Paratiisi takapihalla

Kukkia kattilaan - pikkutaimista loppukesän kukinta

Lasiterassi tai lasitettu parveke on pieni kasvihuone, jossa voi vieläkin kasvattaa kesäkukkia pikkutaimista tai siemenistä.

Keväällä lumihangen alla nukkuvaa puutarhaani katsoessani mietin, että onkohan tulossa taas viileä ja sateinen kesä. Vilkaisin kotona talvehtivia pelakuitani ja päätin varautua kaikkeen – vaikka juuri nyt kesä ei vaikuta viileältä!

Päätin pitkästä aikaa kokeilla myös viileinä kesinä runsaasti kukkivia verenpisaroita, ja tilasin pikkutaimia postimyynnistä. Taimet saapuivat toukokuun alussa, ja olivatpa ne hienosti pakattuja.

Pistin rasiat talteen, kun ei niitä millään raatsinut pois heittää.  Eihän sitä tiedä, jos tarvis tulee lähettää tai kuljettaa pistokkaita jonnekin.

Kävin hakemassa paketin heti kun se tuli postiin – mutta unohdin sen terassille yöksi. Onneksi taimet olivat yhä  pirteitä, kun aamulla avasin lähetyksen.  Istutin taimet vedellä pehmitettyyn kookosrouheeseen.

Kasteluvettä päälle ja istutus oli valmis. Okei, en keksinyt tätä itse, vaan sain ”kiireisen kasvattajan” kasvatusvinkin Kodin Kukat puutarhuri Juha Toikalta. Pussiin istutettuina taimet ovat todellakin paremmassa tallessa kuin rasioissaan odottamassa hetkeä, että ehdin ostaa lisää ruukkuja.

Julia-verenpisaroita istutin myös kattilaan, ja taimet kasvavat nyt silmissä. Pidän istutukset viileällä lasiterassilla, jotta kasvusta tulee tukevaa. Jos hallayö uhkaa, peittelen harsolla.

Kohta täytyy päättää, pitäisikö taimet latvoa. Sivuhaaroja kyllä on nytkin, mutta kasvu on niin voimakasta, että sivuversoja tulisi nyt nopeasti lisääkin.

Puutarhatoimittajan kokemukset pikkutaimista

  1. Hae paketti heti, kun saapumisilmoitus tulee  ja avaa paketti.
  2. Istuta taimet mieluiten heti kotiin tuotua. Vaikkei lopullinen ruukku olisi hankittu, istuta vaikka muovipussiin.
  3. Jos et millään pysty, varaudu hoitamaan huolella pikkutaimia, joiden juuret kaipaavat multaan – ehkä istutus olisi kuitenkin helpompaa?
  4. Kastele taimia säännöllisesti ja kasvun voimistuttua aloita lannoitus.
  5. Raatsi poistaa ensimmäiset kukat, jotta taimet saavat aikaa rehevöitymiselle.

Laittelen kuvia verenpisaroista, kun ne kukkivat. Jos en latvo, se onkin varsin pian! Näillä keleillä kaikki tuntuu tapahtuvat liiankin nopsaan.

terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkia kattilaan - pikkutaimista loppukesän kukinta

Helvi Persson

Hei!
Olen vanha ja rahnainen, mutta kukkia lasitetulla parvekkeellani pitää olla. Olen utelias ja luen mielelläni näitä sivuja ja sieltä voi toisinaan löytyä jotain tarpeellista ja ennenkaikkea kauniita elämyksiä . Yritin kerran jopa tilatakin taimia, mutta ehkäpä matka on liian pitkä, koska asun lahden toisella puolen.
Hyvää kesää kaikille lukijoille!
Helvi

paularitanennarhi

Kiitos kuulumisistanne, Helvi. Parveke on ihana, siellä voi myös oleskella ulkona silloin, kun ei jaksa mennä ulos. Hyvää vointia teille!

Marja Lukkaroinen

Minun kokemukseni ovat huonompia. Kahdesti tilasin pelargonian taimia. ensimmäiset jouituivat odottamaan postissa viikonvaihteen yli. toimin ohjeen mukaan istutuksessa. Yksikään taimi ei jäänyt eloon. tilasin toiset. 6kpl. Nyt minulla on yksi virkeältä näyttävä alku. muut kuolivat. Missä mahtoi olla vika. Vaalin hellyydellä tuota ainokaista.
Nautitaan kesästä. Marja

paularitanennarhi

No, voi. Ole vain toimittajaan yhteydessä, jos on epäilystä laadusta. Minulle tulivat kyllä hyvät verenpisarat. Eri kasvilajit ja -lajikkeet saattavat kyllä kestää eri lailla kuljetusta ja säilytystä. Näistä verenpisaroista huomasin, että kuivuvat tosi nopeasti.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *