Ruoka

Kuohuviini on kupliva juhlajuoma

Kuohuviiniä nautitaan elämän suurissa hetkissä. Kevät ja kesä ovat kylmänä tarjottavan ja laseissa kuohuvan viinin kulta-aikaa.

Kuohuviinin sesonki alkaa vapusta ja jatkuu kevään suurilla juhlilla: lakkiaisilla, valmistujaisilla, kihlajaisilla, häillä ja syntymäpäivillä. Onpa joku toivonut ystävien kohottavan muistotilaisuudessakin lasin kuohuvaa vainajan kunniaksi.

Päiväsaikaan skoolataan samppanjalla suurissa juhlissa. Iltatilaisuuksissa kuohuviiniä nautitaan tervehdysmaljasta iltamyöhään yön jo kääntyessä aamuun.

Kuohuviini tai ainakin samppanja nautitaan yleensä sellaisenaan. Poikkeuksen tekee Kir Royal -sekoitus, jossa lasin pohjalle kaadetaan ensin laadukasta mustaherukkalikööriä.

Kuohuviini sopii ruokapöytään

Ruokapöydässä kuohuvaa voi tarjota läpi aterian. Aamiaisella lasin pohjalle voi lirauttaa silmän lumeeksi tilkan tuoremehua.

Hyvän kuohuviinin kanssa voi tarjota lähes mitä vain. Erilaiset pikkupalat sopivat hyvin, samoin ravut ja kevyet kala- tai kasvisruoat. Aasialaisen ruoan, erityisesti sushin kumppaniksi juoma sopii mainiosti.

Makeat kuohuvat sopivat tarjottaviksi jälkiruokien ja leivonnaisten kanssa.

Älä kuitenkaan tarjoa kuohuviiniä arkisten kotiruokien, hyvin rasvaisten, hyvin suolaisten, voimakkaasti savustettujen, kirpakan happamien, siirappisen makeiden tai ärhäkän tulisten ruokien kanssa.

Tarjoa oikein

Kuohuviini tarjotaan hyvin jäähdytettynä, muttei jäisenä. Sopiva lämpötila on 6-8 astetta, tosin täyteläiset samppanjat voi tarjota hieman lämpimämpinä.

Huoneenlämpöinen viini jäähtyy jääkaapissa sopivaksi 3-4 tunnissa. Jäillä ja vedellä täytetyssä viinijäähdyttimessä kuohuviinin saa viilennettyä oikeaan tarjoilulämpötilaansa noin kahdessakymmenessä minuutissa.

Kuohuviini tarjotaan yleensä korkeajalkaisesta, ylöspäin kapenevasta lasista, jossa juoman aromit tulevat hyvin esiin ja kuplivuus säilyy pidempään.

Amerikkalaisista elokuvista tuttu laakea coupe-lasi päästää kuohuviinin kuplat nopeammin karkuun, mutta saattaa tuoda juhliin tavoiteltua tunnelmaa.

Kuohuviiniä kaadetaan lasiin noin yhden desilitran verran, jolloin yhdestä pullosta riittää 6-8 lasilliseen.

Avaa varoen

Pulloa avatessa on hyvä varoa, ettei kukaan osu vapaasti poksahtavan korkin tielle. Kuohuviinipullossa on painetta, ja korkki lentää pullon suulta noin 80 kilometrin tuntivauhdilla.

Kuivaa pullo, suuntaa pullo poispäin ihmisistä ja kallista 45 asteen kulmaan. Pidä peukalosi korkin päällä, kun avaat metallisen sidelangan. Ota tukeva ote korkista ja kierrä pulloa. Kun korkki alkaa liikkua, keskity hidastamaan sen vauhtia ja anna pullon paineen työntää korkki ulos.

Kallistamalla korkkia loppuvaiheessa saat aikaan huokausta muistuttavan hillityn aukaisuäänen. Jos juomaa lähtee voimalla, pidä pullo 45 asteen kulmassa ja kaada lasiin ensin tilkka pohjalle. Anna juoman rauhoittua ja täytä lasi.

Avausohje on lainaus Jukka Sinivuoren kirjasta Samppanja.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuohuviini on kupliva juhlajuoma

Sinun täytyy kommentoidaksesi.