Emalitaiteilija Pauliina Rundgren esittelee kotikulmansa: ”Mikkelissä kaikki on lähellä”

Suunnittelija Pauliina Rundgren tunnetaan emalitöistään. Inspiraatiota ja muotokieltä hän ammentaa eteläsavolaisesta järvimaisemasta. Katso, mitkä ovat Pauliinan lempikohteet Mikkelissä.

”Olen muuttanut vuoden ikäisenä Mikkeliin, ja asunut täällä koko ikäni. Olen myös opiskellut täällä ja samalla löysin puolisoni. Minut tunnetaan täällä, ja minua pidetään oman kylän tyttönä.

Lue myös: Saimaa on täydellinen kotimaanmatkakohde! Listasimme 35 syytä lähteä lomalle Saimaalle

Mikkeli on sopivan kokoinen kaupunki, ihmiset ovat rentoja ja helposti lähestyttäviä. Ihmisten kanssa pääsee helposti puheisiin.

Täältä löytyy kaikkea, eikä minnekään ole pitkä matka. Myös metsät ja lukuisat järvet ovat lähellä, ja ammennan niistä muotokieltä töihini. Olisi vaikea kuvitella itsensä maisemaan, jossa ei olisi järviä.

Itsenäistyin jo varhain, sillä­ perheeni muutti kaupungista, kun olin lukiolainen. Jäin asumaan yksin omakotitaloomme.

Pauliina Rundgrenin verstasmyymälä sijaitsee navetanvintillä Mikkelin Kenkäverossa. ”Minulle on tärkeää, että yritykseni tarina välittyy eteenpäin, ja että sen voi aistia jo sisään tullessa.”

Kymmenisen vuotta sitten ostimme mieheni kanssa 1980-luvun tyylisen omakotitalon, jota olemme laittaneet ja joka on meille rakas. Koti sijaitsee puolentoista kilometrin päässä torilta ja työpaikaltani.

Pääsen melkein suoraan pihasta ladulle, pururadalle ja uimarannalle. Talvella on ylellistä kävellä jäätä myöten töihin. Haaveilen, että kun kaupunki tekee jäälle ladut, tulen joku päivä hiihtäen töihin.

Emalia käsityönä

Hain opiskelemaan kuvisopettajaksi mutta en päässyt. Näin jälkeenpäin ajatellen se oli onni, sillä olisin hirveän huono ope.

Pauliina on suuri teen ystävä. Myymälän valikoimaan kuuluu teesiivilöitä ja laaja valikoima teelaatuja sekä yhteistyössä keraamikko Paula Ruuttusen kanssa suunnitellut teepannut ja -mukit.

Opiskelin metalliartesaaniksi, mutta suunnan uralleni sain hopeasepän pitämältä emalointikurssilta. Innostuin emalin väreistä ja tekniikan haasteellisuudesta. Opiskelin emalointia omatoimisesti opintojen rinnalla ja perustin yritykseni jo 20 vuotta sitten.

Emalista on tullut tavaramerkkini. Aloitin korujen suunnittelusta mutta olen laajentanut tuotesuunnittelua sisustuksen käyttötuotteisiin.

Pidän itseäni enemmän suunnittelijana kuin käsityöläisenä, vaikka emalointi on todellakin käsityötä. Jokainen emaliväri on oma persoonansa. Käytössä on 80 sävyä.

On äärettömän tärkeää, että tuotteissani näkyy käsityön leima, se erottaa ne muista. Myös kotimaisuus ja ekologisuus ovat tärkeitä arvovalintoja.

Pauliinan suunnittelemien korujen emaloinnit tehdään käsityönä omalla verstaalla. Myymälässä voi myös seurata tuotteiden valmistusta.

Työpaikka Kenkäverossa

Myymälämme ja verstaamme sijaitsee navetanvintillä Kenkäverossa. On ollut hienoa saada muokata siitä omannäköinen paikka.

Kenkävero on hurmaava idylli ja tärkeä matkailukohde aivan keskustan kupeessa Saimaan rannalla. On melkeinpä ihme, että se ei rappiovuosinaan tuhoutunut.

Kunnostetut, museoviraston suojelemat rakennukset ja ­vanhan ajan tunnelmaa huokuva puutarha muodostavat luovan pihapiirin. Aamuisin on ihana tulla töihin kauniiseen pappilamiljööseen, ei toimistoon tai halliin.

Nautinnon kohde tee

Olen suuri teen ystävä! Haudutan vihreää tai valkoista teetä itselleni toista litraa joka päivä, mutta nautin myös siitä, että voin käydä kahviloissa, joista saa hyvää teetä.

Onneksi Mikkelistä löytyy Kahvila Nanda Pulkkisen vanhassa puutalokorttelissa sekä Ramin Konditoria, jotka ovat panostaneet konditoriatuotteiden lisäksi meihin teen juojiin.

Kahvila Nanda Mikkelissä on teen ystävän paratiisi.

Mikkelissä ei kuitenkaan toistaiseksi ole yhtään teehuonetta. Käyn sellaisessa aina tilaisuuden tullen, ja onneksi Juvalta löytyy TeaHouse of Wehmais. Siellä on mahtavaa käydä nautiskelemassa kunnon afternoon tea.

Lue myös: Tiedätkö, miksi teekuppi on laakea ja teehen kaadetaan maitoa? Teesommelier paljastaa

Muita lempikahviloitani ovat Naisvuoren kahvila ja Mikkelipuisto. Mikkelipuisto on ihanan yhteisöllinen paikka: nurmialueilla näkee paljon lapsiperheitä ja ystäväporukoita viettämässä aikaa syöden, seurustellen, pelaten ja leikkien.

Lukeminen on lempiasia

Lukeminen on aina ollut intohimoni, ja olen erittäin iloinen suomalaisesta kirjastolaitoksesta. Myös mieheni lukee paljon ja on ollut hienoa huomata, että kirjat ovat pojallemmekin tärkeitä.

Yhteiset lukuhetket Heikki-puolison ja Eemeli-pojan kanssa ovat tärkeitä.

Omia suosikkejani ovat pohjoismaiset dekkarit sekä historialliset romaanit. Nukahtaminen on minulle vaikeaa, jos minulla ei ole kirjaa kädessä. Herään myös herkästi.

Makuuhuoneessamme palavat valot usein yölläkin, koska olen nukahtanut kesken lukemisen.”

Artikkeli on julkaistu Maalla-lehdessä 11/2019. Haluatko lukea lisää ihania tarinoita maalaiselämästä ja inspiroitua kauniista maalaiskodeista? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Emalitaiteilija Pauliina Rundgren esittelee kotikulmansa: ”Mikkelissä kaikki on lähellä”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X