Ruoka

Raakakakkuleipuri Maria Lönnqvist: ”Teen asioita innostumisen ja inspiraation kautta”

Kun raakakakkuleipuri Maria Lönnqvist pääsee vauhtiin, syntyy suklaisia ja pähkinäisiä kakkuja, marjaviettelyksiä ja tarttuvaa tekemisen riemua.

Pöydällä on pähkinöitä, hunajaa, raakakaakaovoita ja -jauhetta, tuoreita hedelmiä ja vaikka mitä muuta. Raakakakuista teini-iässä innostunut Maria Lönnqvist, 22, lajittelee kakkujen valmistusaineita lohjalaisen omakotitalon tilavassa keittiössä.

Maria nauraa paljon ja iloitsee selvästi erilaisista resepteistään. Näin iloisestiko joulu valmistuu?

”Teen asioita innostumisen ja inspiraation kautta, myös jouluna. Joulun aika on tunnelmaltaan ihanan pehmoista ja lämminhenkistä”, Maria sanoo.

”Valmistelut eivät stressaa, kun tekee pikkuhiljaa ilahduttavia asioita. Esimerkiksi raakakakkuja voi tehdä ajoissa pakkaseen. Minulla on siellä nyt kuusi kakkua”, Maria paljastaa ja avaa pakastimen oven.

maria_lonnqvist_4

Totta tosiaan, Marian perheen pakastekaapissa on somissa vuoissa neljä suklaakakkua ja yksi tyrni- sekä yksi porkkanakakku.

Maria kertoo omistavansa 20 kakkuvuokaa, sillä usein innostuksen iskiessä valmistuu kymmenen kakkua yhdellä reseptillä ja kymmenen toisella. Kakkuja hän toimittaa tilauksesta erilaisiin juhliin ja tapahtumiin.

Nuori ammattilainen

Maria asuu perheensä kanssa, mutta viimeisen kolmen vuoden aikana hän on asunut välillä omassa asunnossa Helsingissä sekä ulkomailla neljässä eri maassa.

Hän on vetänyt raakakakkukursseja, kirjoittanut blogia, perustanut kahvilan, valokuvannut ja kirjoittanut kirjan Raakaleipurin parhaat kakut (Nemo).

”Haluaisitko sienikahvia tai -teetä?” Maria kysyy ja pahoittelee, että ei juuri nyt ole tarjota joulun suosikkijuomaa pakuriglögiä. Pakurikääpä on se lehti puiden lahottajasieni, jota on vielä vähän tutkittu, mutta jonka terveysvaikutusten nimeen monet vannovat.

Tummapaahtoinen pakurikahvi on vaniljaisen aromaattista, ja se maistuu yllättävän hyvälle. Nyt riittää virtaa kokkailuun.

Maria lohkoo Jaffa-kakun taikinan joukkoon luomuappelsiineja kuorineen. Huoneeseen leviää valloittavan sitruksinen tuoksu. Se yhdistyy hurmaavasti hentoon vaniljaan, kun Maria ripauttaa joukkoon aitoa jauhettua vaniljatankoa.

Raakakakun valmistus vaikuttaa helpolta ja nopealta.

”Niin se onkin. Raakakakut ovat myös maidottomia ja gluteenittomia, joten ne sopivat monelle. Jos on allerginen pähkinöille, ne voi korvata avokadolla tai kiinteyttää taikinaa psylliumilla.”

Hengästyttävää tahtia

Maria innostui vegaaniresepteistä 14-vuotiaana. Kokkaamisesta kiinnostunut tyttö halusi kokeilla kaikenlaista erilaista ja löysi raakaruoan. Maria ei silti syö vain raakaravintoa.

”Syön sitä paljon, koska saan siitä niin paljon energiaa. Jokaisella on oma kehotyyppinsä. Kannattaa kuunnella, millainen ravinto sopii omalle keholle. Itse kokkaan monenlaista. Lihaa en eettisistä syistä syö, joskus tosin riistaa.”

maria_lonnqvist_3
Kun Maria valmistaa Jaffa-kakkua, huoneeseen leviää appelsiinien ja kaakaon valloittava tuoksu.

Maria ryhtyi pitämään blogia ja päätyi jakamaan tietämystään.

”Olin 16-vuotias, kun ensimmäisen kerran vedin kurssin Tampereella luomukahvilassa. Otsikko oli Maria Lönnqvistin taivaalliset raakakakut. Naiset olivat viisikymppisiä. Meillä oli todella hauskaa!”

Siitä alkoi Marian ura kouluttajana. Lukio jäi kesken, kun Maria päätti opiskella itseään kiinnostavia asioita omin päin.

Pari vuotta sitten Espanjan-matkallaan Maria sai idean: hän kirjasi puolessa tunnissa ylös suunnitelman raakakakkukahvilasta. Suomeen palattuaan hän alkoi toimittaa omia kakkujaan Helsingin Torikorttelin Urban Story -designmyymälään ja kohtaamistilaan.

”He sanoivat minulle, että tähän nurkkaukseen sopisi pieni kahvila. Toteuttaisitko sinä sen?”

Niin syntyi Hymy Raw Food Cafe. Viime talvena nuori yrittäjä kisasi television Suomen paras leipomo -kilpailussa.

Nyt Maria on jo myynyt yrityksensä osakkeet pois.

”Innostun aina uudesta. Kerran tein perustyöpäivää kahvilassa, kun joku nainen tuli sanomaan, että se Nemohan haluaisi varmasti tehdä resepteistäsi kirjan. Tarjosin heille reseptejäni ja he halusivat kirjani.”

Reseptejä eri maista

Ideoita Maria keräilee ulkomailta.

”Kun menen jonnekin, vuokraan itselleni asunnon ja olen vähän pidempään. Balilla olin viime talvena kolme kuukautta. Opin siellä 200 erilaista uutta reseptiä.”

maria_lonnqvist
”Kun innostun, saatan leipoa kymmeniä raakakakkuja yhdellä kertaa”, Maria Lönnqvist sanoo.

Kreikassa Maria tutustui villiyrttikulttuuriin ja Intiassa hän pääsi seuraamaan paikallisen parantajan lääkerohdosten valmistusta.

”Intiassa innostuin ruoan ja rohdosten lisäksi runoudesta. En yleensä vietä aikaa turistipaikoissa. Intiassa kyselin, mistä löytyisi paikallinen parantaja ja menin hänen luokseen.”

Matkojen rahoitus järjestyi omalla työllä.

”Tein viime vuonna kovasti töitä päivittäin: vedin kursseja, toimitin kakkuja tilauksesta, perustin kahvilan ja kirjoitin kirjan. Tänä vuonna olenkin ottanut rennommin ja matkustellut.”

Mitä pienistä!

Marialle on tärkeää, että raaka-aineet on huolella valittuja. Pakastemarjojen on oltava kotimaisia, sillä raakakakkuja ei kypsennetä.

Rasvaa raakakakuissa on monesti runsaasti, mutta Maria korostaa, että se on hyvää rasvaa. Ja sitä paitsi ainakaan jouluna ei pidä olla turhan tarkka.

Marian nauru pulppuaa iloisena virtana. Entä jos joskus harmittaa?

”Kerran otin kakun pakastimesta ja se sulaessaan lössähti. Laitoin vain koko kakun takaisin blenderiin ja uudelleen pakkaseen. Voin hyvin, joten minulla riittää virtaa ottaa haastavatkin tilanteet rennosti.”

Maria kertoo myös oppineensa maailmalla suhteellisuuden tajua. Esimerkiksi Intiassa pilalle mennyt jouluherkku olisi monelle sekin juhlaa.

”En stressaa pikku asioista. Sanon aina, että pitää viljellä ’attitude of gratitude’ eli kiitollista asennetta.”

maria_lonnqvist_2

Marian vinkit raakakakkuleipurille

• Valitse kotimaisia pakastemarjoja. Silloin ei ole vaaraa sairastua marjoista, vaikkei kakkua kypsennetä.

• Kakkutaikinaa voi halutessaan maustaa myös jouluun sopivalla alkoholilla. Silloin kannattaa muistaa, ettei etanoli haihdu kakusta pois.

• Nopea hillo syntyy chian siemenistä. Kun niitä sekoittaa sulaneisiin marjoihin tai mehukkaaseen hedelmään ja antaa seistä 10 minuuttia, seos hyytelöityy hilloksi.

Leivo Marian herkullinen Jaffa-kakku!

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 24/15.

Lue lisää aiheesta:

Tee jouluksi herkullisia raakaleivonnaisia

Gluteenittomat joululeivonnaiset

Uudet ja perinteiset joululeivonnaiset

Kommentoi

Kommentoi juttua: Raakakakkuleipuri Maria Lönnqvist: ”Teen asioita innostumisen ja inspiraation kautta”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.