Sisustus

Minna tuunasi keittiön ilmeen laatoilla ja maaleilla – rahaa kului vain joitain satasia: ”Isompaan remonttiin olisi mennyt 12 000–18 000 euroa”

Minna teki keittiöönsä pintaremontin purkamatta lainkaan olemassa olevia keittiökaappeja. Uudet laatat ja maalipinta raikastivat koko tilan ilmeen.

Kun sisustussuunnittelija Minna Jaakkola osti nykyisen kotinsa puolisonsa kanssa, hän ryhtyi suunnittelemaan keittiöön muutosta, joka olisi budjetti- ja ympäristöystävällinen mutta riittävän näkyvä.

Nyt hän kertoo, kuinka paljon vuonna 1954 valmistuneen helsinkiläisen kerrostalokolmion keittiön tuunaus vetimillä, laatoilla ja maaleilla maksoi. 

Lue myös: Usko tai älä, tämä keittiöremontti maksoi alle 400 euroa! Asta, 33, kertoo, kuinka hän laittoi köökin uusiksi pikkurahalla

Minna Jaakkola
Sisustussuunnittelija Minna Jaakkola. © Christian Jakoleff

Ekologinen muutos

”Jos olisin remontoinut keittiön alusta asti, se ei olisi missään nimessä ollut valkoinen. Olisin valinnut värillisen kalusteen – ehkä puuta tai sinisen sävyjä – ja jakanut kaapit kahdelle puolelle. Nyt kaikki toiminnot ovat neljä metriä pitkässä keittiössä peräkkäin. Ruokaa tehdessä on ravattava aikamoinen matka.

Edelliset asukkaat olivat remontoineet keittiön noin kolme vuotta sitten. Koska kaapit olivat hyväkuntoiset, olisi tuntunut isolta tuhlaukselta räjäyttää kaikki uusiksi. Budjetti- ja ympäristösyistä päätimme, että päivitämme keittiön. Ajatuksena oli tehdä mahdollisimman edullisella mahdollisimman kiva ja selkeä muutos nykyiset elementit huomioiden.”

Sävystä tulee hyvä fiilis

”Tummanvihreä seinä masensi. Pintaan oli tullut roiskeita, ja yleistunnelma oli vähän raskas. Olin katsonut Pinterestista bistrohenkisiä, koko seinän korkuisia laatoituksia pidemmän aikaa. Kokovalkoinen keittiö olisi tuntunut liian kolkolta, joten laatoitimme vain välitilan.

Ajattelin seinään vaaleanpunaista, terrakottaa tai muuta punertavaa maalia, koska keittiössä oli kuparin väriset hana ja putki. Ihastuin töissä kuitenkin oljenkeltaiseen sävyyn. Väri vaihtelee valon mukaan: välillä se kellertää, välillä vihertää. Meillä on isot ikkunat, joista tulee paljon valoa. Aurinkoinen sävy oikein buustaa sitä. Tulee heti hyvä fiilis, kun seinän näkee herättyä.

Isompaan remonttiin olisi mennyt 12 000–18 000 euroa. Nyt selvisimme joillain satasilla. Lopputulos sopii talon aikakauteen eikä ole liian pintaliitotrendikäs. Se näyttää tosi kivalta vielä vuosien päästä.”

Minna Jaakkolan keittiö ennen muutosta.
Tältä keittiö näytti ennen vetimien vaihtoa ja seinän maalausta ja laatoitusta. © Minna Jaakkola
Minna Jaakkolan keittiö muutoksen jälkeen.
Sisustussuunnittelija Minna Jaakkola maalasi ja laatoitti keittiön seinät puolisonsa kanssa. Artekin seinähylly löytyi Tori.fi:stä. Keittiökaappien rasvoittuneet nahkavetimet he vaihtoivat kuparin värisiin 50-luvun talon tyyliin sopiviin lankavetimiin heti muuton jälkeen. © Minna Jaakkola

Juttu on julkaistu Dekossa 10/2023. Verkkoversiota on täydennetty lisäkuvilla ja -teksteillä.

Lue myös Anna.fi: Hennakaisa maalasi kahdella värillä upean keittiön välitilan – heittämällä halvempaa ja nopeampaa kuin kaakelointi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Minna tuunasi keittiön ilmeen laatoilla ja maaleilla – rahaa kului vain joitain satasia: ”Isompaan remonttiin olisi mennyt 12 000–18 000 euroa”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.