Paratiisi takapihalla

Keltainen on pääsiäisen ykkösväri, mutta mitä muita kukkia kuin narsisseja?

Lasiterassilla leikkokukat kestävät jopa viikkokaudet.

Pääsiäinen kolkuttelee jo ovella, ja ensimmäiset keltaiset leskenlehdet on nähty. Itse rakastan narsisseja yli kaiken, mutta mitä muita keltaisia kukkia pääsiäiseksi on tarjolla?

Viikkoja sitten hankin ensimmäiset tetenarsissit. Ensin kotiin ja sitten lasiterassille. Nyt niitä makoilee terassin lattialle asetetulla peltivadilla parikymmentä ruukkua.

Leikkonarsissit ovat puutarhatoimittajan nuoruudenrakkaus.

Vaikka olen ruukkunarsissien uskollinen ystävä, itse asiassa leikkonarsissit olivat nuoruuteni ihastus. Aikoinaan harjoittelupuutarhalla 1970-luvulla vain isokukkaiset leikkonarsissit olivat jotain! Yhä kuljen kaupoissa etsimässä niitä pääsiäiseksi.

Kylvin juuri äskettäin auringonkukkien siemeniä, mutta taimia saa kukkivina!

Lasten ollessa pieniä kylvimme yhdessä auringonkukan siemeniä keväällä ruukkuihin – myöhemmin myös vähälle käytölle jääneeseen hiekkalaatikkoon. Löydettyäni kukkivia auringonkukkia pääsiäiseksi hihkaisin ilosta!

Suloiset leinikit tulivat kauppoihin jo varhain, mutta vasta nyt ymmärsin ne mainioiksi kevätkukiksi.

Ajat muuttuvat ja pääsiäiseksi meille tarjotaan paljon vaihtoehtoja.  Jaloleinikkejä on saatu ihailla jo vuosia. Kävisikö tämä meille pääsiäiskukaksi – ehkä?

Pienikukkaiset orvokit ovat kauniita amppeleissa ja ruukuissa – väristä riippumatta.

Keltakukkaisia orvokkeja meillä kukkii jo lasiterassilla. Viileyttä kestävät kukat täydentävät narsissien lumoa. Oma värisuosikkini orvokeissa  on kuitenkin roosa.

Tulilatvasta on kehitetty värit kaikkiin kukkasesonkeihin.

Keltaiset tulilatvat ovat äärettömän kestäviä – sekä kukat että lehdet. Tämä on koristeineen erinomainen tuliaiskukka ikuiselle ystävälle.

Ensimmäinen sitrukseni on ostettu. Nyt opetellaan yhdessäoloa vuoden ympäri.

Tänä keväänä hankin ikioman sitruksen ja se näyttää itse asiassa melkolailla pääsiäiskasvilta. Toivottavasti saan sen säilymään vuoden ympäri.

Hankin keltaisia hyasintteja kahdesta eri paikasta. Kukinnan väri vaihtelee kuutamonkeltaisesta kirkkaampaan.

Viime vuosien kestorakkaus minulle ovat olleet keltaiset hyasintit. Kuinka pitkään ne kukkivatkaan – ja tuoksuvat ihanasti!

Vihdoin löysin ripsureunatulppaaneja myös leikkokukkina!

Hankin puutarhamessuilta 100 kpl tulppaaneja – oikeasti! Itseänikin hämmästytti tuo huikea määrä, mutta lasiterassilla ne kestävät viikkokaudet. Kaikki tulppaanit ovat nyt keltaisia, sillä pääsiäinen on tulossa.

Keltainen on puutarhatoimittajalle ainoa oikea pääsiäiskukkien väri!

Kukoistavaa pääsiäistä kaikille, terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Keltainen on pääsiäisen ykkösväri, mutta mitä muita kukkia kuin narsisseja?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *