Ruoka

Pakastepizzan paistaminen – unohda pelti ja kiertoilma

Pakastepizzan paistaminen ei ole vaikeaa, mutta täydellisen lopputuloksen saamiseksi pari nerokasta niksiä on tarpeen.

Suomalaiset ovat todellista pakastepizzakansaa. Monesta pakkasesta löytyykin hätävaraksi pakastepizza jos toinenkin. Suomessa syödään vuosittain noin 40 miljoonaa pakastepizzaa, Dr. Oetkerin pakastepizzatiedotteessa kerrotaan.

Lue myös: VIDEO: kaksi pakastepizzaa ja vain yksi ritilä? Ei ongelmaa – katso, kuinka saat pizzat samaan aikaan uuniin

Pakastepizza on herkullinen vaihtoehto, mutta paistamisessa kannattaa olla tarkkana. Pizza kuivuu helposti liian pitkässä paistossa, reunat käristyvät ja juustosta tulee mehevän rasvaisen herkun sijaan kova koppura.

Vietetäänkö teilläkin pizzaperjantaita? 
Vietetäänkö teilläkin pizzaperjantaita?  Kuva: IStock

Pakastepizzan paistaminen – seuraa pakkauksen ohjeita

Jokainen pakastepizzamerkki käy läpi tarkat laadunvalvontakriteerit ennen markkinoille tuloa. Pohjat voivat vaihdella paksuudeltaan, täytteiden määrä vaihtelee ja juuston laatu on erilaista. Tärkeintä on seurata pakkauksen suositusohjetta. Valmistaja on testannut omat pizzansa tarkkaan ja suosituspaistoasteet eivät ole keksittyjä. Ne ovat optimaalisia juuri sille tietylle pizzalle.

Tärkeää on tutustua myös oman uuninsa toimintoihin. Uunien lämpötilat saattavat heitellä paljonkin, joten oman uunin lämpötilat kannattaa tarkistaa aika ajoin.

”Oman uunin paisto-ominaisuuksiin kannattaa perehtyä. Paistolämpömittarilla voi tarkistaa pitävätkö astemäärät paikkansa. Huomioitavaa on myös uunin vastuksiin perustuva toiminnallisuus. Kun haluttu lämpötila on saavutettu, ne kytkeytyvät pois päältä. Erot uunien välillä tulevat siitä, että toisissa uuneissa vastukset kytkeytyvät päälle myöhemmin ja toisissa aikaisemmin. Myös uunin ikä voi vaikuttaa lämpötilaan ja sitä kautta ruokien valmistumisaikaan. Meillä on omassa laboratoriossamme tusinan verran erilaisia uuneja, joilla pizzan käyttäytymistä testataan eri oloissa”, Dr. Oetkerin pakastepizzojen viestinnästä vastaava Katariina Iivonen kertoo.

Aidot italialaiset pizzat paistetaan todella kuumissa lämpötiloissa. Yli 300 asteinen lämpö paistaa pizzan nopeasti. Pakastepizzan paistolämpötilan kanssa pitää olla tarkkana, eikä ylittää valmistajan suositusaikaa.

Pakastepizzan paistaminen – ilman peltiä täydellinen lopputulos

Pizzaa ei nakata suoraan pakastimesta uuniin. Muista nämä neljä kohtaa.

  1. Tutustu uunisi ominaisuuksiin ja tarkista lämpötilan paikkaansapitävyys.
  2. Lue pakkauksen ohjeet.
  3. Käytä pizzakiveä tai ritilää.
  4. Paista alatasolla ilman kiertoilmaa.

Ota pizza pakastimesta huoneenlämpöön, poista pakkaus ja muovi, ja jätä pizza huoneenlämpöön siksi ajaksi, kunnes uuni on tarpeeksi kuuma.  Laita uuni päälle tasalämmölle, ilman kiertoilmatoimintoa. Kiertoilma tekee pizzan reunoista kovat koppurat.

Käytä paistamiseen pizzakiveä tai ritilää. Pizzakiveä käyttäessä, pizzakivi pitää nostaa kylmään uuniin ja antaa sen kuumentua uunissa. Pizza nostetaan kivelle paistumaan ilman leivinpaperia.

Ritilällä paistaminen on toinen hyvä tapa. Pelti ei tee oikeutta pakastepizzalle. Levitä leivinpaperi ritilälle – ei siis pellille. Nosta pizza päälle, ja työnnä ritilä uuniin alatasolle. Muista odottaa, että uuni on tarpeeksi kuuma.

Paista pakkauksen ohjeen mukaan. Jos olet tuunannut pizzaa omilla lisätäytteillä, paistoaika voi olla hieman pidempi, koska silloin jäinen kerros ehtii myös kypsyä ja sulaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pakastepizzan paistaminen – unohda pelti ja kiertoilma

pitsa

marttaliitto neuvoo väärin. ostin pakastepizzan uuni oli jo 200 asteessa niinkuin oli ohjeessa…sittgen tulee se tärkein…ota muovi pois pitsan ympäriltä’ ja jäisenä suoraan uuniin 10-12 min,ei ole ohjeessa mitään ,että pitää ennen uuniin laittamista olla huoneenlämmössä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.