Sisustus Tilaajille

Eija ja John ostivat upean, yli 200 vuotta vanhan puutalon Loviisasta – näin he viettävät siellä suomalais-brittiläistä joulua

Yli kaksi sataa vuotta vanhassa talossa vietetään tunnelmallista joulua, johon on poimittu parhaat ja etenkin hauskimmat palat suomalaisten ja brittien perinteistä.

Vähän kuin piilossa, sivukadulla sillan kupeessa on yksi Loviisan vanhimmista taloista. Sen tarina alkaa, kertojasta riippuen, milloin mistäkin vuodesta 1700-luvun puolen välin paikkeilta.Täyttä varmuutta talon todellisesta iästä ei voi olla enää kellään – mutta se on varmaa, että kuluneiden vuosisatojen aikana sen tuvassa on vietetty monta hyvin erilaista joulua.

Viisi vuotta sitten talon hankkineet Eija Perkins-Prossor ja John Perkins hullaantuivat kodin tunnelmaan ja siihen, ettei edellinen omistaja, joka oli asunut talossa 1950-luvulta lähtien, ollut välittänyt tehdä juurikaan uudistuksia. Moni asia hirsitalossa aivan Loviisan keskustassa, oli jäänyt jonnekin viime vuosisatojen taitteeseen, kuten poikkeuksellisen matalat ruutuikkunat vanhoine laseineen ja hakoineen.

John kunnosti Kotisataman kivijalkaa myöten ränsistyneen verannan ensitöikseen heti muuton jälkeen. Kuistin muoto ja koristeet on tehty alkuperäisen mallin mukaan.
John kunnosti Kotisataman kivijalkaa myöten ränsistyneen verannan ensitöikseen heti muuton jälkeen. Kuistin muoto ja koristeet on tehty alkuperäisen mallin mukaan.

”Kun tulimme katsomaan taloa ensimmäisen kerran, oli syysilta. Talo tuntui pimeältä, mutta sen kodikkuus vei voiton ja nyt hämäryys on osa talon viehätystä”, Eija muistelee.

Eija ja John tapasivat toisensa Englannissa 15 vuotta sitten. Naimisiin he menivät vuonna 2010. Seitsemän vuotta myöhemmin he luopuivat yhteisestä yrityksestä ja liikehuoneistosta, jossa Eija pyöritti naistenvaatekauppaa ja John taidekehystämöä. Eija halusi muuttaa takaisin Suomeen viettämään eläkepäiviä, eikä John vastustellut.

”Totesin, että kunnostan eläkkeellä mieluummin kaunista vanhaa taloa Suomessa kuin myyn kehyksiä Englannissa”, John sanoo.

Talon sijainnilla ei ollut kummallekaan väliä, sillä Eija oli jo asunut puolet elämästään ulkomailla Englannissa ja Yhdysvalloissa. Lopulta Eijan historianopettaja-sisko kannusti heitä tutustumaan Loviisan vanhoihin taloihin.

”Kun saavuimme Loviisaan ihastuimme ensimmäiseksi sen puistoihin ja upeisiin jalopuihin. Kesti kuitenkin kolme vuotta, ennen kuin löysimme Kotisatamaan.”

Joulupukin yöpala

Eijan ja Johnin joulu on sekoitus suomalaisia ja englantilaisia perinteitä. Traditioihin kuuluvat takan reunukselle ripustetut sukat, joihin piipusta jouluyönä tupsahtava pukki sujauttaa lahjoja sekä oviaukossa roikkuva mistelinoksa, jonka alla seisovaa on lupa suudella. Takan reunukselle on aseteltu myös tärkeä havuista ja orjanlaakeripuusta tehty koriste.

”Aattoiltana laitamme takan viereen koko yön ahkerasti töitä tehneelle joulupukille yöpalan, johon kuuluu pikkusyötävän lisäksi huikka viskiä tai brandya”, Eija kertoo.

Eijan ja Johnin lapset edellisistä liitoista ovat jo aikuisia ja osa asuu ulkomailla. Joka joulu perhe pyrkii kokoontumaan yhteen Kotisatamaan.

”Joulu on lasten juhla. Heidän uskonsa joulunajan ihmeisiin tuo joulun viettoon aivan erityistä taikuutta. Nyt kun pieniä lapsia ei enää ole, vähän tuntuu, kun joulusta puuttuisi jotain”, John sanoo.

Lue myös: Joulun tunnelma ei ole glitterpalloista kiinni! Näin sisustat kotiin joulun ilman koristelurumbaa – ja stressiä

Onnea tuova penni

Brittien hiljentyminen tapahtuu joulupäivänä kello kolme, jolloin televisiosta esitetään kuninkaan puhe. Muutoin suomalaisten vakavuus joulupöydässä hieman naurattaa Johnia.

Siinä missä suomalainen joulurauhan julistuksen jälkeen vetäytyy joulupöytään armorikasta juhlaa hartaudella viettämään, englantilainen suuntaa aattoiltana vielä pubiin.

”Pubista suunnistetaan sitten kotiin laittamaan kalkkuna uuniin”, Eija sanoo.

Eijan ja Johnin joulupäivän juhlapöytään on katettu perinteisiä ruokia kummastakin maasta. Kalkkunan lisäksi Kotisataman uunissa paistuu myös suomalainen kinkku.

