimia. © Riitta Sourander

Lue myös Anna.fi: Cottagecore – nopeimmin kasvava sisustustrendi jättää jopa minimalismin varjoonsa

6. Huonekalut ja tekstiilit

Muhkeat sohvat, sängyn päädystä löytyvä penkki, puiset jykevät kaapit ja koristeelliset peilit ovat omiaan tuomaan kotiin maalaisromantiikkaa.

Pelata voi väreillä ja tekstiileillä. Esimerkiksi sohvalle kannattaa lisätä paljon muhkeita tyynyjä. Tekstiileissä kannattaa suosia pellavaa, pitsiä ja lampaantaljaa.

”Kiteytettynä maalaisromanttinen sisustus on usein kerroksellinen, ja sisältää kuviotapetteja, isoja koristeellisia peilejä, vanhoja antiikkikalusteita ja valaisimia. Kirpputoreilta voit löytää tähän sopivia aarteita, kuten vanhoja matkalaukkuja”, hän lisää.

Olohuone.
Piekkala neuvoo lisäämään sisustukseen pienesineitä, kuten valurautaisia koristeita, seinäkelloja tai sateenvarjotelineen eteiseen. © Mikko Kaaresmaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maalaisromanttinen sisustus on monen mieleen – asiantuntija listaa 6 asiaa, jotka tuovat kotiin heti vanhan ajan tunnelmaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.