Ruoka

Frex-perunaa ylistävät ammattilaiset ja kotikokit – tästä syystä sitä kutsutaan superperunaksi

Frex-peruna kiinnostaa nyt kaikkia. Vuosi sitten sitä ylistettiin maailman suurimmilla kuluttajaruokamessuilla Saksan Grüne Woche -messuilla. Nyt sitä himoitaan suomalaisissa ruokakaupoissa.

Frex-peruna hurmasi Saksassa messuilla. Erityisen ravinnepitoista ja herkullista  Frex-perunaa  viedään nyt tukkujen kautta ravintoloihin Keski-Euroopassa. Uskoisitteko, että eurooppalaiset huippuravintolat tarjoilevat kohta suomalaista perunaa?

Lue myös: Kuoritko perunan ja heitit perunan kuoret pois? Ei olisi ehkä kannattanut

Frex-peruna messuilla
Saksalainen ruokaguru Hedrik Haase rakastui suomalaiseen perunaan vuosi sitten Grüne Woche -messuilla. Keskellä Frex-perunan isä ja äiti Tapio Knuuttila ja Pia Tapio-Knuuttila.  Kuva: Skabam

Hyvää suomalainen peruna onkin. Siitä on syytä olla ylpeä. Suomalaista ruokaa yli kymmenen vuotta Euroopassa promonnut Tapio Knuuttila on sitä mieltä, että meillä on käsissämme jotain ainutlaatuista ja herkullista.

”Suomalainen peruna on aivan omaa luokkaansa. Meillä on pitkät valoisat kesäyöt ja puhdasta vettä. Ja ammattitaitoiset perunanviljelijät. Näistä aineksista syntyi myös Frex”, Knuuttila kertoo.

Frex-peurna – paluu juurille

Mikä tekee Frex-perunasta niin erityslaatuisen? Ja hinnaltaan myös kalliimman kuin niin sanottu tavallinen perusperuna?

”Perunamme jippo on sen korkeissa ravinnepitoisuuksissa, joka puolestaan saa perunan maun kohdilleen. Kaiken salaisuus piilee ainutlaatuisessa tuotantotavassa, jossa ollaan luonnon kanssa hyviä kavereita, jolloin myös maaperän mikrobiologia alkaa toimia. Perunan kasvatuksessa on palattu niin sanotusti oikeasti sen juurille”, Frex-perunan sopimusviljelijä ja peruna-professorinakin tunnettu Rami Lilja kertoo.

Juuri oikeanmakuisen ja ravinteikkaan perunan luominen ei ole tapahtunut yhdessä yössä. Sen eteen on tehty töitä vuosia. Yksi tärkeimpiä asioita on viljelykierto, eli samassa maassa ei kasvateta vuodesta toiseen samaa lajiketta. Peltomaahan myös murskataan kasveja ravinnoksi tuleville perunoille. Näin maahan saadaan hiiltä ja humusta, jotka tehoviljellystä pellosta hiipuvat.

Frex-perunoita on tutkittu tarkkaan laboratoriossa. Sitä ei kutsuta turhaan superpotuksi. Perunan ravinnepitoisuuksien on tutkimuksissa todettu olevan tavallisesti viljeltyä perunaa huomattavasti korkeammat. Esimerkiksi kaliumia, kuparia ja rautaa superpotussa on enemmän kuin tavanomaisessa perunassa. Frex-perunat ovat myös hyviä B-vitamiinien lähteitä, yrityksen sivuilla kerrotaan laboratoriotuloksista.

Loistavien ravinneainepitoisuuksien lisäksi perunasta tekee superpotun sen hiilinegatiivisuus. Tämä johtuu siitä, että lannoitekasvit sitovat itseensä niin paljon hiilidioksidia.

Perunassa on myös ainutlaatuinen ”vanhan ajan” potun maku. Huippukokit ovat olleet mukana testaamassa perunaa, ja ylistävät sen herkullisuutta.

Frex-perunassa on ainutlaatuinen maku.
Huippukokit Taneli Myllyvirta (vas.), Ilkka Lääveri, Jari Vesivalo ja Pekka Terävä ovat olleet mukana Frex-perunan kehityksessä ja testanneet perunaa erilaisissa ruokalajeissa. Kuva: Skabam

Suomessa Frex-perunaa voi ostaa tällä hetkellä K-kaupoista ja jonkin ajan kuluttua myös S-ryhmän Food Market Herkusta. Lisäksi Lidleihin on tulossa ainakin yhtä lajiketta myyntiin. Perunan kilohinta on arvokkaampi kuin tavallisen perunan. Sen kilohinta on ollut noin 2,50 –3,00 euron välillä.

Mitä Frex-perunasta voi kokata?

Perunan terveellisyys riippuu kuitenkin siitä, miten se valmistetaan. Paras tapa säilyttää perunan terveyshyödyt, on kypsentää se kuorineen esimerkiksi paahtamalla tai höyrykypsentämällä ja nauttia sellaisenaan.

Frex-perunaa löytää tällä hetkellä kolmena eri lajikkeena kaupoista: Jazzy, Soraya ja Noblesse.

Jazzy on kiinteä peruna, joka soveltuu keitettäväksi sekä paahdettavaksi tai perunasalaattiin. Se säilyttää hyvin muotonsa, eikä hajoa muhjuksi kattilassa. Jazzy valmistuu parhaiten kattilassa kuoripottuina tai höyryttämällä kypsentäen. Myös paahtaminen on oivallinen tapa valmistaa perunat.

Soraya on yleisperuna, joka soveltuu makeutensa ansiosta todella hyvin paahtamiseen uunissa. Kotikokit ovat ylistäneet sitä paahtamisen jälkeen, että sen paistopinta on rapea, ruskea ja herkullisen karamellisoitunut uunipaahtamisen jälkeen.

Noblesse on jauhoinen peruna, josta tulee hyvä perunamuusi ja voipotut. Siitä tulee myös  samettinen muussi, mutta sen voi myös vain keittää tai paahtaa, se pysyy jauhoisuudesta huolimatta hyvin kasassa. Siinä on erityisen intensiivinen maku, joka on huippukokkien ylistämä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Frex-perunaa ylistävät ammattilaiset ja kotikokit – tästä syystä sitä kutsutaan superperunaksi

Anneli-mummu

Peruna on kyllä hyvä, mutta nimet eivät! Nimistä ainoassakaan ei ole mitään suomalaista. Se on ikävää. Mitenkähän käy sen liittäminen juuri Suomeen jossakin Keski-Euroopassa?

Tämä on taas yksi luku sarjassa hävetä ja hävittää suomenkieltä! Sama linja on jo pitkään jatkunut mm firmojen ja kauppojen nimissä.

Onnittelut kuitenkin viljelijäparille ja Frexin lehittäjille. Pidän tuosta potusta, mutta nimivalintojen kautta en taida ostella sitä. Poikani perhe käyttää Frexiä, ja siellä käyn syömässä aika usein.

En mene myöskään kauppaan, minkä nimi ei ole suomenkielinen. Olen huolestunut äidinkielemme asemasta tulevaisuudessa. Nin monet pikkukansojen kielet ovat jo kuolleet.

Masa

Frex-”perunamallisto” en ole vielä löytänyt kaupoista. Heti kun sitä on saatavilla niin varmasti kokeillaan kaikki kolme erilaista.

Sääliksi käy ”Anneli-mummua”. Mistähän hän löytää sellaisen ruokakaupan, jonka nimessä ei ole vieraskielisiä sanoja. Esim. K-Market, K-Supermarket, Citymarket, S-Market, Lidl. Kelpaakohan Annelille edes Stockmann, kun sen perustajakin oli saksalainen?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.