Lasiterassi tai lasitettu parveke on pieni kasvihuone, jossa voi vieläkin kasvattaa kesäkukkia pikkutaimista tai siemenistä.

Keväällä lumihangen alla nukkuvaa puutarhaani katsoessani mietin, että onkohan tulossa taas viileä ja sateinen kesä. Vilkaisin kotona talvehtivia pelakuitani ja päätin varautua kaikkeen – vaikka juuri nyt kesä ei vaikuta viileältä!

Päätin pitkästä aikaa kokeilla myös viileinä kesinä runsaasti kukkivia verenpisaroita, ja tilasin pikkutaimia postimyynnistä. Taimet saapuivat toukokuun alussa, ja olivatpa ne hienosti pakattuja.

Pistin rasiat talteen, kun ei niitä millään raatsinut pois heittää.  Eihän sitä tiedä, jos tarvis tulee lähettää tai kuljettaa pistokkaita jonnekin.

Kävin hakemassa paketin heti kun se tuli postiin – mutta unohdin sen terassille yöksi. Onneksi taimet olivat yhä  pirteitä, kun aamulla avasin lähetyksen.  Istutin taimet vedellä pehmitettyyn kookosrouheeseen.

Kasteluvettä päälle ja istutus oli valmis. Okei, en keksinyt tätä itse, vaan sain ”kiireisen kasvattajan” kasvatusvinkin Kodin Kukat puutarhuri Juha Toikalta. Pussiin istutettuina taimet ovat todellakin paremmassa tallessa kuin rasioissaan odottamassa hetkeä, että ehdin ostaa lisää ruukkuja.

Julia-verenpisaroita istutin myös kattilaan, ja taimet kasvavat nyt silmissä. Pidän istutukset viileällä lasiterassilla, jotta kasvusta tulee tukevaa. Jos hallayö uhkaa, peittelen harsolla.

Kohta täytyy päättää, pitäisikö taimet latvoa. Sivuhaaroja kyllä on nytkin, mutta kasvu on niin voimakasta, että sivuversoja tulisi nyt nopeasti lisääkin.

Puutarhatoimittajan kokemukset pikkutaimista

  1. Hae paketti heti, kun saapumisilmoitus tulee  ja avaa paketti.
  2. Istuta taimet mieluiten heti kotiin tuotua. Vaikkei lopullinen ruukku olisi hankittu, istuta vaikka muovipussiin.
  3. Jos et millään pysty, varaudu hoitamaan huolella pikkutaimia, joiden juuret kaipaavat multaan – ehkä istutus olisi kuitenkin helpompaa?
  4. Kastele taimia säännöllisesti ja kasvun voimistuttua aloita lannoitus.
  5. Raatsi poistaa ensimmäiset kukat, jotta taimet saavat aikaa rehevöitymiselle.

Laittelen kuvia verenpisaroista, kun ne kukkivat. Jos en latvo, se onkin varsin pian! Näillä keleillä kaikki tuntuu tapahtuvat liiankin nopsaan.

terveisin puutarhatoimittaja Paula