Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Mansikkakermakakku

Mansikkakermakakku on kesän ihanimpia leivonnaisia. Jämäkkä kakkupohja pysyy hyvin koossa. Täytteessä on sitruunaa ja mansikoita.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Unikonsiemen-sitruunakakkupohja

  • 5½ dl erikoisvehnäjauhoja
  • 2 rkl unikonsiemeniä
  • 2½ tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 175 g voita huoneenlämpöisenä
  • 1½ rkl (luomu)sitruunankuorta hienoksi raastettuna
  • 2½ dl sokeria
  • 3 kananmunaa
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 1¾ dl maitoa huoneenlämpöisenä
  • ½ dl tuorepuristettua sitruunamehua

Lemon curd -tahna

  • 2 rkl (luomu)sitruunankuorta hienoksi raastettuna
  • 1 dl tuorepuristettua sitruunamehua
  • 4 dl tomusokeria
  • 2 kananmunaa
  • 75 g voita

Täyte

  • 5 dl vispikermaa
  • 2 dl sokeria
  • 500 g mansikoita

Koristeluun

  • sitruunalohkoja
  • metsämansikoita

Valmistusohje

Mansikkakermakakku valmistuu helposti näin:

  1. Voitele halkaisijaltaan 20 cm:n kokoinen kakkuvuoka ja vuoraa se leivinpaperilla. (Voit myös käyttää isompaa vuokaa, jolloin kakusta tulee ohuempi ja paistoaika lyhenee.)
  2. Sekoita jauhot, unikonsiemenet, leivinjauhe ja suola kulhossa keskenään.
  3. Vatkaa voi ja sitruunankuoriraaste sileäksi isossa kulhossa. Lisää sokeri ja vatkaa muutaman minuutin ajan, kunnes seos on kuohkeaa ja sileää. 
  4. Lisää kananmunat yksi kerrallaan, aina väleissä vatkaten. Lisää myös vaniljauute.
  5. Lisää voiseokseen vuorotellen koko ajan vatkaten jauhoseosta, maitoa ja sitruunamehua niin, että aloitat ja lopetat jauhoseoksella. Kun taikina on sileää, lusikoi se kakkuvuokaan.
  6. Paista pohjaa 175 asteessa uunin keskitasolla noin 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsynyt kokonaan. Anna jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa sitten jäähtymään ritilälle.
  7. Valmista kakun kypsyessä lemon curd -tahna. Sekoita kattilassa sitruunankuori, sitruunanmehu, tomusokeri ja kananmunat. Kuumenna liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes seos kuplii. Alenna lämpöä ja jatka sekoittamista, kunnes seos saostuu ja paksuuntuu.
  8. Nosta kattila liedeltä. Lisää voi pieninä kuutioina koko ajan vatkaten. Lisää vain muutama kuutio kerrallaan ja lisää seuravaat vasta, kun edelliset ovat sulaneet seokseen. Kaada kulhoon ja siirrä jääkaappiin jäähtymään. 
  9. Kun kakkupohja on täysin jäähtynyt, leikkaa se kahdeksi samankokoiseksi kerrokseksi.
  10. Vatkaa vispikerma ja sokeri kulhossa kiinteäksi vaahdoksi. Poista mansikoista kannat ja puolita tai leikkaa ne neljään osaan.
  11. Nosta kakkupohja tarjoiluvadille ja levitä päälle reilusti lemon curdia. Lusikoi päälle noin puolet mansikoista ja melkein puolet kermavaahdosta. Nosta toinen pohja päälle. Levitä ensin lemon curd, sitten kermavaahtoa ja lopuksi mansikat. Koristele mansikkakermakakku halutessasi sitruunalohkoilla ja metsämansikoilla.

Vinkki! Tarjoa mansikkakermakakku kesäjuhlissa alkoholittoman raparperi spritzin kera.

mansikkakermakakku
Mansikkakakku on pakko leipoa ainakin kerran kesässä.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 14/24.

Lue myös Anna.fi: Mansikka-kulhokakku


Kommentoi

Kommentoi juttua: Mansikkakermakakku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.