Mainos: Asuntomessut
Mainos | Asuntomessut

Ammattijärjestäjän nerokkaat tilaratkaisut takaavat toimivan arjen

Asuntomessut Lohjalla -tapahtuman Villa Nordic Stories -kohteessa on Suomessa epätyypillinen mutta varsin käytännöllinen tilaratkaisu. Ammattijärjestäjä tietää, kuinka luodaan kaunis ja toimiva arki.

Yksi Asuntomessut Lohjalla -tapahtuman kiinnostavimmista kohteista on eittämättä Villa Nordic Stories. Se on paitsi komea hirsitalo upeilla järvinäkyvillä, myös takuulla minimalismia ja järjestystä arvostavan messuvierailijan mieleen. Taloa rakennuttaa ammattijärjestäjä ja sisustussuunnittelija Pauliina Piirainen perheineen.

Olen aina rakastanut selkeyttä ja uuden talomme suunnittelussa tärkeää olikin se, että talosta tulee paitsi kaunis, myös funktionaalinen.

Piiraiset muuttivat Helsingistä Lohjalle 13 vuotta sitten, ennen esikoisen syntymää. Kolme vuotta myöhemmin syntyi toinen lapsi. Nyt perheen elämässä on alkamassa uusi elämänvaihe uuden talon myötä.

– Talo on suunniteltu tätä vaihetta varten, kun lapset eivät ole enää pieniä. Olemme voineet unohtaa kuraeteisen ja muut asiat, joille ei ole samanlaista tarvetta kuin pikkulapsiperheissä, Piirainen kertoo.

Osta liput Asuntomessuille!

Villa Nordic Stories -talossa on harmoninen värimaailma. © Johanna Hernesniemi

Komea takka on olohuoneen katseenvangitsija. © Johanna Hernesniemi

Ei vaatekaappeja makuuhuoneisiin

Villa Nordic Stories -talon toiminnallisuus näkyy ennen kaikkea siinä, ettei yhdessäkään huoneessa ole vaatekaappeja. Talon erikoisuus on myös kodinhoitohuoneettomuus.

– Talossa on erilaisia blokkeja. Sisääntulokerroksen ensimmäinen blokki on sauna, saunakamari ja kylpyhuone. Toisessa blokissa on lasten omat huoneet, heidän yhteinen olohuoneensa sekä kylpyhuone, jonka yhteydessä on myös vaatehuone pesutorneineen.

Sama toistuu yläkerrassa. Lasten blokin yläpuolella on keittiö sekä olohuone ja saunatilan yläpuolella aikuisten blokki eli makuuhuone ja kylpyhuone. Aivan taaimmainen ja hiljaisin nurkkaus on varattu työtilalle. Niin ikään aikuisilla on oma vaatehuone, jossa on pesutorni.

Piirainen sanoo, että useissa suomalaisissa kodeissa kodinhoitohuone on liian suuri ja hölmössä paikassa: monet raahaavat vaatteita kodinhoitohuoneesta makuuhuoneissa oleviin vaatekaappeihin.

Olen todennut arjessa, ettei makuuhuoneessa kannata olla vaatekaappeja viemässä tilaa.

– Vaatesäilytys on hyvä sijoittaa samaan tilaan, jossa on suihku. Vaatteet riisutaan ennen suihkua pyykkikoriin ja suihkun jälkeen pukeudutaan puhtaisiin vaatteisiin. Pyykinpesun jälkeen vaatteet voi nostella suoraan kuivausrummusta samassa tilassa olevaan vaatekaappiin. Näin välttyy turhalta roudaamiselta, Piirainen vinkkaa.

Tiskit piiloon

Suurimmassa osassa nykytaloista keittiö ja olohuone ovat samaa tilaa. Pauliina Piirainen ei kuitenkaan halunnut, että hänen keittiönsä on olohuoneessa tai että hänen olohuoneessaan olisi keittiö. Syntyi kompromissiratkaisu.

– Olohuoneen nurkassa on niemeke, joten keittiö on osittain avoin. Varsinainen keittiö astianpesukoneineen on kuitenkin kulman takana piilossa, jolloin mahdolliset sotkut eivät näy suoraan olohuoneeseen.

Keittiön niemeke on olohuoneen yhteydessä mutta kuitenkin sopivan sivussa. © Johanna Hernesniemi

Myös Villa Nordic Storiesin keittiössä on satsattu toiminnallisuuteen ja säilytystilaan: yläkaapit ulottuvat kattoon asti. Aivan ylimmillä tasoilla on tavaroita, joita tarvitaan vain harvoin.

– Leivon yleensä vain jouluna kakkuja, joten jaksan kyllä kerran vuodessa kiivetä ottamaan yläkaapista kakkuvuoan. Keittiössä käden ulottuville kannattaa tietysti sijoittaa ne astiat ja tavarat, joita käyttää usein ja harvemmin käytettävät kauemmas.

Keittiössä on kattoon asti säilytystilaa. © Johanna Hernesniemi

Piirainen sanoo, että minimalistillekin on sallittua säästää tavaroita, joille ei ole käyttöä.

– Ei kaikesta tarvitse luopua, vaikka muuten karsisikin ylimääräiset tavarat. Minullakin on mummun vanha 12 hengen kahviastiasto, jota en tarvitse. Säilytän sitä kuitenkin pakattuna, jos joskus otankin kupposet esille.

Muutoin perhe pyrkii pitämään tavaramäärän maltillisena.

Tärkeintä on, että kaikelle on oma paikka.

Pauliina Piiraisen vinkit toimivampaan kotiin

  1. Uskalla karsia tavaraa! Opettele tavarakriittisyyttä: pohdi esimerkiksi, monetko kylpypyyhkeet ja lakanasetit per henkilö kodissasi tarvitaan.
  2. Vaatehuollon takia ei kannata tuhlata askeleitaan. Kun pyykkikone, vaatekaapit ja peseytymistilat ovat yhteydessä toisiinsa, jää aikaa ottaa näin säästyneet askeleet vaikkapa lenkkipolulla!
  3. Varmista, että tavaroilla on oma paikkansa – ja että ne myös löytävät paikoilleen käytön jälkeen. Kodissa on rentouttavaa ja miellyttävämpää olla, kun tavarat eivät loju ympäriinsä.
  4. Tavaroiden kierrätys nettikirppareiden kautta on helppoa ja kätevää!
  5. Jos tavaramäärien hallintaan ryhtyminen takkuaa, koulutettu ammattijärjestäjä on luotettava ja varma apu.

Osta liput Asuntomessuille!

Lue myös: Asuntomessut rakentuvat parhaillaan Lohjalle – tuleeko tästä kohteesta yksi vetonauloista?

Lue myös: Yhteisöllisyyteen satsaavilla Asuntomessuilla Lohjalla jo tiivis naapurihenki: ”Kaikki kannustavat toisiaan”

Lue myös: Saara ja Tomi rakentavat kotia, joka hivelee kaikkia aisteja: ”Saamme tehdä omanlaisemme talon”

Lue myös: Värit tekivät paluun sisustukseen – näitä trendejä nähdään Asuntomessuilla Lohjalla

Lue myös: Kurkista kulissien taakse! Viikottaisia kuulumisia Asuntomessuilta Lohjalta ja parhaita paloja menneiltä messuvuosilta

Keskustelu

En kyllä mitenkään ymmärrä, miten pesuallas nurkassa voi toimia ergonomisesti tai muutenkaan, kun sen eteen ei pääse. Myös niemekkeessä oleva pesuallas on erikoisessa paikassa, kun laskutilaa on vain toisella puolella, lisäksi on ilmeisesti tarkoitus työskennellä kädet supussa, kun seinä ottaa toisella puolella vastaan lkäyttää käsiä vapaasti esim. juureksia kuoriessa.

Samaa mieltä vesipisteistä, ei tule toimimaan, toinen kolossa ja toinen seinän vieressä. Valaistus näyttää myös riittämättömältä. Väriharmonia Ok, kontrasti puuttuu.

On tainnut tulla rakennusvaiheessa virhe tai sitten suunnittelussa tehty tosi iso moka ainakin tuon kolossa olevan vesipisteen kanssa, siis ei mitään järkeä, näitä näkee niissä kuvasarjoissa joissa kerrotaan järkyttävistä rakennusvirheistä jossain maissa. Huhh..

Vaatesäilytyksen on kuitenkin hyvä olla makuuhuoneessa, jos aina myöhäisiltaan sijoittuvan suihkun jälkeen pukeutuu vain kylpytakkiin, jonka riisuu, kun käy nukkumaan, ja aamulla vasta laittaa puhtaat vaatteet päälle heti sängystä noustuaan. Tarjosin tämän näkökulman, jotta joku ei suoraan vain tartu ammattijärjestäjän vinkkiin (joka 100 % varmasti toimii todella suurella osalla ihmisistä). Aina kannattaa suunnitella koti juuri omaa itseä / perhettä varten.

Vesipisteet ovat aivan käsittämättömissä paikoissa. Miten peset esim isoja astioita, kuten uunipeltejä yms? Tai ylipäätään mitään. Kun tosiasia on se, että kaikkea ei voi pestä astianpesukoneessa.

Tässä on kyllä houkuttelevat puolensa, minulle kyllä kodinhoitohuone tarkoittaa myös tilaa, jossa tehdään kodin huoltoon tehtäviä töitä kuten kukkien multien vaihto, petivaatteiden käsittely jne. Kukin tarpeensa mukaan

Pesukoneet vaatehuoneissa! Loistava ajatus. Yritin itse saada meidän lakanat ja pyyhkeet mahtumaan samasta syystä kodinhoitohuoneeseen siinä onnistumatta.

Kommentoi juttua: Ammattijärjestäjän nerokkaat tilaratkaisut takaavat toimivan arjen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X