Pakollinen osa tarjoiluja on englantilainen rusinoista ja kuivatuista hedelmistä valmistettu jouluvanukas, johon perinteen mukaan kuuluu 13 ainesosaa, jotka symboloivat Jeesusta ja tämän opetuslapsia. Sen tarjoilu on ohjelmanumero, sillä vanukas valellaan brandylla ja liekitetään näyttävästi vieraiden edessä.

”Vanukkaan juju on onnea tuovassa kolikossa, jonka perheen äiti yleensä sujauttaa jokaisen lautaselle jälkiruokaa tarjoillessaan”, John kertoo.

Lue myös: Joulu kuin Strömsössä! Näin vietät tunnelmallisen ja stressittömän juhlan Lee Esselströmin vinkeillä

Ei joulua ilman karkkia

Joulupäivänä aamu alkaa joulupukin tuomien lahjojen avaamisella. Pienet yllätykset pukki on laittanut takan reunuksella roikkuviin sukkiin, isommat paketit löytyvät kuusen alta. Emännän ja isännän päivä kuluu tietysti illallisen viimeistelyssä.

Eijalle ja Johnille tärkeimpiä elementtejä joulupöydässä ovat perinteiset englantilaiset paukkukarkit, jotka asetellaan valmiiksi jokaisen ruokailijan lautaselle. Ennen syömisen aloittamista karkki vedetään rikki vieruskaverin kanssa.

”Karkit todella poksahtavat, sillä niissä on sisällä nallipaukku. Siksi niitä on vaikea löytää Suomesta, koska niiden tilaaminen postitse tänne on käytännössä mahdotonta. Tulli on poistanut niitä jopa ystäviemme matkalaukuista”, Eija huokaa.

Paukkukarkin sisältä paljastuu silkkipaperinen kruunu, joka kuuluu laittaa päähän ruokailun ajaksi. Lapsille karkin sisään on piilotettu pieni lelu.

Lue myös Anna.fissä: Paketin nurkkien lahjanaruttaminen vähentää lahjanarun kulutusta – näin helposti se käy!

Eijasta ja Johnista on mukava ajatella, että heidän jouluperinteensä ovat osa talon eri asukkaiden jatkumoa.

Viinaa ja vihkoja

Eijasta ja Johnista on mukava ajatella, että heidän jouluperinteensä ovat osa talon pitkää erilaisten asukkaiden luomaa jatkumoa. Samalla perinteitä vaalivalla otteella he ovat pikkuhiljaa kunnostaneet myös taloa.

Puualan artesaani ja designer John on entisöinyt muun muassa talon kauniin kuistin pariovineen, joka on nyt juhlan kunniaksi koristeltu havuin ja lyhdyin. Hänen käsialaansa ovat monet Kotisataman kauniit puiset huonekalut ja sisustuksen yksityiskohdat.

Remonttipuuhien aikana talosta on löytynyt joitain viitteitä sen edellisestä elämästä, mutta varmaa tietoa on harmillisen vähän.

”Vanhoissa kartoissa talo ei näy, mikä johtunee siitä, että se on alkujaan kuulunut läheiselle varuskunnalle. Myyjä kertoi, että talo olisi ollut upseerien kanttiini”, Eija kertoo.

1920-luvulla taloa ovat asuttaneet paikallisen Krohnin kauppiassuvun veljekset, joista toinen toimi myöhemmin Osuuspankin johtajana. Veljekset pyörittivät talossa tehdasta, joka valmisti viereisen viinatehtaan pulloihin etikettejä.

”Se oli aikoinaan kaupungin suurin ja tuottoisin bisnes”, Eija naurahtaa.

Hauska yksityiskohta talon historiassa ovat myös vintin lattiapalkkien alta löytyneet 400 koululaisten oikeinkirjoitusvihkoa, johon oppilaat ovat kirjoittaneet saneluita suomeksi, ruotsiksi, saksaksi, venäjäksi ja latinaksi.

”Vihkot ovat vuosilta 1870-1909. Todennäköisesti ne on tuotu tänne eristeeksi aikana, jolloin kaikki mahdollinen kierrätettiin”, Eija miettii.

Jouluillan sinertyessä voi miettiä, kuinka monta erilaista joulua talossa on vietetty. Tarinaan sekoittuvat talossa asuneiden venäläisten, ruotsalaisten ja saksalaisten – sekä nyt myös Eijan ja Johnin omat perinteet ja traditiot.

Mutta sen, tuleeko piipusta jouluyönä pukki syömään lautaselle jätetyn piirakan, tietää varmasti vain sohvalla takan edessä lempipaikallaan torkkuva Eijan ja Johnin koira Izzy.

Pylvään takana on muuri ja sen toisella puolella makuuhuone, jossa on joskus ollut kakluuni. Joulukuusi on lahja Loviisan kaupungilta kaikille Loviisan Wanhojen Talojen Joulu -tapahtumaan osallistuneille kodeille.
Pylvään takana on muuri ja sen toisella puolella makuuhuone, jossa on joskus ollut kakluuni. Joulukuusi on lahja Loviisan kaupungilta kaikille Loviisan Wanhojen Talojen Joulu -tapahtumaan osallistuneille kodeille.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 22/23.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eija ja John ostivat upean, yli 200 vuotta vanhan puutalon Loviisasta – näin he viettävät siellä suomalais-brittiläistä joulua

Sinun täytyy kommentoidaksesi.