Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Madeleine-leivos

Madeleine-leivos on rans­kalaisen leivoskult­tuurin klassikko. Vaikka pieni kakku on luonteeltaan vaatimaton, saa siitä korean herkun, kun sen koristelee teemaväreihin sopi­vaksi.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
24  annosta

Ainekset

Madeleine-leivos

  • 2 kananmunaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 ½ dl vehnäjauhoja
  • ¾ tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 luomusitruunan kuori raastettuna
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 75 g voita sulatettuna

Koristelu

  • 2 dl tomusokeria
  • 2 tippaa pinkkiä karamelliväriä
  • 2 rkl vettä
  • ½ dl nonparelleja

Valmistusohje

Madeleine-leivos leivotaan helposti näin:

1. Vatkaa kaksi kananmunaa ja desilitra sokeria kovaksi vaahdoksi.

2. Sekoita kuivat aineet eli puolitoista desilitraa vehnäjauhoja, 3/4 teelusikallista leivinjauhetta ja teelusikallinen vaniljasokeria ja siivilöi ne vaahdon joukkoon.

3. Raasta joukkoon yhden luomusitruunan­ kuori ja purista ruokalusikallinen tuoretta sitruunamehua taikinaan. Sekoita kevyesti.

4. Lisää 75 grammaa sulatettua voita ja sekoita se vaah­toon kevyesti. Lusikoi taikina nuo­lijalla pursotinpussiin, sulje pussi huolellisesti. Nosta kylmään pariksi tunniksi tai yön yli.

5. Voitele madeleine­vuoka voilla tai vuokaspraylla. Leikkaa pursotin­pussin kärkeen pieni reikä ja purso­ta taikinaa noin ruokalusikallinen koloihin.

6. Paista 200 asteessa uunin keski­tasolla 5–7 minuuttia. Jäähdytä.

7. Sekoita kaksi desilitraa tomusokeria ja pari tippaa pinkkiä karamelliväriä sekä kaksi ruokalusikallista vettä. Sekoita pienessä kulhossa. Dippaa madeleine-leivos sokerikuorrutteeseen ja ripottele päälle nonparelleja.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 8/2022.

Lue myös: Ystävänpäiväleivokset – hemmottele rakkaita söpöillä herkuilla

Lue myös Anna.fi: Naistenviikon makeimmat leivonnaiset – smoothiekakkua ja Brita-leivoksia


Kommentoi

Kommentoi juttua: Madeleine-leivos

Sinun täytyy kommentoidaksesi.