Ruoka

Kondiittorimestarin neuvot – vältä mokat yo-kakun kanssa: ”Näissä kohdissa mennään helposti pieleen!”

Viikonlopun yo-kakku on jälkiruokapöydän kruunu. Huomio nämä neuvot, niin onnistut varmasti ja juhlakakusta tulee täydellinen.

Lue lisää: Tiedätkö, mitä eroa on kuohukermalla ja vispikermalla? Muista tärkeä asia ennen vaahdotusta

Kakkupohja kannattaa leipoa ajoissa valmiiksi. Jos tarjoilet kakun lauantaina, täytä kakkupohja tänään ja kuorruta vasta juhlapäivänä. Täytteet tekeytyvät ja kakku kostuu sopivan kosteaksi. Kylmä kakku on myös helpompi kuorruttaa.

Lue lisää: Kondiittorin vinkit täydelliseen kakun kuorrutukseen: ”Pysyy tyylikkäänä myös lämpimällä!”

Lämpimällä säällä kakun kuorrutuksessa on huomioitava muutamia seikkoja. Kysyimme neuvoja Valion kondiittorimestari Mika Parviaiselta miten selvitä kermakuorrutuksen kanssa lämpimällä ilmalla.

”Kuorrutuksen tekeminen kannattaa jättää juhlapäivään ja koristelu aivan viimeiseksi. Lämpimällä ilmalla on syytä käyttää  vispikermaa, se on kuohukermaa kestävämpää ja sillä saa kiiltävän sekä kauniin kuorrutuksen. Vispikerma myös levittyy tasaisesti ja säilyy paremmin,” Parviainen vinkkaa.

Rahka keventää kakun kuorrutuksen

”Laita vispikerman joukkoon rahkaa, niin saat helposti pursotettavan ja kestävän kakun kuorrutuksen. Rahka tekee vaahdosta kevyemmän ja samalla vahvemman pursottaa. Vatkaa kerma ja rahka samanaikaisesti kuohkeaksi vaahdoksi. Kannattaa muistaa myös maustetut rahkat. Niillä saa helposti väriä ja makua kakkuun.”

mustikkatäytekakku, yo-kakku

 

Huomioi nämä 6 tärkeää kohtaa, niin onnistut kermakakun teossa:

  1. Oikeat työvälineet! Työvälineet ovat kaiken a ja o. Leipurin palettiveitsi on kätevä. Kastamalla paletin kuumaan veteen, saat viimeisteltyä kuorrutteen tasaiseksi. Pursotukset onnistuvat tyllan avulla, mutta ilmankin pärjää. Kertakäyttöisen pursotinpussin suun voi leikata suoraan tai vinoon, niin saa erilaista jälkeä.
  2. Oikea lämpötila! Laita kaikki kylmään. Muista työskennellä kylmien raaka-aineiden kanssa. Kakku pitää laittaa ajoissa jääkaappiin viilenemään. Kakku kuorrutetaan kylmänä. Myös kerma ja rahka vaahdotetaan kylmänä. Jos tulet kaupasta lämpimällä ilmalla, nosta kerma viilenemään jääkaappiin ennen vaahdotusta. Myös työvälineiden pitää olla viileitä. Voit nostaa vatkauskulhon ja vatkaimet vaikka pakastimeen hetkeksi ennen vaahdotusta.
  3. Puhtaat ja kuivat vatkausastiat. Jos otat kulhon ja vatkaimet astianpesukoneesta, kuivaa ne ja nosta jääkaappiin viilenemään.
  4. Tarpeeksi tehoa! Vatkaa täydellä teholla. Tehokas vatkaus tekee kestävän vaahdon.
  5. Silota kermalla rosoinen pinta! Ennen koristepursotusta levitä kakun päälle ja pintaan ohut kerros kermaa. Pursota koristelu vasta sen jälkeen. Ohut kermakerros ennen pursotusta sitoo murut, tukkii kolot ja tekee pinnasta tasaisen.
  6. Älä availe jääkaappia! Jääkaapin pitää olla myös tarpeeksi kylmä. Juhlien aikaan jääkaapin lämpötila saattaa tippua, koska sitä availlaan vähän väliä. Varmista, että sisälämpötila pysyy kylmänä. Suosituslämpötila on +2 – +6 astetta. Juhlien aikaan jääkaapin voi säätää vähän kylmemmälle, koska sitä availlaan usein.

Lue lisää: Tiesitkö? Monen suomalaisen jääkaappi on liian lämmin – näin mittaat lämpötilan luotettavasti

Kondiittorimestari muistuttaa, että vispikermaa kannattaa varata jääkaappiin kerralla vähän enemmän.

”Kuorrutukseen saattaa huveta yllättävä määrä kermaa. Kuorrutus on helpompi tehdä, jos kermaa on vaahdottanut vähän enemmän. Vispikerma säilyy jääkaapissa myös kuohukermaa paremmin. Kesän aikana kermaa saattaa kulua vaikka mansikoiden tai marjapiirakan kaverina, joten sitä on hyvä pitää vähän varalla herkkuhetkiä varten,” kondiittorimestari neuvoo hymyssä suin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kondiittorimestarin neuvot – vältä mokat yo-kakun kanssa: ”Näissä kohdissa mennään helposti pieleen!”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.