Daaliat kukkivat jo!

 

daalia kesäkuussa

Nytkö se jo kukkii – juhannuksena!

Sain keväällä vanhasta daaliasta jakopalan ja se ilahdutti kukinnallaan jo kesäkuussa. Myös tamperelaiset Tuula ja Markku Mäntylä kasvattavat daalioita vuodesta toiseen.

Keväällä puutarhaystäväni poikkesi puutarhaamme ja toi mukanaan vanhan daalianjuurakon, jonka alun hän oli saanut kaveriltaan. Lajikenimi oli jo kauan sitten unohtunut, joten daaliasta oli tullut kodikkaasti ”Päivi”.

daalia

Jos kotiin tuodaan tällainen juurakko, palanen on ihan pakko saada.

Vanha daalianjuurakko oli muhkean kokoinen ja työnsi tarmokkaasi versoja. Sain siitä palasen, joka istutettiin käytöstä poistettuun kattilaan lasiterassille. Kaupasta ostamani pieni pussidaalia kuivahti jo ennen istuttamista.

Kevään mittaan pitkänhuiskeaksi venähtänyt daalia ilahdutti meidän kukkimalla jo juhannuksena! Huikean kaunis ensimmäinen kukka oli vähän pienempi kuin odotin, mutta se johtuu varmaan liiasta lämmöstä ja olemattomasta lannoituksesta.

daalia kukassa

”Päivin” kukat ovat puutarhassa suuremmat kuin ruukkutaimessani.

Ystäväni puutarhassa kasvi näytti muutenkin rotevammalta. Varret ovat takammat ja kukat suuremmat. Kuvassa kasvi kukkii kaverini pihamaalla pari vuotta sitten.

daalioita puutarhassa

Tamperelaispariskunta on kasvattanut omat daaliansa alun alken parista pussitaimesta.

Daalioihin saattaa innostua tosissaan, kuten Tuula ja Markku Mäntylä Tampereella. Heidän loppukesällä kukkivaan puutarhaansa ihastuin muutama vuosi sitten, kun poikkesin sinne tyttären opastuksella.

Miten upeat daaliat penkeissä ja ruukuissa!

paviljonki kukkapenkissä

Hieno paikka paviljongille on perennapenkin kupeessa.

Kukkaihmiset olivat istuttaneet perennapenkkiinsä myös metallipaviljongin. Saman tien pyysin päästä puutarhaan seuraavana kesänä jutuntekoon, ja Mäntylän mutkaton pariskunta toivottikin minut tervetulleeksi.

loppukesän kukat

Vaikka kesä on kuvaa otettaessa ehtoopuolella, Mäntylöiden ruukut jaksavat kukoistaa.

Tamperelaispihan upeista daalioista ja vanhan terijokihuvilan kukoistavasta puutarhasta voit lukea viimeisimmästä Kotiliesi-lehdestä.

He talvettavat juurakot viileässä kellarissa hiekan seassa. Mistä minä talvetuspaikan omalleni löydän? Ehkä se muuttaa talvilomalle entiseen kotiinsa ja palaa kesäksi taas puutarhaamme.

Miten sinä talvetat omat daalianjuurakkosi?

Hyviä lukuhetkiä, terveisin puutarhatoimittaja Paula

Kommentit

Kommentoi juttua: Daaliat kukkivat jo!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X