Paratiisi takapihalla

Hyvää vappua - vihdoin pelargonit pääsivät irti!

Vapunaatto on aina ollut mainio pihanhoitopäivä. Tänä vuonna hommia on jarruttanut lumisade ja kylmyys, mutta kevät mielessämme muutimme pelargonit tänään kasvihuoneeseen.

Huhtikuussa kymmenet pelargonimme ovat aina muuttaneet kasvihuoneisiin, mutta tänä vuonna sai kolata lunta huoneen edestä yllättävän pitkään. Vapunattona pistimme vihdoin toimeksi, ja veimme ison osan pelargoneista nimikkokasvihuoneeseensa.

Lokakuussa siirsimme noin 80 pelargonia sisälle talvehtimaan, ja kevääseen saakka niistä selvisi hengissä noin 50 kappaletta. Kun talvetuspaikkamme on ihan tavallinen koti – liikaa lämpä ja liian vähän valoa – olemme hyvin tyytyväisiä saldoon. Helmikuusta saakka lannoitetut emotaimet ovat jo pirteässä kunnossa.

Pelargonihuoneemme on pieni valkoinen metallipuitteinen kasvihuone, joka on oikeastaan minun huoneeni. Siellä vietän vapaa-aikaa aina hetken tullen. Kasvihuonetta on kiva katsella ulkoapäinkin, kun vihdoin sisällä vihertää.

Kasvihuoneessa on kosteaan tilaan tarkoitetun lämpöpuhallinkin, joka lämmittää tiiviin huoneen tehokkaasti.  Sisällä venymisvaarassa olevat tomaatintaimet pääsivät kaveriksi parempaan valoon.

Keväällä otamme pelargonien emokasveista pistokkaita, ja juurrutamme ne vesilasissa. Pistokkaita tulee vahingossakin, kun vapaasti kasvatettujen kasvien  versoja katkeilee taimia siirreltäessä.

Puutarhalta ostamme keväällä pelargonien pikkutaimia, jotka kasvatamme ensin kookkammaksi, ja sitten ruukutamme saviruukkuihin. Saamme niiden kukkiessa perinnepelargonien joukkoon lisäväriä.

Tiesitkö, että pelargoneja voi kasvattaa 365 päivää vuodessa, ja talvettaa emokasvit huoneenlämmössä?

Seuraa keittiön ikkunalla ja lattialla talvehtineiden pelargonien kehitystä blogissani. Nyt odotellaankin tovi, että huoneenlämmössä talvetetut pelakuut kukkivat.

Lue lisää:

Helppo tapa lisätä pelargoneja

Kunnosta pelargonit kevääseen

Hyvää vappua, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyvää vappua - vihdoin pelargonit pääsivät irti!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *