Paratiisi takapihalla

Kesytetyt villivihannekset

villivihanneksia laatikossa
Villivihanneslaatikolla on kokoa vain 27 x 33 senttiä ja syvyyttä 8 senttiä.

Villivihannekset ovat todellinen viimevuosien hitti. Nyt niitä löytää sekä kodin että ravintolan ruoka-annoksista. Puutarhatoimittaja kokeili kasvatusta viljelylaatikossa.

Viime kesänä kirjoitin useammankin jutun villivihanneksista. Siis samoista kasvilajeista, jotka voi nähdä rikkaruohoina, maanpeitekasveina, luonnonkukkina tai villivihanneksina.

Viime kesänä kesytin kolme villivihannesta viljelylaatikkoon. Kas, kuinka hienosti ne talvehtivat vanhassa viinipullolaatikossa, jonka vuosia sitten ruinasin laivan tax-free kaupan koristeista.

Mitään talvisuojausta ei tehty, vaan pikkuinen puulaatikko tönötti talven ajan kiveyksellä. Keväällä sujautin laatikon päälle lämpöä keräämään Suvi-puutarhaystävältäni saadun vanhan ikkunan. Johan alkoi tapahtua!

poimulehti keväällä
Poimulehti sai vesipisaroista jalokiviä lehdilleen.

Poimulehti taisi versoa ensinnä pintaan. Nuoria poimulehteä voi käyttää salaateissa, mutta siitä tehdään keittoakin. En nyt intoillut sitä syömään, mutta kauneutensa vuoksi sillä on paikka muuallakin puutarhassamme.

 

voikukka keväällä
Voikukkien lehdet ovat parhaimmillaan nuorina.

Rehevin on nyt voikukka, josta saa jo salaattiin tai leivänpäälle korjattavaa.  Mutustelin niitä suoraan laatikosta ja pohdin, että ei taida ihan tavallinen lehtisalaatti peitota sitä maussa. Hyvää kantaa naapurin villiltä pihalta!

vuohenputki keväällä
Kesyn näköinen vuohenputki leviäisi mielellään toisiinkin viljelylaatikoihin….

Vuohenputkea kasvaa meillä ojassa riittämiin muutenkin, mutta viljelylaatikossa sato pysyy puhtaana. Vuohenputken lehtiä voi käyttää salaateissa tai kaalin tapaan. Joku on ehdottanut kitkemisen sijaan syömään vuohenputket. Aika monella on tuosta sadosta ylitarjontaa.

villivihannesten kastelua
Viljelylaatikot kuivuvat herkästi, etenkin näin pienet.

Kun kävin aamulla tutkimassa tilanteen, maa vaikutti kuivalta. Ikkunan alle ei päässyt sadekaan, joten kastelin laatikon ja palautin päälle ikkunan. Jos sää loppuviikolla lämpenee, kohta rehottaa!

Villivihannesten ehdoton etu on sadon aikaisuus – useimmat ovatkin parhaita vasta puhjenneina lehtinä. Muut viljelylaatikkomme ovatkin vielä typötyhjät, mutta villivihanneksista korjaa satoakin.

Mitähän sitten kokeilisi?

terveisin puutarhatoimittaja Paula

Lue lisää villivihanneksista mm. täältä:

Suomen Luonto

Hortoilu

Kaupunkiviljely


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kesytetyt villivihannekset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *