Sisustus

Unohda KonMari, wabi-sabi sallii elämän jäljet! Kokoaikainen elämänmakuisuus kruunaa kokonaisuuden

Wabi-sabi on tavallaan kosto "konmaritukselle" ja helpotus meille kotihamstereille, jotka rakastamme löytöjä ja sisustusaarteitamme.

Wabi-sabi on japanilainen elämänkatsomus ja näkemys kodista ja sisustamisesta. Se kehottaa sietämään elämän jälkiä ja epätäydellisyyttä.

Keraamiset astiat sopivat wabi-sabi-henkeen.
Astiakasatkaan eivät ole wabi-sabin mukaan kiellettyä, jos ne ovat tyylikkäästi esillä, ja värit sopivat yhteen.

Näin toteutat wabi-sabi-sisustuksen kotona

Wabi-sabi -sisustuksessa tyypillistä ovat luonnolliset materiaalivalinnat, kuten savi, puu ja pellava. Materiaaleilta siedetään kulumisen jälkiä, epäsäännöllisyyttä ja ryppyjä. Ne ovat vain merkkejä eletystä elämästä.

Kodin sisustuksessa saa nyt repsottaa ja olla vähän suurpiirteistä. Lehtipinot ja kirjakasat kertovat siitä, että talossa on elämää. Kodissa saa olla hieman hallittua ja tyylikästä epäjärjestystäkin, jos se kuitenkin tarjoaa asukkaalleen hyvän ja rauhallisen elinympäristön. Wabi-sabissa värit ja materiaalit sopivat yhteen ja tilassa on kaikesta huolimatta tasapainoinen tunnelma.

Wabi-sabiin perehtyessä selkenee myös se, että kodin ei tule olla näyttelytila vaan paikka, jossa kaikille on tilaa elää ja jättää jälkensä olemisestaan.

Täydellinen, sävy sävyyn toteutettu sisustus on siis tämän trendin mukaan mennyttä. Wabi-sabiin perehtyessä selkenee myös se, että kodin ei tule olla näyttelytila vaan paikka, jossa kaikille on tilaa elää ja jättää jälkensä olemisestaan. Omalla tavallaan wabi-sabi on kosto ”konmaritukselle” ja helpotus meille kotihamstereille, jotka rakastamme löytöjä ja sisustusaarteitamme.

Lue myös: Unohda konmaritus! Nyt eksäsi auttaa sinua pääsemään eroon turhista tavaroista

Marickenin metsäaiheinen tapetti ja vanha penkki tuovat luonnon kotiin.
Kuluneet puupinnat tuovat sisustukseen lämpöä ja kodikkuutta. Ankara puunrunkokin näyttääkin hyvältä sisään tuotuna.

Täydellinen tyyli lapsiperheeseen

Myönnän kipuilleeni kotini sisustuksen kanssa viimeiset viisi vuotta syöksyessäni yhä pahempiin ruuhkavuosiin.  Kymmenen vuotta sitten saneerattu koti on melkein enää muisto entisestään. Kahden sijaan meitä asuu talossa nyt viisi, ja tavaraa on sen mukaan lisääntynyt nurkkiin ja huoneisiin. Ruokailutilan toisen päädyn on vallannut viisivuotiaan taideateljee ja hirsiseinää koristavat viikoittain vaihtuvat taidenäyttelyt.

Onnekseni keittiön kaapista löytyy pari karheaa keraamista vatia, suuria puisia leikkuulautoja, joiden reunapinnat on kauniisti taltalla käsin kuvioidut. Vuodetekstiileissämme on paljon pellavaa ja harmaaksi vahatut tammilankkuparketit muuttuvat kuluessaan yhä trendikkäämmiksi. Käsinsolmittu villamatto on jäänteenä täydellisestä sisustuksesta, mutta tyylilajissaan istuu wabi-sabiin loistavasti, koska materiaalintuntu on tärkeää.

Sohvat ovat puuvillaverhoillut, ja kokoaikainen ”elämänmaku” kruunaa kokonaisuuden. Hurraa! Kotimme on luiskahtanut huomaamattaan trendin huipulle! Minä suomentaisin wabi-sabin sisustusarmoksi. Kotini sisustus on riittävän hyvä juuri nyt tähän hetkeen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Unohda KonMari, wabi-sabi sallii elämän jäljet! Kokoaikainen elämänmakuisuus kruunaa kokonaisuuden

Irmeli Helin

Euroopassa kuuluu perinteisiin, että koti on täynnä tavaraa, niin pikkuesineitä kuin kirjoja ja huonekaluja. Me suomalaiset taidamme olla pelkistettyjä niin sisältä kuin ulkoakin. Siksi tämä uutinen on kuin musiikkia korville! Olen kohta muuttamassa ja ehtinyt jo kauhistella, minne kaikki rakkaat esineet oikein mahtuvat! Hienoa.

Salmari

Konmarissa idea on säilyttää iloa tuottavat asiat, oli niitä vähän tai paljon. Ei se kiellä missään kohtaa elämän jälkiä, eriparisuutta, tietynlaisia materiaaleja tai väriyhdistelmiä tai runsautta, vaan sen idea nimenomaan on ympäröidä elämänsä asioilla jotka tuo iloa. En ymmärrä miten konmari piti ottaa tähän juttuun ikään kuin ”vastakohdaksi”. Tässä wabi-sabissa tavoite tuntuu olevan täsmälleen sama mitä konmarissa. Konmari on tietynlainen metodi, jolla tavoite saavutetaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.