Hyvinvointi

6 vanhentavaa meikkaustapaa, joita ammattimeikkaaja välttäisi – nämä kikat taas nuorentavat

Ihon ikääntyessä meikkausrutiineja kannattaa päivittää. Kysyimme ammattimeikkaajalta, mitkä tavat aikuinen nainen voi jättää meikatessa pois ja mitä ottaa tilalle.

Meikkaaminen piristää, tuo esiin kasvojen parhaita puolia ja antaa kasvoille heleyttä. On kuitenkin tiettyjä meikkaustyylejä, jotka voivat ikääntyvällä iholla johtaa päinvastaiseen vaikutelmaan. Vuosien myötä on voitu jumiutua tiettyihin meikkaustapoihin, jotka eivät enää toimikaan samalla tavalla kuin ennen. Aikuisen naisen meikki voi olla erilainen kuin nuorena.

Kysyimme ammattimeikkaajalta, mitkä meikkaustyylit eivät ole ikääntyvälle iholle parhaita mahdollisia. Nämä kuusi meikkaustapaa eivät tuo iholle kaivattua heleyttä tai korosta kasvojen parhaita puolia, vaan pahimmillaan jopa vanhentavat.

1. Liian raskas, liian vaalea tai liian mattaiseksi puuteroitu meikkipohja

”Useimmiten yllättävän pieni määrä tuotetta riittää, myös ikääntyvän naisen meikissä”, kiteyttää meikkaaja-maskeeraaja Jaana Veronika Lahtinen Hohde Make-up & Hairista.

Liian raskas tai liian mattaiseksi puuteroitu meikkivoidepohja on erityisesti vanhenevalle iholle ongelmallinen, sillä ylimääräinen voide ja puuteri kertyy helposti juonteisiin. Moni yrittää meikkivoiteella peittää ihon ongelmakohtia, huonoin tuloksin.

Meikkivoiteen ei tarvitse peittää kaikkea, vaan tuoda kevyt tasoitus ja raikastaa ilmettä, Lahtinen muistuttaa. Pieni määrä meikkivoidetta yleensä riittää – näin estetään voiteen kertyminen juonteisiin. Jos ihossa on erityisiä peittämistä kaipaavia kohtia, niihin kannattaa valita erityinen peitetuote.

Myös puuteria voi lisätä siveltimellä vain sitä kaipaaviin kohtiin, kuten rasvoittuvalle t-alueelle. Puuterin voi kuitenkin usein myös jättää pois, sillä pieni kiilto on Lahtisen mukaan raikkaampaa kuin mattaiseksi puuteroitu pinta.

Meikkivoiteen sävyssä pätee helppo nyrkkisääntö:

”Jos mietit kahden sävyn välillä, valitse tummempi. Liian vaalea meikkivoide tekee helposti harmahtavan, kalpean vaikutelman, joten tummempi on varmempi valinta.”

Lue myös: Näin teet hyvän meikkipohjan – katso kuvat!

Nuorentava meiikki. Naisella on värikästä huulipunaa.
Oo, mikä aikuisen naisen meikki! Mitä vahvempi ja raikkaampi huulipuna, sitä enemmän säihkettä katseessa. © iStock

2. Liian vaaleiden tai pelkkien vaaleiden luomivärien käyttö

”Liian vaaleiden luomivärien käyttö sopii harvalle iäkkäämmälle naiselle: vaalea pullistaa, tuo ihoaluetta ulommaksi. Erityisesti helmiäisvaalea lisää tätä pullistavaa efektiä”, Lahtinen sanoo.

Vanhenevassa luomessa on usein raskautta, jota meikillä halutaan häivyttää. Se onnistuu vain, jos luomivärin sävy on ainakin hiukan tummempi kuin ihon väri, Lahtinen jatkaa.

Mitä tummempi sävy on, sitä tehokkaammin se avaa katsetta, mutta keskivaalea on monelle helpompi sävy aloittaa.

Vaaleiden luomivärien sijaan Lahtinen kehottaa siten valitsemaan hiukan tummempia, keskivahvoja sävyjä. Väreistä ruskea on useimmille sopiva, varma valinta. Samoin violetin sävyt sopivat yleensä ikääntyvälle iholle erinomaisesti.

Tärkeä yksityiskohta on muistaa nostaa luomiväriä rohkeasti riittävän ylös, jotta väri ei jää kokonaan piiloon, kun katse on rentona suoraan eteen.

”Kun katsoo itseään peilistä otsa rentona niin, etteivät kulmakarvat ole koholla, luomiväriä tulisi olla hieman näkyvissä. Siitä tietää, että väriä on nostettu riittävän ylös.”

Sama luomivärinsävy pehmeästi myös alaripsien alla toimii useimmilla häivyttäen silmän turvotusta, Lahtinen vinkkaa.

3. Arastelu poskipunan kanssa

Moni iäkkäämpi meikkaaja saattaa arastella poskipunan käyttämistä siinä ajatuksessa, että punakkuutta on kasvoissa jo muutenkin. Poskipunaa kannattaa Lahtisen mukaan kuitenkin ehdottomasti käyttää myös ja etenkin aikuisen naisen meikissä.

”Poskipuna tuo heleyttä ja raikkautta koko ilmeeseen. Joskus jo pelkkä poskipunan käyttö voi tuoda kasvoille harmauden poistavan vaikutelman. Tämän olen itse todennut vapaapäivinäni, jolloin liikun muuten ilman meikkiä, mutta hieman poskipunaa kyllä laitan.”

Voidemaiset ja nestemäiset poskipunatuotteet levittyvät ikääntyvälle iholle parhaiten. Jos ei halua ostaa uutta tuotetta, olemassa olevaa huulipunaa voi hyödyntää pehmeästi häivytettynä myös poskilla meikkivoiteen levityksen jälkeen.

Useimmille aikuisille naisille sopivat parhaiten koralliin taittavat poskipunan sävyt paremmin kuin kylmä pinkki. Sävyä tärkeämpi on poskipunan oikea paikka: posken korkeimmalla kohdalla, mieluummin hieman liian ylhäällä kuin liian alhaalla.

”Aikuisen naisen meikkaamisessahan halutaan kaikkia piirteitä nostaa, eli häivytetään kaikkea ylös- ja ulospäin, ei alhaalle”, Lahtinen muistuttaa.

Lue myös: Tee värianalyysi ja selvitä, mitkä värit saavat sinut hehkumaan – tätä väriä kannattaa lähes jokaisen välttää!

4. Liian huomaamattoman huulipunan käyttö

”Jos puhutaan kaunistavasta ja piirteitä raikastavasta meikistä, niin huomaamaton, lähellä ihon sävyä oleva nude-huulipuna ei sellaista lopputulosta saa aikaan”, Lahtinen huomauttaa.

Hän pitää aikuiselle naiselle parempana raikkaita, vahvoja, runsaspigmenttisiä sävyjä – mitä vahvempi ja raikkaampi, sitä enemmän myös katseeseen tulee säihkettä.

Vahva sävy ja runsaspigmenttisyys ei kuitenkaan tarkoita, että huulipunaa tulisi levittää huulille urakalla. Helppo huulimeikki arkeen syntyy laittamalla ensin huulirasvaa ja taputtelemalla sormin punaa hieman päälle.

”Puikosta voi levittää väriä keskelle ja sitten painaa huulia hieroen yhteen, jolloin väri kiinnittyy hyvin huulen pintaan, ja käydä sen jälkeen reunat läpi siveltimen kanssa”, Lahtinen vinkkaa.

Huultenrajauskynän käyttö aikuisen naisen meikissä ei nykyään ole enää samanlainen ehdottomuus kuin takavuosina, päinvastoin.

”Huultenrajauskynä toki auttaa reunojen pysyvyyteen, mutta nykyään ei enää tavoitella viivamaista lopputulosta huulilla, vaan väri voi olla töpötellyn näköinen.”

Huultenrajauskynää voi ja kannattaa käyttää paikallisesti esimerkiksi amorinkaarille, jos ylähuuli ikääntyville huulille ominaisesti pyrkii vetäytymään kapeammaksi. Kynällä ylähuulten kaarta voi halutessaan täyteläistää, mutta muun osan huulista voi huoletta jättää rajaamatta.

Lue myös: Ei enää koskaan huulipunaa hampaissa! Tähän niksiin tarvitset vain sormesi

Nuorentava meikki. Nainen levittää kulmageeliä kulmakarvoihinsa.
Kulmien siistiminen vaikuttaa huomattavan paljon kasvojen kokonaisilmeeseen. © iStock

5. Silmien rajauksessa laskeva linja

Silmien rajauksessa tavoitteena on saada katse terävöitymään ja silmä näyttämään suuremmalta.

”Silmiä rajatessa kannattaa olla tarkkana, että ulkonurkan linja ei tipu alaspäin, jotta ei tule meikanneeksi roikkuvaa vaikutelmaa”, Lahtinen vinkkaa.

Asian voi varmistaa katsomalla peiliin katse rentona ja kuvittelemalla vaakasuoran linjan silmän sisänurkasta ulkonurkkaan. Sen jälkeen tarvitsee vain pitää huolta siitä, ettei rajaus laskeudu ulkonurkassa sisänurkan alapuolelle.

Useimpiin silmänmuotoihin sopii ulkonurkkaa kohti levenevä linja, Lahtinen muistuttaa. Myös rajauksen pituus vaikuttaa kokonaisuuteen:

”Jos rajauksen jättää tosi lyhyeksi, syntyy helposti silmää pienentävä vaikutelma. Rajauksen teossa kannattaa hyödyntää koko ripsialue. Lisäksi sisärajaus limakalvolla ripsien alapuolella toimii kaikilla, myös jos luomi on raskas ja rajauksen tekeminen vaikeaa.” 

Lue myös Anna.fi: Meikkaus 40-vuotiaana on toista kuin 20-vuotiaana – kosmetologi teki omalla kohdallaan 5 muutosta

6. Kulmalinjan siistimisen unohtaminen

Kulmakarvojen linjan siistiminen erityisesti alapuolelta on yksi helpoimmista keinoista saada katsetta avautumaan ja ryhtiä ilmeeseen.

”Iän myötä kulmakarvan linja saattaa usein lähteä tippumaan. Kulmien nyppiminen ulkonurkan alapuolelta on kaikille varmin tapa avata katsetta”, Lahtinen kertoo.

Jos on epävarma omille kasvoille sopivasta kulmien linjasta, asian voi kätevästi tarkistaa ammattilaisella meikkauskäynnin yhteydessä. Kun ammattilainen on siistinyt kulman tiettyyn malliin, sitä on helpompi ylläpitää itse.

Usein kyse on vain hyvin pienestä siistimisestä; liian paljon kulmia ei missään nimessä kannata nyppiä.

”Runsaita, vahvoja karvoja kannattaa ulkonurkan alta nyppiä, mutta moni ikääntyvä päinvastoin kärsii nuorena viivoiksi nypityistä kulmista. Kulmakarvojen välissä olevia paljaita kohtia voi värittää kulmakynällä ja pigmenttimuutoksista johtuvia vaaleita karvoja kulmageelillä.”

Lahtinen korostaa kulmageelin kätevyyttä muutenkin aikuisen naisen kulmakarvatuotteena.

”Kulmageelillä saa nopeasti kulmakarvoihin väriä ja kulmiin ryhtiä.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: 6 vanhentavaa meikkaustapaa, joita ammattimeikkaaja välttäisi – nämä kikat taas nuorentavat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.