Ruoka

Rieska valmistuu näppärästi hiilloksella – katso videolta, miten helposti se käy!

Rieska hiilloksella on helppo tapa tehdä retkileipää nuotiolla. Katso sekä tavallisen että gluteenittoman hiillosrieskan ohje!

Hiilloksella valmistettu rieska on nopea ja helppo tapa tehdä retkileipää. Retkelle ei ole välttämätöntä kantaa pannua, sillä vedestä ja jauhoista valmistetut rieskat asetellaan suoraan kuumalle hiillokselle, joka kypsentää rieskat muutamissa minuuteissa.

”Esivalmistelu on kaikista tärkein, kun valmistetaan nuotiolla ja hiilloksella ruokaa. Kannattaa pilkkoa valmiiksi pieniä puita. Pienillä puilla nuotiota saa säädeltyä hyvin, eikä ruoanlaiton aikana tarvitse pilkkoa puita”, erä- ja luonto-opas Ella Provialer neuvoo.

”Paras nuotiopuu on koivu, joka palaa tasaisesti. Nuotiota ei sytytetä nesteillä vaan sytykkeellä. Moni käyttää kiehistä eli koivusta vuoltua sytykettä. Puista ei saa repiä tuohta ja kaarnaa sytykkeeksi.”

Puiden koosta riippuen nuotiolla menee noin parikymmentä minuuttia palaa hiillokseksi, jonka jälkeen se säilyy kuumana kauan. Hiilloksessa voi paistaa rieskojen lisäksi esimerkiksi pihvejä tai perunaa.

”Hiillosperunat ovat aloittelijalle helppo ruoka. Laita jauhoinen peruna, esimerkiksi uuniperuna, folioon ja heitä folio hiillokseen. Folio saa olla hiilloksessa aika pitkään. Perunaan tulee tosi hyvä hiilloksen maku. Perunan voi laittaa hiillokseen myös ilman foliota.”

Vanhat nahkahanskat ovat hyvä apuväline ruokien kääntelyyn kuumassa hiilloksessa. Ilman hanskojakin voi olla, kunhan on varovainen. Myös pihtejä voi käyttää apuna.

Lue myös: Tunnetko jokamiehenoikeudet? Tee testi ja selvitä tietosi!

Katso videolta, miten rieska valmistuu hiilloksella

Lue myös: Miten sytyttää nuotio? Katso 4 vaihtoehtoa – näin sytytät nuotion!

Rieska hiilloksella

Neljä pientä tai kolme isoa rieskaa

Ainesosat:

1 dl vettä

3 dl ohrajauhoja

1 tl suolaa

Gluteenittomat rieskat hiilloksella

Neljä pientä tai kolme isoa rieskaa

Ainesosat:

1 dl vettä

1 ½ dl riisijauhoja

1 ½ dl gluteenitonta kaurajauhoa

1 tl suolaa

Rieskojen valmistusohje:

1. Sekoita rieskojen ainekset kulhossa keskenään. Taikina saa olla melko jämäkkää. Lisää jauhoja, jos taikina tuntuu löysältä.

2. Pyörittele taikinasta palloja. Muotoile palloista noin ½ cm paksuisia ohuita rieskoja jauhotetuin käsin. Töki rieskoihin reikiä haarukalla.

Rieskan valmistus on helppoa, se onnistuu ulkonakin.
Painele rieskat noin puolen sentin paksuisiksi ja töki niihin reikiä haarukalla, ennen kuin laitat rieskat hiillokselle. Kuva: Ella Provialer © Ella Provialer

3. Paista rieskoja hiilloksessa kummaltakin puolelta muutama minuutti. Gluteenittomat rieskat voivat hajota tavallisia rieskoja helpommin. Ne voi paistaa myös hiilloksen päälle asetetulla nuotiokäyttöön tarkoitetulla nuotiopannulla.

Rieskat hiilloksella
Paista rieskoja hiilloksella muutama minuutti per puoli. Rieskat voi kääntää nahkahanskan avulla. Kuva: Johanna Keponen

4. Nauti rieskat lämpimänä voinokareen kera.

Hiilloksessa valmistettu rieska kannattaa nauttia voin kera.
Hiilloksessa valmistettu rieska kannattaa nauttia mahdollisimman pian valmistumisesta, jolloin rieska on parhaimmillaan. Kuva: Johanna Keponen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rieska valmistuu näppärästi hiilloksella – katso videolta, miten helposti se käy!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.