Ruoka

Pekonilla täytetyt kroppkakor-pallerot ovat perunaruokien aatelia – ja parasta mahdollista lohturuokaa, sanoo uusi Strömsö-kokki Oskar Mendelin

Kroppkakor, eli perunapyörykkä on ruotsalainen perinneherkku, joka ei ole vielä löytänyt tietään suomalaisten lautasille. Strömsö-ohjelman uusi kokki Oskar Mendelin paljastaa ohjeen täydellisiin perunapyöryköihin.

Uusi Strömsö-kokki Oskar Mendelin debytoi rakastetussa tv-sarjassa ruoalla nimeltä kroppkakor. Vapaasti suomennettuna herkkua voisi kutsua täytetyiksi perunapyöryköiksi tai -palleroiksi. Useimmiten sisältä löytyy pekoni- tai lohitäytettä.

Monille suomalaisille ruoka on vieras, mutta Oskarin mukaan Ruotsissa jokainen on vähintäänkin maistanut perunapyöryköitä. Sen innoittamana Oskar halusikin kokata juuri kroppkakoria ohjelmassa.

”Kun ideoin ensimmäistä Strömsö-reseptiäni, aloin katsomaan, mitä ruokia Ruotsissa syödään, mutta mitä ei löydy täältä meiltä”, Oskar sanoo Kotiliedelle.

Ruotsalaisista herkuista Oskar tietääkin lähes kaiken. Hän lähti aikanaan Vaasasta kokin töihin Ruotsiin, ja työskenteli 14 vuoden ajan Tukholman trendiravintoloissa ja konferenssihotelleissa.

Perunapyöryköitä hän maistoi ensi kerran Gotlannissa. Sieltä pyörykät ovat myös peräisin.

”Muistan olleeni päiväretkellä Gotlannissa, ja syömäni pyörykät olivat niin hyviä, että söin niitä aivan liikaa”, Oskar sanoo.

Lue myös: Mitä tehdä perunamuusista? Jäikö muusia yli? Ei hätää! Upota ylimääräinen perunamuusi näihin herkkuruokiin ja -leivonnaisiin

Vaasassa keittiömestarina työskentelevä Oskar Mendelin työskenteli 14 vuotta Ruotsissa.
Vaasassa keittiömestarina työskentelevä Oskar Mendelin työskenteli 14 vuotta Ruotsissa. © Carina Ahlskog / Yle

Useimmiten Oskar kokkailee perunapyöryköitä viikonloppuisin, kun ystäviä tai perhettä kokoontuu hänen kotiinsa lounastamaan. Toisinaan hän avaa pyörykkäbaarin, jossa kaikki saavat rullata pyöryköiden sisään mieluisat täytteet.

”Näitä on kiva täyttää yhdessä, jos tekee taikinan ja täytteet etukäteen valmiiksi”, Oskar sanoo.

Perunapyörykät ovat myös Oskarin lohturuokien ykkönen. Hän tunnustaa olevansa perinteisen kotiruoan suuri fani.

”Jos minulla on huono päivä, teen perunapyöryköitä, ja päivä onkin taas hyvä.”

Pekonitäyte vie takaisin Gotlannin makumuistoihin

Oskar on vienyt perinteikkään ruoan uudelle tasolle hiomalla reseptistä oman version. Alkuperäisessä kroppkakor-ohjeessa käytetään vehnäjauhoja, mutta hän suosii perunajauhoja. Näin palleroista tulee paitsi pehmeämpiä, myös gluteenittomia.

Perinteisesti pyörykät vain keitetään, mutta Oskarilla on ollut tapana paistaa ne lopuksi pannulla saadakseen pyöryköihin kauniin ruskean pinnan.

Lopuksi Oskar viimeistelee annoksen ruskistetulla voilla. Se on hänen oma twistinsä.

”Ruskistettu voi tekee kaikesta hiukan parempaa.”

Hänen oma suosikkitäytteensä pyöryköissä on perinteinen pekonitäyte. Voimakas makumuisto vie mielen takaisin Gotlantiin. 

Voissa paistaminen antaa pyöryköille täydellisen rapean pinnan.
Voissa paistaminen antaa pyöryköille täydellisen rapean pinnan. © Carina Ahlskog / Yle

Näin perunapyörykät syntyvät kotikeittiössä – katso ohje

Jotta kroppkakor-pyörykät onnistuvat, pariin valmistusvaiheeseen täytyy Oskarin mukaan kiinnittää hiukan enemmän huomiota. Suosi aina kiinteitä perunoita. Perunoiden täytyy myös olla juuri keitettyjä, kun ne survotaan.

Oskar myös muistuttaa, että keitettyjen perunoiden täytyy antaa höyrytä kaikessa rauhassa, jotta nestettä haihtuu mahdollisimman paljon – mitä kuivempi peruna, sen parempi. Muuten taikinasta tulee löysää ja vaikeasti rullattavaa.

Lue myös: Paljonko perunamuusiin kuuluu laittaa voita? Kokki Kape Aihinen: ”Paljon voita ja aina käsin, ei koskaan vatkainta!”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pekonilla täytetyt kroppkakor-pallerot ovat perunaruokien aatelia – ja parasta mahdollista lohturuokaa, sanoo uusi Strömsö-kokki Oskar Mendelin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.