Paratiisi takapihalla

Kattilakaupalla kesäkukkia

kesäkukka kattilassa

Kesäkukkien ruukuiksi käyvät vaikka käytöstä poistetut kattilat. Vaatimaton astia tuo kukat kauniisti esille.

Vanhat kasvatusastiat sopivat puutarhaamme, jossa esillä viereksii myös kirpputorilta löytyneitä työvälineitä ja käytettyjä saviruukkuja. Pohjastaan naarmuuntuneet kattilat eivät enää ruuanlaittoon kelpaa, mutta kesäkukkien ruukkuina ne kestävät vuosikymmenet.

Hankin puutarhaamme kesäkukat amppeleissa, mutta otan pois amppelinkannakkeet ja sujautan muoviruukut suoraruukkuihin. Jos kasvi uhkaa hautautua liian syvälle, laitan pohjalle pienen saviruukun korokkeeksi. Umpinaista astiaa ei voi jättää kaatosateeseen – tai se pitää sateen jälkeen tyhjentää.

amppeliharso

Kolme ylitse muiden

Vaikka vaihtelu saattaisi jotain virkistää, pidättäydyn mieluiten perinteisissä suosikeissani. Ne viihtyvät puutarhassamme ja ovat helppohoitoisia.

Ykkössuosikkini on amppeliharso, joka kukkii hurmaavasti varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn. Kasvi vaatii huolellista kastelijaa, sillä kuivuminen pilaa juuriston.

 

lobelia kattilassa

Puutarhamme on puolivarjoisa, joten lobeliat viihtyvät siellä erinomaisesti. Sijoitan niitä sekä lasiterassille että puutarhaan, mutta en kasvuston joukkoon. Rehevät lobeliat ovat nimittäin myös lehtokotiloiden suosikkeja.

lumihiutale kesäkukka

Lumihiutale alkoi viihtyä meillä, kun varjo puiden kasvaessa lisääntyi. Ennen se kitui auringossa, mutta nyt lehdistö ja kukat pysyvät virkeinä. Kasvi sopii terasseille ja pinnoitteiden päälle, sillä kuihtuvista kukista ei tule paljoa roskaa.

Hoida kesäkukkia hyvin

Ihanaa, että kesäkukat ovat tänä kesänä olleet loistossaan. Kun aurinkoa ja lämpöä on riittänyt, myös kasteluvettä on kulunut – mutten valita!

Kesäkukat kaipaavat nyt lannoitetta, jotta ne jaksavat kukkia koko kesän. Lisäravinteita rajoitetussa kasvualustassa tarvitaan. Vielä ehtii hankkia vielä uusiakin kasveja.

Pientä harmia on ollut kirvoista, jotka viihtyvät etenkin terassin kasveissa. Jos joku kasvi on joutunut niiden ylivaltaan, nostan sen pihalle ja pesen kutsumattomat kaverit pois napakalla vesisuihkulla.

Kukkia kesään -terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kattilakaupalla kesäkukkia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *