Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Rahkapulla

Rahkapulla on pääsiäisen ihanin leivonnainen. Parasta perinteisessä rahkapullassa on pehmeä taikina ja sopivan hapan ja ihanan raikas täyte.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
16  annosta

Ainekset

Rahkapullataikina

  • 2 ½ dl maitoa
  • 1 kananmuna
  • 1 dl sokeria
  • ½ rkl kardemummaa
  • ½ tl suolaa
  • 1 ps (11 g) kuivahiivaa TAI
  • 25 g tuorehiivaa
  • 7 ½ dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita tai margariinia

Rahkapulla voitelu

  • 1 kananmuna

Rahkapulla täyte

  • 200 g maitorahkaa
  • 1 kananmuna
  • ½ dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ½ dl rusinoita

Valmistusohje

Rahkapulla valmistuu näin:

1. Rahkapulla leivotaan helposti pullataikinasta. Jos käytät leivontaan tuoretta hiivaa, lämmitä 2 1/2 desilitraa maitoa kädenlämpöiseksi ja murenna 25 grammaa tuorehiivaa nesteeseen. Jos käytät pullataikinaan kuivahiivaa, nesteen on oltava reilusti kättä lämpimämpää (noin 42 astetta) ja pussillinen kuivahiivaa sekoitetaan jauhoihin. Lisää maidon joukkoon yksi kananmuna, yksi desilitra sokeria, 1/2 ruokalusikallista kardemummaa ja 1/2 teelusikallista suolaa. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita yksi pussi eli 11 grammaa kuivahiivaa pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää jauhot taikinaan. Alusta pullataikina kimmoisaksi lisäämällä vähitellen vehnäjauhoja. Tarvitset yhteensä noin 7 1/2 desilitraa vehnäjauhoja. Lisää alustamisen loppuvaiheessa sata grammaa pehmeää voita tai margariinia. Vaivaa pullataikinaa, kunnes se irtoaa taikinakulhon reunoista ja leipurin kädestä.

2. Kohota rahkapullataikinaa lämpimässä paikassa, kunnes se lähes kaksinkertaistuu tilavuudeltaan.

3. Jaa taikina kuuteentoista osaan. Pyörittele palat pulliksi, ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Jätä pullien väliin tilaa. Kohota hyvin liinan alla.

4. Tee täyte sekoittamalla yhteen 200 grammaa maustamatonta rahkaa, yksi kananmuna, yksi desilitra sokeria ja yksi teelusikallinen vaniljasokeria. Sekoita lopuksi joukkoon puoli desilitraa rusinoita.

5. Pyöräytä juomalasin pohja jauhoissa ja paina lasilla rahkapullan keskelle syvennys.

6. Voitele pullien reunat kananmunalla. Jaa täyte pullien syvennyksiin.

7. Paista rahkapullaa 225 asteessa uunin keskitasossa 12-15 minuuttia.

rahkapullat
Rahkapulla rusinoilla vai ilman? Rusinat kuuluvat perinteisen rahkapullan täytteeseen, mutta ne voi mainiosti jättää pois tai korvata muilla kuivahedelmillä, kuten aprikooseilla. Kuva: Norman Ojanen

Katso myös: Rahkapullat kolmella tyylillä – onko valintasi perinteinen, vegaaninen vai vadelma-lakritsi?

Anna.fi/ruoka: Rahkamurupiirakka


Kommentoi

Kommentoi juttua: Rahkapulla

Laura

Rahkapullan täyte
1/2 dl sokeria ja alempana myös
1/2dl sokeria, mitä mahdetaan tarkoittaa?

Ritva

Näyttää, että rusinat ovat jääneet ohjeesta pois. 1/2dl rusinoita

Sinun täytyy kommentoidaksesi.