Paratiisi takapihalla

Istuta kärhöjä piharuukkuihin - köynnös kasvaa myös patiolla ja parvekkeella

Kasvata kärhöjä ruukuissa, joita voit tuoda patiolle ja parvekkeellekin. Köynnös kiittää kukkimalla komeasti.

Talomme länsipäädyssä on metallipaviljonki, jonka olemme sisustaneet pieneksi puutarhahuoneeksi. Sen lattia on liuskekiveä ja seinillä huoneen tuntua lisäävät puitteisiin ripustetut vanhat ikkunat. Kesällä paviljonkia verhoilevat korkealle kipuavat kärhöt.

Tarha-alppikärhö Clematis faurieri x sibirika ’Albina Plena’ pääsee penkkiin puupergolan luona.

Osan taimista istutamme ruukkuihin vuosittain, mutta Vantaalla osa talvehtiikin. Joskus varmistamme talvehtimisen siirtämällä juurakot syksyllä jatkamaan elämäänsä pihatien pukujanteen varteen. Istutamme ne puiden alustoille, josta versot kipuavat jatkossa puun runkoa pitkin latvukseen.

Joinain vuosina kärhöt ovat talvehtineet hyvin ruukuissaan, joista isoimmat ruukut ovat 40 senttiä halkaisijaltaan ja 50-60 senttiä korkeita.  Keväällä riivimme pois vanhat versot rakenteista. Tietysti tutkimme ensin huolella, onko silmuissa tai tyvellä elämää ennen kuin ruukku saa uuden asukkaan!Kivaa, osa on tänäkin keväänä elossa! Osan niistä siirrämme pihatien varteen, sillä joka tapauksessa istutamme myös uusia kasvussa olevia kärhöntaimia, jotka versovat ja kukkivat aikaisemmin kuin ruukuissa talvehtineet.

’Piilu’-kärhö on melko matalakasvuinen, mutta sopiva myös parvekkeelle. Paviljonkiin passeleita ovat tutut pitkäversoiset ’President’, ’Ville de Lyon’, ’Blue Angel’ ja ’Hagley Hybrid’. Multaa emme vaihda vuosittain, mutta kasvualustaa tarvitaan joskus lisää.

Näin isossa ruukussa viihtyy parikin kärhöntainta. Jätän tukikepit paikoilleen, kunnes kasvi ottaa tukea paviljongista. Nimilaput leikkaan pois ja piilotan ruukun reunan sisäpuolelle, jotta nimen voi vilkaista muistin virkistämiseksi.

Varo vielä hallaa!

Jos ja kun hallaöitä vielä tulee, kasvihuoneessa hyödetyt kärhöt pitää suojata kasvuharsolla. Osassa taimia on jo nuppujakin. Karaisimme nämä taimet kylmässä kasvihuoneessa puutarhalta tuomisen jälkeen.

Istutamme kärhöjä myös maahan, mutta ennen kaikkea talvenkestäviä tarha-alpikärhöjä. Ne ovat talvehtineet myös ruukuissa parhaiten. Kevätpakkasia eivät niidenkään versot kestä, joten pidän kasvuharsoastian toukokuussa lähellä.

Kastele ja lannoita ruukkukärhöjä

Kesällä ruukkukärhöjä pitää kastella aika paljon, riipuen säistä ja multatilan koosta. Kasvu ja kukinta kuluttavat myös ravinteita, joten lisälannoitus kesällä on tarpeen. Itse lannoitamme kastelulannoksella, mutta multaan voi jo istutusvaiheessa lisätä hitaasti liukenevaa lannoitetta.

Talveta ruukkukärhö näin

  1. Jos valitset talvenkestävän lajin, kuten alppikärhön, ja astia on hyvin suuri, köynnös saattaa talvehtia Etelä-Suomessa puutarhassa suojaamattakin.
  2. Jos lajike on talvenarka, siirrä se myöhään syksyllä ruukkuineen lehtikompostiin ja peittele lehdillä. Kumoa ruukku, jottei pakkanen riko sitä niin helposti.
  3. Kärhöntaimen voit syksyllä siirtää myös maahan, jossa talvehtiminen on varmempaa. Taimen voi palauttaa keväällä takaisin rukkuun – tai jättää puutarhaan.
  4. Voit kasvattaa kärhöjä parvekkeella yksivuotisinakin. Jos talvetat kärhön parvekkeella, taimen juuristo tulee suojata ympäriinsä pakkaspeitteellä.

Istutusiloa, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Istuta kärhöjä piharuukkuihin - köynnös kasvaa myös patiolla ja parvekkeella

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *