Hääkakku on nyt korkea ja kirpeä – trendikkäin käyttää makuna chiliä ja yuzya
Samppanjan värinen samettinen unelma vai merellinen teema simpukoin ja merenneidoin? Millainen kakku on juuri sinun häihisi sopiva? Ammattilaiset antavat parhaat vinkkinsä hääkesään!
Kesä ja häät lähestyvät ja häiden suunnittelu on monella parilla jo täydessä vauhdissa. Mutta millainen hääkakku häihin kannattaa tilata? Onko se suklaakakku, juustokakku, mansikkakakku, vai jokin ihan muu?
Kysyimme alan ammattilaisilta, Kluuvin Fazerin konditoriamestari Eero Paulamäeltä ja Say it With a Cake -konditorian kakkutaiteilija Mona Tähtiseltä, kesän 2019 hääkakuista.
Kesän 2019 hääkakku on raikas ja kirpeä
Kenties viime kesän helleaallosta johtuen nyt houkuttelevat raikkaat ja kirpeät kakut. Hedelmät, herukat, sitruunat, passioni, marjat ja lime ovat eniten tilattujen makujen listan kärjessä.
Mukavan säväyksen makumaailmaan tuovat sitrustahna ja erilaiset yrtit ja mausteet. Esimerkiksi timjami, rosmariini ja minttu ja mausteissa kardemumma, kaneli, chili, inkivääri ja mustapippuri sopivat mainiosti leivontaan.
”Yrtit menevät kesällä marjojen kanssa tosi kivasti, ja mausteisemmat maut sopivat loppukesään”, Tähtinen kertoo.
Vaikka mansikkakermakakku on edelleen pidetty klassikko, uusiakin makuja kokeillaan rohkeasti. Paulamäki ylistää vielä suomalaisille tuntematonta yuzu-hedelmää, kaakkoisaasialaista sitrushedelmää.
”Yuzu on vähän niin kuin sitruuna, mutta sata kertaa kirpeämpi. Se on todella kallis ja aika vaikeasti käsiteltävä tuote, mutta oikein tehtynä herkullinen”, Paulamäki sanoo.
Hääkakku 2019: persoonallinen taideteos
Sekä Paulamäki että Tähtinen tunnistavat yhden suuren trendin: Yhä useampi hääkakku suunnitellaan persoonalliseksi ja hääteemaan sopivaksi. Kakkuja myydään enää harvoin konditorian listasta sellaisenaan, vaan ne rakennetaan asiakkaiden toiveiden mukaan. Hääkakku ei ole vain vain ”kahvin kanssa jotain makeata”. Sen halutaan kertovan jotain enemmän.
”Nyt haetaan selvästi yksilöllistä kakkua, joka on osa menua ja hääkoristelua. ”, Tähtinen pohtii.
Usein kakun väri valitaan hääpaikan teeman mukaan. Mutta erikoisempiakin kokeiluja on tehty.
Paulamäki on tehnyt koristeen, jossa pari kiipeää sukset jalassa lumivuorta ylös. Hän on myös koristellut suklaapalloista golfpalloja ja tennispalloja.
”Me teemme kaikkea, mitä asiakkaan mielikuvitus tuo tullessaan. Tein viime viikolla Jack Russell -terrierin suklaasta ja yhden suklaisen haulikon metsästystä harrastavalle sankarille. Näitä on hieno tehdä, koska niihin sisältyy tunnearvoa”, Paulamäki sanoo.
Pienempikin tarina voi riittää persoonallisen kakun luomiseen. Tähtiseltä on pyydetty muun muassa merelliseen teemaan sopivaa kakkua.
”Se voi olla ihan pieni asia. Vaikka, että perheeseen kuuluu viisi perheenjäsentä ja kakku koristellaan viidellä pienellä helmellä. Vaikka se ei ole kovin ilmeinen asia, hääpari itse tietää helmien taustalla olevan merkityksen”, Tähtinen sanoo.
Reippaasti korkeutta ja leikkiä muotojen kanssa
Kun viime vuosina häissä on nähty paljon rustiikkisia rönsyileviä luomuksia, nyt muoti on mennyt graafisempaan ja linjakkaampaan suuntaan. Kakun ei enää tarvitse olla täydellisen sylinterin muotoinen, vaan se voi olla myös neliö, suorakulma tai viisikulmio.
”Mielenkiinto on siinä, miten kakku on kerrostettu. Kerrosten ei tarvitse olla suhteessa tasapaksuja, vaan ne voivat olla eri kokoisia ja muotoisia”, Tähtinen sanoo.
Niin sanotut ”nakukakut” (”naked cake”) ovat katoamassa kokonaan. Nakukakuissa kakun kerrokset ovat näkyvissä. Nyt kakut peitetään siistillä kuorrutuksella.
Yksityiskohtia haetaan pintatekstuurilla tai luonnon kukilla ja näyttävyyttä hulppealla korkeudella. Korkeat kakut ovat olleet viime vuosien hitti.
”Korkeita kakkuja kysellään paljon. Ihan kaikkia ei kuitenkaan toteuteta, koska kakun täytyy kestää ehjänä perille. Kaikki rakenteet eivät kestä korkeutta”, Paulamäki sanoo.
Tärkeintä on maku
Parasta on, kun kakussa yhdistyy sekä hieno ulkomuoto, että hyvä maku. Parhaimmillaan kakku on todellinen elämys.
”Kakku on mielestäni onnistunut, kun se herättää keskustelua ja sitä halutaan katsella ja valokuvata ennen kuin se leikataan. Se on itsessään ohjelmanumero”, Tähtinen sanoo.
Tärkeintä on, että kakku on hääparille mieluinen. Makua ei kannata valita häävieraiden mieltymyksiä ajatellen. Mansikkakermakakku on aina turvallinen valinta, mutta nykyään häävieraat maistavat myös uteliaasti uusia makuja.
Mitkä ovat ammattilaisten omat lempparimaut?
”Jos yksi pitäisi valita, niin sitruuna. Se on ihanan freesi ja hapokas”, Tähtinen sanoo.
”Laku. Se on ihan selvä. Aina kun on lakua, ostan. Ehkä vähän liiankin usein”, Paulamäki naurahtaa.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Hääkakku on nyt korkea ja kirpeä – trendikkäin käyttää makuna chiliä ja yuzya