Ruoka

Pataopas kotikokille

Savinen, valurautainen, keraaminen vai lasinen – millainen pata on paras? Tutustu pieneen pataoppaaseen ja valitse tarpeisiisi paras pata.

Savi

Savipata täytyy liottaa vedessä kunnolla ennen käyttöä. Savi imee kosteutta, joka höyrystyy uunissa ja pitää ruoan mehevänä. Savi sopii vain uunikäyttöön, ei liedelle eikä mikroaaltouuniin. Nosta savipata aina kylmään uuniin, sillä se on erittäin herkkä äkillisille lämmönvaihteluille. Savi ei sovellu ruoan säilytykseen eikä pakastukseen.

Lasi

Lasipata sopii uuniin ja mikroon, mutta vältä äkillisiä lämmönvaihteluita. Ruoka voidaan myös säilyttää ja pakastaa lasipadassa. Käytä lasin kanssa mieluiten puisia tai muovisia työvälineitä.

Tagine

Marokkolaisessa padassa ruoka valmistetaan ja tarjoillaan. Taginepatoja valmistetaan eri materiaaleista, kuten lasittamattomasta ja lasitetusta savesta, liekin kestävästä keramiikasta ja käsinmaalatuista savipadoista. Kartiomaisen kannen ansiosta höyry nesteytyy ja palautuu ruokaan valmistuksen aikana.

Keramiikka

Liekinkestävät keraamiset padat sopivat sähkö-, kaasu- ja keraamiselle liedelle, uuniin ja mikroaaltouuniin mutta eivät induktioliedelle. Tavallinen keraaminen pata käy vain uunikäyttöön. Se sopii myös ruoan säilyttämiseen ja pakastamiseen. Vältä äkillisiä lämmönvaihteluita.

Emaloitu valurauta

Emalointi suojaa pataa ruostumiselta. Se sopii kaikille liesityypeille ja uuniin mutta ei mikroaaltouuniin. Emaloinnin ansiosta astiaa ei tarvitse öljytä, mutta siinä voi säilyttää myös ruokaa. Koska emalipinta naarmuuntuu helposti, käytä puisia tai muovisia työvälineitä metallisten sijaan. Vältä suuria lämpötilamuutoksia.

Valurauta

Kestävä, lämpöä hyvin sitova pata sopii uuniin ja eri liesille. Valurautapata ei sovellu mikroon eikä ruoan säilyttämiseen. Se vaatii huoltoa, mutta pata vain paranee käytössä. Rasvaa astia aina pesun jälkeen ruokaöljyllä tai suolattomalla silavalla. Pese pata käsin kuumalla vedellä ilman astianpesuainetta. Kuivaa käytön jälkeen uunin jälkilämmössä, jotta pata ei ruostu. Säilytä kansi raollaan.

Lisää vinkkejä keittiöön:
Valurautapannu on kokin perusväline
Piirakkavuoka valitaan tarpeen mukaan
Grillin osto-opas
Kattilat kiiltämään

Kuvat: Kristiina Kurronen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pataopas kotikokille

Marcus P.

Hyvä artikkeli! Keraaminen pata maistuu erityisesti kera perunamuusin. Ja onhan sitä tullut vaimollekin annettua pataan 😉

Seita

Valurautapata on tietysti ykkönen mutta jos tulee tehtyä liian iso satsi ruokaa niin sitten käytän viiden litran teräskattilaa. Haluaisin kyllä vaihtaa kattilani johonkin pinnoitettuun malliin, teräskattilat on vaan niin epäesteettisiä.

kottarainen

Ohjeet valuraudan suhteen eivät aukea. Omistan pari n 30 vuotta vanhaa valurautapataa. Säilytän myös ruokaa niissä usein. Miksi valurautapadassa ei saisi säilyttää ruokaa?

En ole silavoinut, patoja sen kummemmin, en jälkilämmitellyt niitä tai nukkunut niiden kanssa. Silti ne vaikuttavat uuden veroisilta. Mitään ruostumista en ole havainnut. Käytän tosin ruoanlaitossani rasvoja voita ja öljyjä, jotka eivät ole muodissa. Liekö saavat annoksensa rasvaa tuosta?

Helppohoitoisuuden varmistaa puhdistus. Lasket hanasta pataan kuumaa vettä ja pyöräytät tiskiharjalla reunoja ja ehkä pohjan. Kaadat veden pois. Pata on valmis seuraavaa ruokaa varten. Jos käyttämäsi vesi on riittävän lämmintä, pata kuivuu hetkessä varaamansa lämmön ansiosta.

Ainoa ongelma on suuremman patani pieni koko (6 l) Mielestäni on järjetöntä tehdä pataruokaa, keittää lihalientä tms. jotain mikkihiiri-annosta, kun samalla työllä saisi vähän varastoonkin. Olenkin katsellut sillä silmällä kolmatta pataa, mutta padat näyttävät pienentyvän kuin pyy maailmanlopun edellä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.