Keskisuomalainen varpupaisti
Ainekset
- nippu koivunoksia
- 1-1,5 kg hirven-, naudan- tai lampaanpaistia
- voita
- suolaa
- mustapippuria myllystä
- 1 l vahvaa lihalientä
- 3 kpl porkkanaa
- puolikas selleri
- puolikas palsternakka
- pala lanttua
- perunoita
- 2 kpl sipulia
kastike:
- paistoliemi
- 1-2 rkl ohrakasta
- 50 g voita
Valmistusohje
- Kiehauta koivunvarvut isossa kattilassa ja kuori ne terävällä juuresveitsellä.
- Ruskista huoneenlämpöinen paisti voissa pannussa.
- Lado varvuista tiheä ristikko uunivuoan tai padan pohjalle. Nosta liha varpuristikolle ja mausta se.
- Kuori ja lohko kasvikset ja lado ne paistin ympärille.
- Kiehauta lihaliemi paistinpannussa, jossa ruskistit lihan. Kaada liemi paistin päälle.
- Kypsennä lihaa 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Valele paistia ja juureksia kypsymisen aikana ahkerasti liemellä.
- Nosta paisti ja juurekset tarjolle.
- Siivilöi liemi ja suurusta kastikkeeksi.
Ahkera liemellä valelu pitää varpupaistin mehevänä.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Keskisuomalainen varpupaisti