Ruoka

1940-50-lukujen jouluherkut: Korvikkeita ja perunaa

Sotavuosina annettiin monia säästöohjeita, miten tuttuja reseptejä saattoi muuntaa käyttäen puuttuvien aineksien korvikkeita.

Perunaa riitti joka lajiin: perunaohukkaat, paahdetut perunat, perunaleipä, perunanäkkileipä, perunatorttu, perunajauholeivokset, perunakakku, perunamarsipaani, perunatorttu, perunasalaatti, perunaimeläleipä ja perunakääretorttu.

Kaura oli melkein yhtä suosittua. Puutteesta huolimatta haluttiin rakentaa kaunista joulua ja kattaa nätisti vaatimattomistakin tarvikkeista.

Sodan päätyttyä reseptejä oli jälleen enemmän ja peruna katosi ohjeista. Kakut, pikkuleivät ja karamellit monipuolistuivat ja lasimestarin silli ja silakkakaviaari ilmestyivät reseptien joukkoon.

Viisikymmenluvulla vaurastuminen näkyy lehdessäkin, sillä värikuvat ilmestyvät. Jouluohjeet säilyvät kuitenkin hyvin perinteisinä: kakkua, pullaa, pikkuleipiä ja makeisia.

Olympiavuonna Amerikasta rantautuu Corn Flakes.

Muistatko näitä 40-50-lukujen joulupöydästä?

Cornflake-karamellit joululahjaksi

60 g margariinia 120 g siirappia 5 rkl maitojauhetta 4 rkl kookoshiutaleita &12; tl vaniljasokeria 60 g cornflake-hiutaleita

Margariini sulatetaan kattilassa siirapin kanssa. Lisätään maitojauhe, kookoshiutaleet ja vaniljasokeri. Seosta hämmennetään kunnes se on tasaista ja sen jälkeen lisätään hiutaleet.

Seoksesta muodostetaan kahdella teelusikalla kokkareita pieniin paperivuokiin tai voidellulle vadille. Viedään hetkeksi kylmään. Ovat kohta valmiit käytettäviksi.

Ohje: Kotilieden Joulu 1956

Lue myös 20- ja 30-lukujen jouluherkuista sekä 60- ja 70-lukujen tyypillisistä jouluruoista.

Kommentoi

Kommentoi juttua: 1940-50-lukujen jouluherkut: Korvikkeita ja perunaa

Lukija

Lasimestarin silli ja imelletty perunalaatikko ovat tulleet tälle listalle.Perunasta tehty ruokaa silloin paljon.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.