Ruoka

Katso lista 16 ruoka-aineesta – älä laita näitä jääkaappiin

Kaikki elintarvikkeet eivät viihdy viileässä. Kokosimme sinulle listan ruoka-aineista ja vihanneksista, joita ei kannata laittaa jääkaappiin.

Oliiviöljy sakenee jääkaapissa, mutta muuttuu takaisin juoksevaksi huoneenlämmössä. Laatu ei siten heikkene viileässä, mutta käytettävyys huononee.

Chilikastike on etikkaisuutensa vuoksi niin hapanta, että se ei tarvitse viileyttä säilyäkseen. Pullon voikin nostaa tavalliseen kuiva-ainekaappiin valolta suojaan.

Hunaja imee herkästi makuja ja kosteutta itseensä, joten jääkaappi ei ole sille sopiva säilytyspaikka. Keittiön kaapissa hunaja säilyy vähintään kaksi vuotta.

Täyssäilykkeet, kuten tonnikala- ja ananassäilykkeet, säilyvät huoneenlämmössä pitkiäkin aikoja. Sen sijaan jääkaapissa tölkit saattavat ruostua.

Kahvi menettää makuaan heti pakkauksen avaamisen jälkeen. Se myös levittää makua muihin elintarvikkeisiin, jos sitä säilytetään jääkaapissa huonosti suljetussa paketissa. Mikäli kahvinkulutus on hyvin vähäistä, voi kahvipaketin laittaa pakastimeen ja annostella kahvinporoja sieltä tarpeen mukaan.

alkoholi

Alkoholi tulee viilentää ennen nauttimista jääkaapissa, mutta pidempiaikaiseen säilytykseen lämpötila on liian viileä. Muistathan säilyttää luonnonkorkkiset viinipullot vaakatasossa, jotta korkki ei pääse kuivumaan.

Kananmuna viihtyy viileäkaapin 10-14 asteessa, mutta kaikkein tärkeintä on tasainen säilytyslämpötila. Huokoinen kuori päästää helposti makuja sisäänsä, joten voimakastuoksuiset ruoka-aineet olisi syytä pitää etäällä munista.

Suklaa muuttuu jääkaapissa harmaaksi, eivätkä sen aromit pääse oikeuksiinsa kylmänä. Huoneenlämpö tuo värit ja aromit paremmin esiin.

ruisleipä

Leipä kuivuu jääkaapissa. Mikäli ostamasi leipäpaketti on liian suuri, laita loput pakkaseen ja sulata tarpeen mukaan.

Sipulit ja valkosipulit pehmenevät ja homehtuvat jääkaapin kosteudessa helposti. Lisäksi valkosipuli saattaa alkaa versoilemaan. Viileä paikka on niille paras, mutta jääkaapin kylmyys on liikaa.

Peruna nauttii pimeästä ja viileästä säilytyspaikasta, mutta jääkaapin kylmyydessä maku heikkenee. Mikäli perunakellaria ei ole, säilytä perunat paperipussissa ruokakomerossa.

kasviksia

Tomaatti menettää jääkapissa makunsa, sillä viileys keskeyttää makeutta tuovan kypsymisprosessin. Tomaatit säilyvätkin parhaiten viileäkaapissa.

Kesäkurpitsa, kurkku ja paprika paleltuvat jääkaapissa helposti etenkin, jos ne koskevat jääkaapin seinään. Tällöin koostumus muuttuu vetiseksi ja maku katoaa. Viileäkaappi on niille ihanteellisin ratkaisu.

Avokado on usein ostettaessa hieman kova ja raaka, jolloin jääkaappi pysäyttää sen kypsymisprosessin. Huoneenlämpö hellii avokadoja ja saa niiden maun parhaimmilleen.

Siruunamelissa ja basilika viihtyvät keittiön lämmössä, sillä jääkaapissa ne paleltuvat nopeasti. Kun hoidat yrttejä huolella, saat niistä satoa pitkään.

Banaani muuttuu jääkaapissa harmaaksi ja mauttomaksi. Nosta banaaninippu mieluummin pöydälle keittiötä komistamaan.

Tutustu kasviksiin tarkemmin: Tomaatti Sipulit Hurmaavat yrtit Ruoka.fi: Paprika taipuu joka makuun

Kommentoi

Kommentoi juttua: Katso lista 16 ruoka-aineesta – älä laita näitä jääkaappiin

Sirpale

Juuri näin teen, paitsi peruna jääkaapin vihanneslokerossa. Kylmälle tuntuu, mutta ei ole muutakaan paikkaa.
Äitini kanssa kinataan tomaattien säilytyksestä. Hän pitää ne jääkaapissa ja sillä siisti.
Ovat muut mitä mieltä tahansa. Turisteissa, japanilaisissa eritoten herättänyt ihmetystä kananmunien säilytys kaupoissa. Kylmäsäilytys ainut oikea tapa heillä.

Lukija

Minäkin pidän perunat jääkaapin ala-osassa sillä muuta säilytyspaikkaa ei oikein ole. Olen kokeillut tuota huoneenlämpötilaa paperipussissa mutta aika nopeasti rupeaa itämään. Ja kurkku on samoiten jääkaapin ala-osassa siinä noin 7-9 asteen lämpötilassa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.