Paratiisi takapihalla

Iloa pääsiäiseen sipulikukista!

Kokoa pääsiäisen juhlapöytään kranssi sipulikukista. Hanki sipulikukkaruukkuja, jos ruohot jäivät tänä vuonna kylvämättä.

Osta kranssipohja, imeytä se märäksi ja pistele sieneen 1-2 senttiselle varrelle leikatut ruusut ja  sipulikukkien – tetenarsissien ja helmililjojen – kukat. Vihreää lisuketta saat kranssiin hiirenkorvalle hyödetyistä koivunvitsoista, mustikanvarvuista tai kuvan tapaan pagonipuusta.

Auts! Kukkakranssi on hieno pääsiäispöydän koristeena etenkin, jos pääsiäisruoho ehti jo kuihtua, kuten meillä. Kylvin tänä vuonna ohraa, joka korkeaksi kasvettuaan tahtoo laota jossain vaiheessa – vaikka kuinka kastelisi. Raiheinä on kieltämättä varmempi, muttei yhtä komealehtinen kuin tämä.

Ihania tulppaaneja myydään yhä laajempaa lajikevalikoimaa. Jos sää sallii, siirrä tulppaanikimppu parvekkeelle tai terasssille, jossa se kestää ikuisuuden verrattuna huoneenlämpöön. Leikkasin tulppaaninvarret niin lyhyiksi, että ne kukkivat vanhan lasipurkin suojissa.Kovat pakkaset ovat tulleet monille ruukkunarsissien ostajille yllätyksenä. Jopa  tetenarsissit ovat jäätyneet ulos – palaamatta lauhalla entiselleen.  Nosta ruukut sisälle ankariksi pakkasöiksi, vaikka päivät kukat voisivatkin viettää jo ulkona.

Narsissit ovat aivan ihania kaikissa muodoissaan: kevääksi ruukkuihin hyödettyinä, kevätpuutarhan kruunuina ja leikkokukkinakin. Toivottavasti pääsiäiskukkana suosiotaan lisää kuvan kerrottu  ’Rip van Winkle’ lajike.

Sipulikukkien kukinta huoneenlämmössä jää kieltämättä kovin lyhyeksi. Kun työhuoneessani keväthyasintit, narsissit ja kirjopikarililjat kukkivat, kesä tuntuu olevan askeleen lähempänä. Kerään toki kokoon kaikki kuihtuneet sipulikukat, jotta voimme  istuttaa ne maan sulettua puutarhaan.

Itse ainakin rakastan sipulikukkia! Elämme lumesta ja pakkasista huolimatta sipulikukkien kulta-aikaa, joka aivan kohta jatkuu puutarhassa.

Sipulikukat kestämään – kotona ja puutarhassa

  1. Aseta sipulikukkakimppu viileään veteen. Leikkaa ennen veteen laittamista uudet imupinnat kukkavarsien tyveen. Vie kimppu yöksi viileään ja vaihda vettä muutaman päivän välein.
  2. Pidä sipulikukkaruukut viileässä paikassa, jos mahdollista. Jos kukat on pakko pitää lämpimässä, ne kuihtuvat riippumatta kasteletko tai et. Kukintaa pidentää jo viileään yöksi vienti.
  3. Istuta syksyllä kukkasipulit puolivarjoisaan paikkaan, jossa kukintaa riittää keväällä pidempään kuin täysin auringossa. Kastele ja lannoita keväällä.

Hyvää pääsiäistä, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Iloa pääsiäiseen sipulikukista!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *