Paratiisi takapihalla

Ystävälle perhoskämmekkä - hoito-ohjeet jatkoon

Kukkiva perhoskämmekkä on upea lahja ystävälle – tai vaikka itsellekin. Kukat kestävät pitkään, ja hoidon helppous yllättää.

Perhoskämmekät (Phalaenopsis) kukkivat nyt keväällä monenvärisinä. Vaikka kasvi näyttää eksoottiselta, sen voi yllättävän helposti saada kotona kukkimaan uudelleenkin.

Helppohoitonen perhoskämmekkä

  1. Aseta kasvi kotona valoisaan, vedottomaan paikkaan. Suorasta auringonpaahteesta perhoskämmekkä ei pidä.
  2. Poista kuljetuksen ajaksi tarkoitetut tukikepit, jotta kukkavarret pääsevät taipumaan luonnolliseen asentoonsa.
  3. Kastele harvakseltaan: kerralla kunnolla ja sitten 1-2 viikon tauko. Helpointa on imeyttää vesi juuristoon upottamalla ruukku muutamaksi minuutiksi haaleaan veteen.
  4. Lisää (kasvukaudella) kasteluveteen hieman orkideoille tarkoitettua lannoitetta. Koska kasvu on hidasta, se kuluttaa vähän ravinteita.
  5. Pidä perhoskämmekkä istutusruukussaan. Istuta uudelleen vasta, kun kasvualusta on tiivistynyt maatuessaan. Käytä valmista orkideoille tarkoitettua kasvualustaa tai sekoita se itse.
  6. Leikkaa kuihtuneet lehdet ja kukkavarret pois kukinnan jälkeen. Jos kukkavarsi ei kuihdu, leikkaa se alimman varsisilmun yläpuolelta.
  7. Pidä kasvi lämpimässä valoisassa paikassa kukinnan jälkeenkin. Joskus uusia nuppuja kehittyy leikkaamattomaan kukkavarteen, mutta myös uusia kukkavarsia puhkeaa.

Lisätietoa orkideoista ja niiden hoito-ohjeita Suomen Orkideayhdistys ry.

Hyvää ystävänpäivää 14.2.2019 toivottaa puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ystävälle perhoskämmekkä - hoito-ohjeet jatkoon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *