Paratiisi takapihalla

Kreikkalainen kaupunkipuutarha - puutarhatoimittaja matkustaa

Välimerellisen puutarhan kiehtovimmillaan näkee kurkkiessaan kaupungin syrjäkadulla aidan taakse.

Kesäinen lomakohteemme Kreeta on vaikuttanut käsitykseemme puutarhan kauneudesta.  Kuhmuraiset fetajuusto- ja öljypurkit kasviruukkuina ovat siirtyneet kotipuutarhaamme. Huvimajan kupeelle nostettu pieni pöytä tuoleineen muistuttaa meitä kuppiloista saaren kylissä ja kaupungeissa.

Köynnökset versoilevat kreetalaisten talojen seinillä ja aidoilla. Vaikkeivät bougainvilleat meillä puutarhassa talvehdikaan, kotipuutarhassamme ne korvaavat kärhöt.

Hanian kaupunki on toki matkailijoiden suosikki, mutta se sykkii myös aitoa kreetalaiselämää. Kun kurkkii sivukaduilla aitojen ylitse,  voi törmätä rehevään hyötytarhaan. Jos tapaa omistajan, saa iloisen tervehdyksen. Joskus aidan takaa ojennetaan hedelmäkin.

Peltipurkeista tuunattuja ruukkuja käytetään kasvatusastioina sekä koriste- että hyötykasveilla sekä Kreetalla että meillä. Kun peltipurkki täytetään kostealla mullalla, ajan oloon se ruostuu. Kotona käytän peltipurkkeja pääosin suojaruukkuina ja maljakoina.

Kreetalaista verkkoaitaa verhoilevat kurpitsat, ananaskirsikat ja viiniköynnös. Satoa syntyy seinillä; hyvä vinkki meikäläisille rivitalopuutarhoille? Istutin tänä kesänä kotona amppelikurkkuja laskeutumaan verkkokuutioiden pinnalla, ja ne tuottavat hienosti satoa. Lehtokotiloilta turvassa!

Pienessäkin tilassa syntyy paljon ruokaa, tietävät parvekeviljelijät. Kreetalaispihalla kasvavat sulassa sovussa tomaatit, kurkut, maissit ja koristekasvit- jotenkin tuli oman laatikkopuutarhan sekamelska mieleen :).

Plataniaksesta Hanian keskustaan johtavan tien vierellä sijaitsevassa puutarhamyymälässä on heinäkuussa vielä myynnissä kaalin- ja tomaatintaimia. Lämpöä riittäisi kotimaassakin ja kasvukaudesta vaikuttaa tulevan meilläkin ennätyspitkä – pitäisikö vielä kokeilla?

Kotipuutarhamme pelargonit ovat kyllä paremmassa jamassa kuin täkäläiset. Tosin nämä tuntuvat olevan leikattu alas jo muutaman kerran. Ja Kreetalla ne kasvat penkeissään vuodesta toiseen.

Hieman alkaa olla jo ikävä kotipuutarhaa. Sellaista se matkalaisen elämä on: täytyy lähteä välillä kotoa pois, että voi palata. Samoin täältä Kreetalta.

Mistä näitä isoja peltipurkkiruukkuja oikein haalin?

Kiertelen matkoillani katse valppaana ja poimin mukaan siistit, käytetyt purkit, jotka menisivät muuten roskiin. Tälläkin matkalla yksi oli pesty ja laitettu jäteastian viereen – jos vaikka joku tarvitsisi. Ostan öljyä isoissa astioissa ja öljyn loputtua astia jatkaa elämäänsä kukkaruukkuna.

Hyvää loppukesää, aurinkoa ja sadetta!

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kreikkalainen kaupunkipuutarha - puutarhatoimittaja matkustaa

Hilu/Maatiaiskanasen Elämää

Ihania kuvia ja hyviä ideoita 😊

paularitanennarhi

Kiitos, kiitos! yst tv paula

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *