Paratiisi takapihalla

Kasvata joulukukat - itselle tai lahjaksi

joulu kotona
Viisi vuotta sitten jouluaattomme oli kuin kesä talven keskellä. Olen aina rakastanut joulukukkia ja punaposkisia omenoita!

 

Joulua odotellessa tunnelmaa tuovat joulukukat, joita saa jo nyt kukkakaupoista ja puutarhamyymälöistä. Joulukukkia voit myös itse kasvattaa, itselle tai lahjaksi.

Joulukuusi keskellä lattiaa ja leikkivät lapset sen ympärillä – se on ollut aina unelmani. Kerran se toteutettiinkin, kunnes kiipeilystä innostuneet kissamme kaatoivat kiikkerän joulupuun.

Siitä eteenpäin olemme kiltisti siirtäneet joulukuusen sijoituspaikan lähemmäs heiluntaa rajoittavia seiniä. Vaikka joulukoristeet kissoja yhtä kiinnostavatkin!

 

kastelee jouluhyasitnti
Hyasintin sipuleiden istuttaminen oli kahdelle puutarhurille nostalginen syystyö hämäränä lokakuun iltapäivänä.

Viikon alussa istututimme ystäväni Mirjan kanssa hyasintteja ruukkuihin. Muistelimme samalla – koska molemmat olemme puutarhureita – kuinka harjoittelupaikoissamme tämä syystyö erityisesti maistui.

Hämärässä kellarissa oli silloin hauska haaveilla, kuinka arkisista sipuleistamme tulee vielä joulujuhlien tähtiä!

hyasinttien istutusta ruukkuihin
Hyasinttien kasvattamiseen tarvitaan vähimmillään sipulit, ruukut ja multaa. Lisäksi pimeä ja viileä kasvatuspaikka.

Koetimme hankkia istutuksiimme myös ennen vanhaan puutarhoilla niin suosittuja valkokukkaisten leikkotasettien sipuleita. Niitä ei vaan tuntunut enää löytyvän, vaikka tuoksuvien tasettien ajatteleminenkin toi mieleemme nostalgisen tunnelman.

 

hyasintin sipulin istutus
Varo istuttamasta hyasinttien sipuleita liian syvälle, jotta sipuleiden kärjet jäävät kastellessakin kuiviksi. Kyllä puutarhuri osaa!

Lasiterassimme oli hyvä paikka jouluhyasinttien ja -amaryllisten istuttamiseen lokakuussakin. Saviruukut täytettiin mullalla ja sipulit painettiin multaan. Vettä tiivistykseen ja juurtumaan!

hiekkaa hyastintteihin
Käyttämämme hiekka taisi olla liian ohutta painaakseen sipulin ruukkuunsa, mutta ainakin se auttaa helpottamaan multapinnan kastelua.

Vanhaan tapaan peitimme mullan pinnan hiekalla. Vaikka ohutrakeinen hiekkamme ei taida jaksaa voimakkaasti juurtuvaa sipulia ruukkuun painaa, se helpottaa kasteluveden imeytymistä multaan.

hyasintit
Viime jouluna hyasintit kynttilöiden kera koristivat jouluaattoiltaa lasiterassillamme.

Hyasinttien istutukset kasteltiin ja vietiin viileään, pimeään paikkaan juurtumaan. Siellä kukka-aiheet kehittyvät ensin iduiksi, sitten nupuiksi ja lopulta tuoksuviksi kukiksi.

Itse kasvatetut joulukukat ovat arvokkaita sekä kotona että lahjoina ystäville. Ystäväni saa tuttuun tapaan sinisen jouluhyasintin minulta. Joko itse kasvatettuna tai puutarhamyymälän taimena hankittuna.

Kasvata joulukukkia nyt – 3 suosikkia!

  1. Jouluhyastintit istutetaan sipuleina jo syksyllä. Varminta on käyttää istutukseen preparoituja joulusipuleita, jotka saattavat tulla myyntiin muita syyskukkasipuleita myöhemmin.
  2. Istuta hyasintin sipulit ruukkuihin hiekkapitoiseen kukkamultaan ja kastele. Vie istutukset viileään, pimeään paikkaan juurtumaan. Optimilämpötila on vajaa +10 astetta.
  3. Kastele istutuksia muutaman kerran viileäjakson aikana. Valuta kasteluvesi sipulin ympärille. Saviruukku varmistaa, ettei istutus kärsi liikakosteudesta.
  4. Tuo hyasintit lämpimään vasta parin, kolmen kuukauden viileäjakson jälkeen. Jos verso on silloinkin turhan pieni, hyödä sipuli  kevättalveksi.
  5. Houkuttele kukkanuppua esiin pitämällä lämpöön tuotu hyasintti aluksi pimeässä. Liian nopeasti venyviä kukkavarsia voit jarruttaa siirtämällä sipulikukat viileään paikkaan.
  6. Amarylliksen saa hyödettyä kukkaan valoisassa viileässä paikassa. Huoneenlämpökin käy, vaikka kukkavarret saattaavat silloin venähtää pituutta. Samaan tapaan kasvatetaan myös leikkotasetit.
  7. Joulutähtiäkin voi itse kasvattaa.  Leikkaa lehtensä pudottaneen kasvin versot kevättalvella kymmensenttisille tyngille. Pidä joulutähti kevään ja kesän ajan viherkasvina. Vie sitä syksyllä pimeään komeroon ja pois siten, että vuorokauden valoisa jakso jää alle 12 tunnin ja ylälehdet punertuvat johti joulua.

Syysharmautta vastaan, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvata joulukukat - itselle tai lahjaksi

Arto pahtela

No noilla ohjeilla kasva vieläkään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *