Sisustus

Tekstiilisuunnittelija Reeta Ek kauniista kodistaan: ”Olen saanut verenperintönä viehtymystä järjestelyyn”

Tekstiilisuunnittelija Reeta Ek saa nautintoa siitä, että keksii tavaroille toimivan järjestyksen. Vapaa-aikansa hän viettää ulkoillen Lauttasaaressa perheensä kanssa.

Kuka: Tekstiili- ja pintasuunnittelija Reeta Ek, 38. Hän tekee kuoseja muun muassa Lapuan Kankureille ja Nansolle. Valittiin Vuoden nuoreksi muotoilijaksi 2017. Printtejä myyvät muun muassa Finnish Design Shop ja Lokal. Reetan oma sivut: reetaek.com

Koti: Reeta asuu aviopuolisonsa ja 6- ja 9-vuotiaiden poikiensa kanssa Lauttasaaressa. Koti on 69 neliötä, 4 h ja keittiö, vuonna 1939 rakennetussa kerrostalossa.

Miten päädyitte tähän kotiin?

”Muutimme Lauttasaareen tälle samalle kadulle alun perin vuonna 2006, ja kun neliöt poikien synnyttyä kävivät pieniksi, hankimme tämän asunnon 2016.

Ekien kodin seiniä koristavat Reetan tekemät printit.
Ekien kodin seiniä koristavat Reetan printit. Ne hän leikkaa ja pakkaa kotona ruokapöydällä. Ruokapöydän takana oleva Reetan printti on nimeltään Aakkoset. Reetan Palmu-paita on Nanson mallistosta ja hänen itsensä suunnitelma.
Reetan työhuone on lähellä kotia.
Reetan työhuone on vain muutaman sadan metrin päässä kotoa.

Ostimme asunnon suoraan ystäviltämme. Kodissa kiehtoivat vanhan talon henki ja pohjaratkaisut, joissa on luonnetta. Asunto on mukavan kompakti, mutta eteinen voisi olla vähän isompi.

Lue myös: Puu kiehtoo Vuoden nuoreksi muotoilijaksi valittua Antrei Hartikaista

Miksi asutte juuri Lauttasaaressa?

Kun muutimme Vihdistä Helsinkiin vuonna 2000, asuimme aluksi Maunulassa. Emme osanneet kotiutua sinne ja haaveilimme Lauttasaaresta tai takaisin maalle muutosta.

Unelmamme toteutui, kun löysimme asunnon vanhasta Lauttasaaresta. Myös siskoni asuu täällä.

Millainen Lauttasaari on asua?

Aivan ihana! Jos täältä pitäisi muuttaa pois, en tietäisi, mihin mennä. Lauttasaari on kuin pieni hieman eristyksissä oleva kylä. Ihmiset ovat hyvin yhteisöllisiä, alkavat helposti juttusille ja tarjoavat apuaan.

Meren tuoksu on aina läsnä. Sen haistaa jo bussissa matkalla tänne.

Reeta Ek saa kuoseihinsa inspiraatiota muun muassa luonnosta.
”Pyrin siihen, että luon kuoseja, joita itsekin käyttäisin. Inspiraatiota saan muun muassa luonnosta.”
Reetan mielestä pitkät kävelylenkit Lauttasaaren rannoilla ovat erinomainen tapa hoitaa parisuhdetta.

Tykkäätkö olla kotona?

Pidän kotona olemisesta, siksi kodin pitää olla viihtyisä ja siellä pitää olla lämmin tunnelma. Minulle on myös tärkeää, että on siistiä ja että tavaroilla on omat paikkansa.

Miten pidät yllä järjestystä?

Luulen, että olen saanut verenperintönä arkkitehtiäidiltäni ja rakennusinsinööri-isältäni jonkinlaista tilallista ajattelua ja viehtymystä järjestelyyn. Olen hirveän tyytyväinen, kun keksin hyvän systeemin, jolla saada asiat pysymään järjestyksessä tai kun joku säilytyslaatikko mahtuu täydellisesti johonkin.

Minulla on muun muassa laatikoita, joissa lukee ”sälää” tai ”epämääräistä sälää”. Isäni on vielä paljon pahempi. Näin, että hänen autotallissaan on laatikko, jossa lukee: ”Hiiren syömä johto.

Millainen sisustaja olet?

Olen harkitsevainen ja säästäväinen ostaja. Ostan harvoin hetken mielijohteesta mitään, ja lähes kaikki ostamani sisustustuotteet ovat käytettyjä. Pidän siitä, että tavaroilla on tarina ja niissä näkyy ajan patina.

Teen ostoksia kirpputoreilla ja verkossa. Vanhaan asuntoomme etsin kaikki kodinkoneetkin käytettynä uunia ja integroitua jääkaappi-pakastinta myöten. Siihen meni hirveästi aikaa.

Kun viime vuonna sain Vuoden nuori muotoilija -palkinnon, ostin palkintorahoilla Hakolan sohvan, josta olin haaveillut pitkään. Vielä jonain päivänä saatan investoida johonkin kauniiseen Alvar Aallon valaisimeen.

Reeta osti ruokapöydän nettihuutokaupasta ja näki paljon vaivaa pöydän kunnostamisessa. Ruokapöydän päällä on vanhemmilta saatu valaisin ja seinällä nuoremman pojan teos.
Ruokapöydän Reeta osti huuto.netistä. Se oli alunperin valkoinen, mutta Reeta hioi ja vahasi sen ja teki pöytään mustan jatkopalan. Valaisin on Reetan vanhemmilta. Perheen nuoremman pojan Erikin työ ”Tuhatjalkainen” on löytänyt paikkansa seinältä.
Reeta ei harrasta koriste-esineitä, mutta Pohjanmaalta, mummalta saadut lankasukkulat hän halusi ehdottomasti laittaa esille.
”En harrasta koriste-esineitä, mutta pohjanmaalaisen mumman perintönä saadut lankasukkulat halusin laittaa esille,” Reeta kertoo.

Miten työsi näkyy kodissasi?

Meillä on paljon etenkin Lapuan Kankureiden kodintekstiilejä. Seinillä on vielä vähän tavaraa, lähinnä omia printtejäni, vaikka olemme asuneet tässä asunnossa kohta kaksi vuotta. Yritän malttaa katsella tilaa rauhassa ja miettiä, mikä mihinkin sopii.

Teetkö töitä kotona?

Teen töitä sekä kotona että työhuoneella, joka on muutaman sadan metrin päässä kotoa. Yleensä vien nuoremman pojan aamulla päiväkotiin ja ryhdyn sen jälkeen töihin. Jos minun pitää keskittyä, työskentelen kotona. Työhuoneella on sosiaalisempaa, koska meitä on neljä. Luonnostelen työhuoneella, koska keskeneräiset työt voi jättää levälleen.

Mistä ammennat ideasi?

Piirrän harvoin mitään esittävää. Enemmänkin kokeilen erilaisia pintoja ja jälkiä, ja kun löydän kiinnostavan jutun, jatkan siitä. Usein vasta jälkeen päin tiedostan polun, jota olen kulkenut.

Reetan luonnokset ovat lähes aina mustavalkoisia.
Reetan luonnokset ovat yleensä aina mustavalkoisia.

Mistä sinut löytää, kun et ole kotona tai töissä?

Vietän paljon aikaa poikien kanssa. Ulkoilemme etenkin pihalla, johon usein kokoontuu naapureita, tai seison kentän laidalla, kun pojilla on jalkapalloharjoitukset. Kun pojat olivat pienempiä teimme paljon retkiä lähimaastoon ja rannoille. Tykkään olla luonnossa, tutkia lähiympäristöä ja elää ilman tiukkoja aikatauluja.

Mikä sinua inspiroi tällä hetkellä?

Nämä kolme asiaa:

  1. Metsä: ”Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän kaipaan marjametsään. Olen maalta kotoisin ja tottunut siihen, ettei metsään tarvitse erikseen matkustaa.”
  2. Uiminen: ”Viime aikoina olen alkanut uida. Tykkään uida uimahallissa, jossa näen, mitä pinnan alla on. Minua kiehtoo veden alla oleva valo.”
  3. True crime -podcastit: ”Kuuntelen töitä tehdessä usein puheohjelmia. Sen jälkeen, kun löysin rikospodcastit, jotka perustuvat todellisuudessa tapahtuneisiin, ratkaisemattomiin rikoksiin, olen oikein odottanut, että pääsen sellaiseen työvaiheeseen, jossa podcasteja voi kuunnella.”

Juttu on ilmestynyt Dekossa 10/2018.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tekstiilisuunnittelija Reeta Ek kauniista kodistaan: ”Olen saanut verenperintönä viehtymystä järjestelyyn”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.