Ruoka

Kaisun perunakierteet ovat perunan ystävän unelma – täytetään juustolla ja rullataan kuin kääretorttu

Kaisu Karlssonin Kotilieden ruokaryhmässä jakama ohje keräsi kasapäin peukutuksia. Nyt hän kertoo, miten perunakierteet valmistetaan.

Kaisu Karlsson oli siivoamassa korkeiksi käyneitä reseptipinojaan, kun mielenkiinnon herätti ohje vuosikymmenten takaa. Kellastuneella paperilla oli ohje perunakierteisiin, jotka valmistetaan kääretortun lailla.

Kaisu päätti kokeilla reseptiä ja tarjoilla sitä lapsenlapsilleen. Arkistojen kätköistä löytynyt resepti sai kotiväeltä runsaasti kehuja.

”Syötiin vielä myöhemmin niitä kylmiltäänkin ja oikein hyviltä maistuivat”, Kaisu kertoo.

Alkuperäisessä ohjeessa ainesosalistalla oli perunoiden lisäksi rosmariinia ja merisuolaa. Kaisu päätti kuitenkin korvata ne juustolla. Hän uskoo juuri juuston tehneen perunakierteistä erityisen maukkaita.

”Kannattaa käyttää voimakkaan makuista juustoa. Itse laitoin västerbotten-juustoa.”

Kaisu huomauttaa perunakierteiden olevan myös siitä kiitollinen ruoka, että niihin voi laittaa oikeastaan mitä vain.

”Jos haluaa syödä niitä pääruokana, niin niihinhän voi laittaa vaikka kinkkua tai kalkkunaa.”

Lue myös: Rosanna leipoo lähes kaiken hapanjuureen – jopa juustokakutkin! Ota talteen vastustamaton Cookie Dough-juustokakkuresepti

Perunat survotaan leivinpaperin päälle tasaiseksi levyksi. Päälle levitetään juustoraaste ja persiljat. © Kaisu Karlssonin kotialbumi

Voissa paistaminen tuo pinnalle kauniin värin

Perunakierteiden valmistuksessa tarvitaan malttia. Kaikki alkaa perunoiden keittämisestä, jonka jälkeen ne kuoritaan ja survotaan tasaiseksi massaksi voin kera. Valmis survos levitetään uuninpellille leivinpaperin päälle, jonka pinnalle levitetään täytteet.

Sen jälkeen on vuorossa perunoista ja täytteistä muodostuneen levyn kääriminen tiiviisti rullalle. Alkuperäisen ohjeen mukaan valmiin rullan täytyy olla jääkaapissa yön yli, jotta se ehtii kiinteytyä. Tässä kohtaa Kaisu kuitenkin käytti ohituskaistaa.

”Käytin rullaa vähän aikaa pakastimessa, jotta se tuli kylmäksi. Tärkeintä on, että rulla on tiivis ja kylmä silloin, kun sitä aletaan paistamaan uunissa.”

Ennen uuniin laittamista rulla leikataan muutaman sentin paloiksi ja voidellaan voisulalla. Yhdestä rullasta tulee noin 10–12 palaa rullan pituudesta riippuen.

Riittävän pitkä paistoaika on oleellinen vaihe perunakierteiden onnistumisessa. Lämpötila ei saa kuitenkaan olla liian korkea, etteivät kierteet kuivu tai pala. Kaisu paistoi perunakierteet vielä pannulla uunissa kypsymisen jälkeen.

 ”Voisulassa paistaminen sai kierteisiin kauniin ruskean sävyn, hyvän maun ja rapeuden.”

Lue myös Anna.fi: Onko tässä kaikkien aikojen paras korvapuustiohje? Kuuluisat kahvilat paljastavat hittireseptinsä

Voisulassa paistaminen viimeistelee perunaherkun. © Kaisu Karlssonin kotialbumi

Jälkipolville luvassa reseptikirja

Kaisu kertoo aina nauttineensa ruuanlaitosta. Eläkkeelle jäätyään hän on saanut toteuttaa itseään sillä saralla vielä aiempaa enemmän. Hän on parhaillaan tekemässä tyttärelleen ja lapsenlapsilleen reseptikirjaa, johon hän kokoaa herkullisiksi havaitsemiaan ohjeita.

Kirja kulkee nimellä ’makumuistoja mummun keittiöstä’.

”He saavat siten itselleen muiston minusta ja valmistamistani ruuista.”

Kaisu kertoo, että reseptikirjoja syntyy todennäköisesti monta osaa, koska ohjeita hänellä on sadoittain. Hän kuvailee reseptikirjaa kaikenkattavaksi käsikirjaksi, jonka sivuilta löytyy reseptit niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin ja leivonnaisiin.

Hän aikoo myös kuvata kaikki valmistamansa reseptit.

”He odottavat jo innolla kirjan valmistumista, että pääsevät ihastelemaan kuvia.”

Kaisu kertoo olevansa tuottelias kokki, joka haluaisi aina kokeilla jotain uutta. Tällä hetkellä hän odottaa, että Brunbergin kesäsuklaasuukot tulevat kauppoihin, jotta hän pääsee tekemään mansikkaisen suklaasuukkokakun.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaisun perunakierteet ovat perunan ystävän unelma – täytetään juustolla ja rullataan kuin kääretorttu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.