Ruoka

Opettele tunnistamaan herkullinen kehnäsieni! Älä sekoita sientä myrkyllisiin näköislajeihin

Moniin sieniruokiin sopiva kehnäsieni kannattaa opetella tunnistamaan. Näistä tuntomerkeistä erotat sen sieniretkellä!

Kookas kehnäsieni (Cortinarius caperatus) on kangasmetsissä kasvava erinomainen ruokasieni. Kehnäsieniä kasvaa koko maassa, ja ne viihtyvät havupuiden ja koivujen lähettyvillä.

”Kehnäsieni on hyvin satoisa ja yleinen sieni. Sen takia se kannattaa opetella tuntemaan”, sieniasiantuntija, biologi ja tietokirjailija Tea von Bonsdorff sanoo.

”Kehnäsienen satoaika painottuu elokuusta syyskuulle, mutta tänä vuonna niitä on näkynyt jo heinäkuussa. Vuodet ovat erilaisia.”

Lue myös: Näin tunnistat yleisimmät ruokasienet

Kehnäsieni: näin tunnistat sienen

Kehnäsienen tunnistaa kolmesta tuntomerkistä, joita muilla sienillä ei ole samanaikaisesti. Sieni on kookas helttasieni ja sillä on hyvin kehittynyt, sormusmainen rengas jalassa. Lisäksi lakki on ryppyinen ja vaaleahärmäinen. Tunnistamista hankaloittaa se, että luonnossa tuntomerkit eivät välttämättä ole havaittavissa kaikissa kehnäsienissä.

”Kehnäsieni on todella eri näköinen nuorena ja vanhana. Kun sieni on nuori, lakki on kiinni ja se on hyvin pallomainen. Sitten se laakenee ja koko sieni kasvaa. Vanhana sienessä ei välttämättä näy enää kehnää, koska se on ollut sateessa”, von Bonsdorff toteaa.

kehnäsieni
Kehnäsieni on helttasieni, jolla on hyvin kehittynyt, sormusmainen rengas jalassa. Lakki on ryppyinen ja vaaleahärmäinen. Kuva: CC4by-Mikko Veräjänkorva/Laji.fi

Mitä ruokaa kehnäsienestä voi tehdä?

Kehnäsieni sopii monenlaisiin ruokiin sellaisenaan eikä sitä tarvitse esikäsitellä. Sienestä voi tehdä herkullisia sienipihvejä tai sienikeiton.

Vanha kehnäsieni ei kelpaa lautaselle, sillä se ei enää ole hyvänmakuinen. Kun lakki on auki, jopa ylöspäin kaartunut, sienen voi jättää surutta metsään.

”Kehnäsienen jalka on hyvin kuitunen. Monet keräävät sientä siten, että nostavat sienen ensin kokonaisena, jotta näkevät kaikki tuntomerkit, ja sitten poistavat jalasta puolet, jos jalka tuntuu kuituiselta.”

Jos kehnäsienen haluaa säilöä, sopiva menetelmä on pakastaminen. Kuivattaa sientä ei kannata, sillä kuivattaminen tekee sienestä kitkerän.

kehnäsieni
Kehnäsienen lakki on nuorena pallomainen. Sienen vanhetessa lakki laakenee kuperan kellomaiseksi. Kuva: CC4by-Tupu Vuorinen/Laji.fi

Älä sekoita kehnäsientä näköislajeihin

Kehnäsieni kuuluu seitikkien sukuun ja sen näköislajit ovat lähinnä seitikkejä. Siksi kehnäseini ei ole aloittelijalle sopiva sieni.

”Kehnäsieni tunnetaan Suomessa melko hyvin. Sitä kuitenkin arastellaan jonkin verran, koska pelätään, että se sekoitetaan johonkin toiseen seitikkiin.”

Vaikka moni seitikki on lievästi myrkyllinen, kehnäsienen oikeat näköislajit eivät ole todella vaarallisia.

”Meillä on kuitenkin tappavan myrkyllinen suippumyrkkyseitikki. Jos ei pysty erottamaan kehnäsientä ja suippumyrkkyseitikkiä, sienten eroja pitää opiskella pidempään. Oikotietä onneen ei ole. Sieniä on itse kerättävä ja tutkittava kirjallisuuden kanssa. Mitä enemmän sitä tekee, sen helpommin sieniä alkaa tuntea”, von Bonsdorff muistuttaa.

