Paratiisi takapihalla

Amppelikurkku tuottaa satoa avomaallakin

Snack-kurkuksi sanottavan Mini Stars-kurkkulajikkeen pinta on sileä ja maku makea.

Amppelikurkuista saa runsaan sadon pihallakin, kun paikka on suojaisa.

Kokeilin amppelikurkku ’Mini Stars’-lajiketta avomaalla, koska kesä on lämmin – sitä paitsi kasvihuone on täpötäynnä tomaatintaimia. Kyllä kurkkuja ja tomaatteja voi kasvattaa samassa tilassa, mutta nyt kaikki taimet eivät sisälle mahdu.

Satoa alkoi syntyä nopeasti: ensimmäiset 10-15-senttiset kurkut kehittyvät ostettaessa taimissa olleista kukista. Nyt satoa on korjattu joka toinen päivä. Koska kurkut (toisin kuin tomaatit) voi syödä keskenkasvuisina, ne ovat oikeastaan melkein aina korjuuvalmiit.

Sain lahjaksi kaksi metallista kivikoria, jotka oli tyhjennetty. Vein korit huvimajan seinän suojaan ja omenapuun katveeseen, ja asetin kurkkuamppelit niiden päälle. Yhden verson ohjasin puun oksaan, mutta muut versot saavat valua alaspäin. Toivottavasti tuuli ei nappaa puunoksaan ja riko istutusta.

Hienoa! Nyt eivät lehtokotilot noin vain kiipeä sotkemaan kurkun lehtiä ja satoa. Koska astiat ovat  pienet, kurkkutornin vieressä päivystää kastelukannu, josta laihaa lannoitevettä annetan taimille kahdesti päivässä.

Yhden kurkkuamppelin jätin kasvihuoneeseen. Lajiketta en muista, mutta sen kurkut ovat pidempiä ja pinta on piikikäs. Sisältä kurkut ovat hieman vihertävät, ja maussakin ”viherryksen” maistaa. Ei maku huono ole, mutta vähän erilainen.

Amppelikurkun viljely

  1. Aseta amppeli valoisaan ja suojaisaan paikkaan. Puolivarjossa ruukku ei kuivu yhtä herkästi kuin auringossa.
  2. Kurkut kasvavat kasvihuoneessa ja avomaalla. Parveke tai patio on hyvä viljelypaikka. Tuulensuoja on tarpeen, sillä versot murtuvat herkästi.
  3. Runsas sato kuluttaa paljon vettä ja ravinteita. Kastele päivittäin – tai jopa useammin. Lisää kastelulannoitetta veteen.

Satoisaa viikonloppua,

terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Amppelikurkku tuottaa satoa avomaallakin

Hilu/Maatiaiskanasen Elämää

Viime kesänä meillä oli tuota Mini Stars-kurkkua ja se oli tosi hyvä. Etenkin lapsiperheeseen loistava lajike. Tänä kesänä en sitä löytänyt ja harmittelin asiaa kovasti. Ihanan satoisa ja hyvän makuinen. Siemeniäkään en löytänyt, mutta jospa ens vuonna. Mukavaa viikonloppua 😊

paularitanennarhi

Oi, harmi! On kyllä lastenkin suuhun helposti hyväksyttävä. Se toinen maistuu jotenkin autenttiselta kurkulta :). Hyvää viikonloppua!

Sara

Mikä kokoisina Mini Star -kurkut olisi hyvä kerätä parempiin suihin? 😋

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *