Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Hyydytetty porkkalakakku

Vegaaneja ilahduttaa hyydytetty porkkalakakku, joka tehdään lohikakun tapaan. Koristelussa houkuttavat merileväcaviart, herneenversot ja syötävät kukat.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Porkkala

  • 400 g porkkanoita kuorittuna
  • 1 l vettä
  • 2 rkl sokeria
  • 1 rkl suolaa
  • 2 tl nestemäistä savuaromia
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl sokeria

Hyydytetty porkkalakakku, pohja

  • 150 g saaristolaisleipää
  • 70 g vegaanista margariinia esim. Sininen Keiju
  • 2 rkl kuivattua tilliä tai ruohosipulia

Hyydytetty porkkalakakku, täyte

  • 1 pieni punasipuli
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1 dl hienonnettua tilliä
  • 200 g vegaanista fraiche -tuotetta esim. Oatly iFraiche
  • 400 g vegaanista ruohosipulituorejuuston tyyppistä valmistetta esim. Sheese
  • ¼ tl hienoa merisuolaa
  • ¼ tl rouhittua mustapippuria
  • 400 g marinoitua porkkalaa valutettuna
  • 1 dl nestettä (sitruunamehua + valutetun porkkalan liemi)
  • 3 tl agar agaria

Hyydytetty porkkalakakku, koristelu

  • 4 porkkalaviipaletta
  • 4 rkl vegaanista caviart-merilevää (mädin näköistä)
  • 3 rkl syötäviä kukkia
  • 3 rkl herneenversoja

Vuoka

  • pyöreä irtopohjakakkuvuoka (20 cm)

Valmistusohje

Hyydytetty porkkalakakku tehdään helposti näin:

1. Tee ensin porkkala valmiiksi. Sen pitää marinoitua yön yli. Leikkaa 400 grammaa kuorittuja porkkanoita ohuiksi viipaleiksi pituussuunnassa kuorimaveitsellä. Mittaa kattilaan litra vettä, kaksi ruokalusikallista sokeria ja yksi ruokalusikallinen suolaa. Keitä kiehuvaksi ja lisää porkkanaviipaleet kiehuvaan nesteeseen. Keitä minuutti ja nosta kattila levyltä. Anna porkkanoiden pehmentyä puolisen tuntia kattilassa. Siivilöi ylimääräinen neste pois ja siirrä porkkanat kannelliseen purkkiin. Lisää purkkiin kaksi teelusikallista nestemäistä savuaromia, kaksi ruokalusikallista valkoviinietikkaa ja yksi teelusikallinen sokeria. Sulje purkki ja ravista. Nosta jääkaappiin noin 8 tunniksi. Ravista pari kertaa.

2. Tee pohja seuraavana päivänä. Murusta 150 grammaa saaristolaisleipää ja sekoita joukkoon 70 grammaa sulatettua margariinia ja kaksi ruokalusikallista kuivattua tilliä tai ruohosipulia. Vuoraa irtopohjainen kakkuvuoka (halkaisija 20 cm) kelmulla. Painele leipäseos pohjalle tiiviisti.

3. Tee täyte. Leikkaa yksi pieni punasipuli pieniksi kuutioiksi, raasta sitruunasta kuori ja hienonna yksi desilitra tilliä. Sekoita yksi purkki vegaanista fraichea, kaksi purkkia vegaanista ruohosipulituorejuuston tyyppistä valmistetta, 1/4 teelusikallinen hienoa merisuolaa ja 1/4 tl rouhittua mustapippuria hyvin sähkövatkaimella.

4. Ota porkkala jääkaapista ja valuta siitä neste talteen. Pilko 400 grammaa valutettua porkkalaa. Säästä pari viipaletta koristeluun. Lisää pilkotut porkkalat täytteen joukkoon ja sekoita hyvin.

5. Purista sitruunasta mehut ja yhdistä porkkalan neste ja sitruunamehu. Mittaa siitä yksi desi nestettä pieneen kattilaan. Sekoita joukkoon kolme teelusikallista agar agaria ja keitä noin 15 minuuttia pienellä lämmöllä koko ajan hyvin käsivispilällä sekoittaen. Kaada hyytynyt neste täytteen joukkoon ja sekoita sähkövatkaimella seos varovasti, mutta hyvin. Lusikoi täyte leipämurun päälle vuokaan. Tasoita pinta ja kääri kelmua päälle. Nosta jääkaappiin hyytymään 8 tunniksi.

6. Irrota hyydytetty porkkalakakku vuoasta. Koristele se jäljelle jääneellä porkkalalla, caviartilla, kukilla ja versoilla.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 11/2021.

Lue myös: Huomioi 4 tärkeää kohtaa voileipäkakun teossa – näillä kondiittorin vinkeillä onnistut

Lue myös Anna.fi:  Suolainen juustokakku parsatäytteellä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyydytetty porkkalakakku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.