Suippumyrkkyseitikin lakki on punaruskea siinä missä kehnäsienen on vaaleankeltaisen ruskea. Suippumyrkkyseitikki on keskeltä kohoumallinen. Sen heltat ovat melko harvassa, punaruskeat ja kolotyviset. Jalassa on kellertäviä suojusvöitä ja väriltään jalka on lakin värinen.

Eniten kehnäsientä muistuttavat seitikkilajit, jotka eivät kelpaa ruoaksi, erottaa siitä, että niillä ei ole irtoavaa, sormusmaista rengasta jalassa. Sen tilalla on seittiä. Tällaisia ovat esimerkiksi valkovillaseitikki ja vanujalkaseitikki.

Valkovillaseitikin lakki on punaruskea ja reunassa on laikkumaista valkosuojusjätettä. Heltat ovat myös punaruskeat, jalka puolestaan valkoinen. Jalassa ei ole rengasta, vaan pumpulimaista suojausjätettä pitkin poikin.

Lähteet: Tea von Bonsdorff & Lasse Kosonen: Ruokasienet Suomen luonnossa (2020, Otava), Laji.fi: Kehnäsieni

Lue myös Anna.fi: Tunnistatko eri sienilajit? Tee testi, ja selvitä, yllätkö sienitietäjän titteliin?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Opettele tunnistamaan herkullinen kehnäsieni! Älä sekoita sientä myrkyllisiin näköislajeihin

Anne F

Onko ensimmäisessä kuvassa oleva sieni todella kehnäsieni vai joku muu seitikki? Mielestäni se ei näytä kehnäsieneltä vaan joltain muulta.

Hankala värinmäärittely

Viimeinen kuva on hyvä kuva kehnäsienestä – tosin siinäkin on hiukan liikaa punaista sävyä.

Sienikuvien värinmäärittely niin että sienen väri säilyy oikeana on aika hankalaa.

Lisähankaluutta aiheuttaa sienien luontainen värien vaihtelu, mutta kehnäsieni ei luonnossa ole koskaan noin punainen.

Anne F

Tarkoitan tuota tekstissä olevaa 1. kuvaa,
jossa punertavan sävyinen sieni.

Meiu

Samaa itsekkin kyllä epäilin

Ulla Lehtinen

Hei Anne! Kiitos kysymyksestä. Kaikissa jutun kuvissa on todella kehnäsieni. Jutun sisään upotetut kaksi kuvaa ovat Laji.fi:n sieniasiantuntijoiden vahvistetamia sienihavaintokuvia ja lisäksi juttuun haastateltu Tea von Bonsdorff on tarkistanut kaikki jutun kuvat.

Kehnäsienen säilöminen

Kehnäsieni on tuoreena erinomainen erilaisiin sieniruokiin.

Mutta en ole onnistunut millään säilöntämenetelmällä säilömään kehnäsientä niin että sen hyvä maku säilyy. Sienioppaissakin usein todetaan vain että kehnäsieni on tuoreenaa vasta poimittuna erittäin hyvä ruokasieni, mutta säilöntämenetelmistä ei mainita mitään.

Onko olemassa kehnäsienen säilöntämenetelmää mikä pitää kehnäsienen maun hyvänä ???

Kotilieden ruokatoimitus

Kehnäsieni on ruokatoimittajan mielestä parasta tuoreena paistettuna kastikkeessa tai leivän päällä. Säilöessä sen maku valitettavasti muuttuu. Kuivata sitä ei kannata, koska siitä tulee nahkea ja maku häviää. Voit kokeilla paistaa sen kuutioituna (käytä vain nuoret yksilöt, vanhemmat ovat liian kuituisia säilöntään) kunnes siitä irtoavat nesteet. Pakasta paistetut kuutiot tiiviissä muovipussissa tai vakuumissa. Syö se kuitenkin mahdollisimman pian. Kehnäsieni ei parane säilöessä. Sen herkkä maku kannattaa hyödyntää tuoreeltaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.